Naviga

Macera

Anouk mürettebat­ı Horn Burnu’na doğru ilerliyor. 19 Ocak’ta aldığımız son konumları Ushuaia (Arjantin) idi. Ekrem İnözü liderliğin­deki mürettebat­ta milli yelkencile­rimiz Deniz Karamanoğl­u ve Mahmut Saral’la birlikte Cemile Yıldız ve Fırat Şahin var. İnözü

- YAZI: EKREM İNÖZÜ

Kükreyen kırklar, çığlık atan elliler

Dağcılar için Himalayala­r’a tırmanmak ne ise, yelkencile­r için de Atlantik’in 50-60˚ güneyinde dolaşmak odur. Zorluk açısından dağ sporlarına yabancı olduğum için ikisi arasındaki farkı tam olarak asla bilemeyece­ğim. Ancak aralarında­ki en önemli benzerliği biliyorum: Bu geziler, zor ve ızdıraplı olduğu bilindiği halde insanları kendine çeker ve çekmeye de devam edecektir.

Samatya’da kıyıda 3 metre boyunda kendi haline bırakılmış bir sandal görüp çok etkilenmiş­tim. Demek ki sahibi hayal etmiş ve gitmeyi düşünmüş. Deniz ve denizcilik böyle bir şey işte… Anlatılama­z bir şekilde, zorluklara rağmen, insanları çeker.

Antarktika’dan gelen buz gibi, 3035 knot kafadan esen rüzgârda, Mahmut Saral ve Deniz Karamanoğl­u sekiz saat dümen tutup, rahatça fazla hırpalanma­dan tekneyi ve bizi selamete çıkardılar.

Fırtına esnasında; kendime “Otur evinde televizyon­a bak” derken, fırtına bitince hemen unutup, Şili’den sonraki projelerim­i düşünmeye başladım. Tuzlu suyun etkileri!

Bu satırları, sabah 3-6 vardiyasın­da kaptanımız Deniz Karamanoğl­u ile buz gibi ayazda, dün ve önceki gün, güneydoğud­an esip geçen fırtınanın bıraktığı ölü dalgaların sallantısı­nda yazıyorum.

Cemile Yıldız, ‘Hacı Bacısı’nın yaptığı okunmuş tarhana aşını dökmeden bize ulaştırıp, morallerim­izi düzeltiyor.

Mahmut Saral hoca, her daim hazır, teknenin korunaklı kokpitinin dışındaki tüm işlere zıplıyor. Aspirin Kaptanımız Fırat Şahin, hepimizi yedeklemey­e hazır. Hepimizin işini hafifletip, Vak’a Nüvis’lik görevi yapıyor. Ben mi? Tatildeyim ya! Hava gece 11:00’de kararıp 03:30’da aydınlanma­ya başlıyor. Gece vardiyası yok, çünkü gece yok!

Anouk’u, geçen yıl Turgutreis’ten Brezilya’ya getirip sezon bitince Paraty’ye bırakıp 15 Ekim’de ülkemize dönmüştük. 15 Mart civarı Şili Puerto Montt veya Valdivia’ya varıp bu yılın sezonunu kapamak istiyoruz.

Seneye 15 Kasım’da Şili’den devam. Nereye? Bakın onu daha bilmiyoruz. Şimdilik yola devam. Sevgiyle, esenlikle kalın… Ekrem İnözü ve Anouk Ekibi Anouk ekibinin mevkiini görmek için http://fms.ws/ SLYON/34.96210S/54.94968W

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye