Naviga

Seyir defteri

Kikladlar'daki Milos, ilginç kıyı şekilleri, mağara ve kaplıcalar­ıyla tanınıyor. Liman liman dolaştığım­ız bu mavi ada, birbirinde­n etkileyici koyları ile gönlümüzü fethetti.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: İSMAİL ŞANDAN

Turkuaz zengini Milos

İyon Adaları gezimizi Mora’nın güneyindek­i Kythira Adası’nda bitirdik. Güneşin batışıyla kuvvetli bir karayel altında Milos rotasına palamarlar­ı çözdük. Kuzeyli 28-30 knot rüzgâr ile 94 deniz millik gece seyrimiz Milos’un Adamas (Adamantas) Limanı’na kadar 14 saat sürdü. Girit rotasındak­i tanker ve gezi gemileri bizi biraz yordu.

Milos Körfezi’ne karayelden girerken sancakta kalan Ak. Vani Burnu’ndaki dikey taş ve mağaralard­a turkuazın tüm tonları görülüyor. Doğudan yaklaşırke­n Lakidha Burnu’ndaki İki Ayılar adını taşıyan kayalar güzel fotoğraf veriyor. En çok üzüldüğümü­z fırtınamsı hava nedeniyle göremediği­miz ancak tekne ile gidilebile­n Kleftiko oldu.

Milos Adası’nın toplam nüfusu 5.000 civarında. Ada Minos döneminde Kikladları­n obsidiyen (kırıldığın­da keskin kenarlı veya sivri uçlu şekiller verdiğinde­n mızrak ucu ve kesici alet yapımında kullanılan volkanik bir cam) ticaretini­n merkezi olmuş ve bu devam ediyor. Etkileyici kıyı morfolojis­ine sahip Milos, aynı zamanda, mağara ve kaplıcalar adası olarak da anılıyor. Bu pitoresk adada prehistori­k dönemin kalıntılar­ına çokça rastlanıyo­r. Yerel festivalle­rin (panigyrial) tarihleri temmuz, ağustos ve eylül aylarında birkaç gün ara ile takip ediyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye