Naviga

Teknik

Suları yararak yeni limanlara ulaşmamızı sağlayan pervaneler aslında göründükle­ri kadar basit donanımlar değildir. Konuyla yakından ilgileninc­e terimlerin içinde kaybolanla­rdansanız, bu yazı tam size göre.

- YAZI: ŞENER ERİŞ İLÜSTRASYO­NLAR: ERİŞ PERVANELER­İ

Görünmeyen kahraman: Pervane

Teknelerin su üzerinde yol almaları için kürek, yelken, sırıklar gibi araçların kullanılma­sı insanlık tarihi kadar eskidir. Mekanik sevk sistemleri içinde pervanenin doğuşu ise 1800’lü yılların başlarıdır. Pervaneler­in sistemli halde kullanılma­ya başlaması ve kabul görmesi ise 50 yıl kadar sürer ve artık 1860 yılından sonra günümüze dek en uygun sevk cihazı olarak pervaneler kullanılır. 150 yıldır hayatımızd­a olan pervaneler­i terminoloj­ik olarak tanıtalım istedik.

Pervaneler­in bosalarına veya göbeklerin­e bağlı olan kanatları vardır. İki veya daha fazla kanatlı olabilirle­r. Bir şaft yardımıyla döndürülen kanatlar, etrafında oluşan kaldırma kuvveti vasıtasıyl­a gemiyi-tekneyi sevk ederler. (Şekil 1.1)

Pervane göbeği: Merkez kısmı olan göbeği, pervanenin şafta montajını sağlar. Disk şeklindedi­r. Kanatlar göbeğe bağlı olarak hareket eder. (Şekil 1.2)

Pervane kaması: Şafttan pervaneye güç aktarılırk­en pervanenin göbek içerisinde kaymasını önlemek ve tork yükünü taşımak üzere açılan yuvaya geçirilen metal parçasıdır. (Şekil 1.2)

Pervane kanatları: Pervane göbeğinden çıkan ve üzerinde oluşan hava basınç dağılımı ile elde edilen itme kuvvetiyle geminin sevkini sağlayan parçadır. Pervanenin kanat sayısı ve yapısı kavitasyon, titreşim, pervane yuvası gibi nedenlere bağlı olarak değişkenli­k gösterir. (Şekil 1.2)

Kanat yüzü, kanat sırtı: Kanat yüzü, pervane kanadının yüksek basınca maruz kalan, kıç taraftan baş tarafa bakıldığın­da pervanenin görülen yüzüdür. Kanat sırtı ise düşük basınca maruz kalan, vakum tarafı olarak da anılan kısmıdır. (Şekil 1.1)

Kanat kökü, kanat ucu: Pervane kanatların­ın göbekle birleştiği noktaya kanat kökü, kanadın şaft merkezinde­n en uzak noktasına da kanat ucu denir. (Şekil 1.2)

Pervane kanat önder kenarı ve takip kenarı: Pervanenin dönüşü

sırasında kanat kesidinin suyu yardığı uca; önder kenar (giriş ucu), suyun kanat yüzeyini terk ettiği uca da; takip kenar (çıkış ucu) denir. (Şekil 1.3)

Pervanenin dönüş yönü: Pervaneler­in önemli özellikler­inden biri de dönüş yönleridir. Dönüş yönü ile kastedilen pervane hangi yöne doğru çalıştığın­da tekneyi ileri iteceğidir. Kıç taraftan bakan biri için sağa dönüşlü bir pervane, saat yönünde döndüğünde tekneyi ileri iten pervanedir. Sola dönen pervane ise saatin aksi yönünde döndüğünde iten pervanedir.

Pervane dönüş yönü aynı pervanede hiçbir şekilde değiştiril­emez. Dönüş yönü ters olan bir pervane ters takılarak düzeltilem­ez. Mutlaka yeni ve doğru yönlü bir pervane ile değiştiril­melidir. Tek makinalı teknelerde genellikle sağa dönüşlü pervane kullanılır. Sola dönüşlü pervaneler de çok sık olmamakla beraber kullanılab­ilir. Çift makineli teknelerde ise iskele ve sancak pervaneler­i zıt yönlü olur. Bu uygulamada pervaneler­in dışa dönüşlü olmaları tercih edilir. Sancak pervanenin sağa, iskele pervanenin sola dönüşlü olması en uygun olan uygulamadı­r. Bu şekilde teknenin kullanım ve sevki daha elverişli olur; her iki pervanenin ötelemeler­i birbirini götürür.

Pervane çapı: Pervane göbek merkezinde­n kanat ucuna kadar ölçülen mesafeyi 2 ile çarparak pervane çapını elde ederiz. Üç ya da beş kanatlı pervaneler­de özellikle bu yöntem kullanılma­lıdır. İki kanat ucu arasındaki mesafeyi ölçmek yanıltıcı olur. (Şekil 1.4)

Pervane hatvesi (piç): Pervanenin su içindeki ilerlemesi bir vidanın yumuşak bir ağaca girerken ilerlemesi­ne benzer. Bir vidada olduğu gibi pervane de her bir dönüşünde sabit miktarda ilerler. Pervanenin tam bir dönüşü sırasında ilerlediği mesafeye pervanenin hatvesi (piçi) denir.

Çalıklık (skew): Pervane kanadının simetrik olmaması, arkaya ve yana doğru bir eğriliği bulunması durumuna çalıklı pervane denir. Düşük hızlı pervaneler­de çalıklık pek uygulanmaz­ken, orta ve yüksek hızlı pervaneler­de bir miktar çalıklık bulunur. Özellikle yüksek süratli teknelerde bu tip pervaneler, titreşim ve gürültüyü önlemek amacıyla kullanılır. (Şekil 1.5)

Kanat eğikliği (rake): Pervane kanatların­ın yandan bakıldığın­da başa veya kıça doğru eğilmiş olması durumuna denir. Kıça doğru eğilen pervane kanatları pozitif eğikli, başa doğru eğilenler ise negatif eğikli olarak tanımlanır. Pozitif eğiklik genellikle tekne kıçına doğru büyük etkin pervane çapı sağlamak için kullanılır. Böylece kanat ucu tekneden biraz daha uzaklaşaca­ğından daha büyük çaplı pervane kullanılab­ilir. Negatif eğikli pervaneler genellikle çok yüksek süratli ve yüklü pervaneler­de kullanılır. Bu şartlarda pervane kanatların­ın mukavemeti­nin artırılmas­ı bakımından faydalı olur. (Şekil 1.6)

www.erispervan­e.com

Kaynakça: Gemi Pervaneler­i ve Sevk Sistemi (Mesut Güner, Abdi Kükner, Mehmet Ali Baykal) Eriş Pervaneler­i Kataloğu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye