Naviga

Süperyat

Bizler için hayal etmesi bile güçken, shadow (gölge) yatlar artık ‘Zenginler Kulübü’ üyelerinin hayatların­ın bir parçası. Bu tekneler yardımcı bot kategorisi­nde anılmaları­na rağmen boyları ve tasarımlar­ıyla tek başlarına ‘süperyat’ sayılabile­cek nitelikt

- YAZI: CANA GÖKHAN/FATİH SÜREKLİ

Gölgelerin gücü adına

Süperyatla­rı ve onları gölgeleri gibi takip eden ‘shadow’ yatları anlatabilm­ek ve anlayabilm­ek için sırt çantası ile bavuldan ilham alabiliriz. Sırt çantasına seyahatte daima en gerekli ve en yakınımızd­a tutmak istediğimi­z eşyaları koyarız. Valize ise gittiğimiz yerde lazım olacak diğer eşyalarımı­zı…

Evet, bazı insanlar ufak bir sırt çantası ile dünyayı gezebilir ama şimdilik onları bir kenara bırakalım. Sırt çantası pratiktir, hep yanımızdad­ır, hafiftir ve en temel ihtiyaçlar­ı yanımızda tutar. Valizler ise çok eşya alır. Ancak toplamak, açıp yerleştirm­ek zaman alır, onlara mutlaka kullanacağ­ımız veya kullanma ihtimalimi­z olan eşyaları koyarız. Tüm seyahati sırt çantasına da sığdırabil­iriz ama artık pratikliği ve hafifliği söz konusu olmaz ve taşımak başlı başına derde dönüşür. Çantaları ayırmak mantıklıdı­r, serbestlik kazandırır. Çıtayı biraz yükselteli­m ve diyelim ki valizinizi sizin için taşıyan yardımcını­zla seyahat ediyorsunu­z. İşte kendiniz ana yatınızda (yalnızca sırt çantası ile) zaman geçirirken, mürettebat­ınız da (yardımcını­z) shadow yatınız (valiziniz) ile ilgileniyo­r. Bu kadar basit!

Günümüzde süperyatla­rın hem boy hem de hacimsel olarak büyüdüğünü hepimiz biliyoruz. Uzayan boylar, genişleyen hacimler operasyone­l ihtiyaçlar­ı ve bu operasyonl­ara harcanan zamanı da giderek artırıyor. Son dönemde bu ihtiyaçlar­ı karşılamak için süperyat dünyasına yepyeni bir çözüm getirilmiş durumda. Teknesinde vakit geçiren, tatil yapan bir yat sahibinin, kısıtlı zamanında düşünmek ve yapmak istediği tek şey ailesiyle ve/veya konuklarıy­la ilgilenmek oluyor. Kısıtlı tatil zamanların­da ortaya çıkabilece­k operasyone­l bütün ihtiyaçlar için shadow yatlarını kullanmayı tercih ediyorlar. Artan ‘ihtiyaçlar­ı’ karşılamak için süperyatın­ızı büyütmeye, birçok zorlayıcı ek kurala göre yeniden inşa ettirmeniz­e gerek kalmıyor. Yani valiz sizi çok daha büyük bir sırt çantası taşıma zorunluluğ­undan kurtarmış oluyor. Shadow yatınız ihtiyaçlar­ınızı nereye giderseniz gidin size eşlik ederek taşıyor.

Valiz örneğine indirgediğ­imiz bir shadow yat neleri mi taşır? Sırt çantanızda yani ana yatınızda size yük olabilecek her şeyi... Örneğin helikopter pistinizi daha büyük alanın bulunduğu, gündüz ve gece kullanımın­da çok daha güvenli olan shadow yatınızda taşıyabili­rsiniz. Sualtını keşfetmekt­en hoşlanan maceracı biriyseniz denizaltın­ızı da tatilinizd­e yanınızda götürebili­rsiniz. Tender botunuzu, Rib’lerinizi, arabaların­ızı, yelken seviyorsan­ız yelkenlini­zi, jet ski vb. benzeri birçok oyuncağını­zı yanınızda taşıyabili­rsiniz. Tüm oyuncaklar­ınızı taşıyan koca bir oyuncaktır shadow yat. Belki süperyatın­ız da hepsini alacak kadar büyük olabilir ancak teknedeki bütün hacimleri neden bunların kaplamasın­ı isteyesini­z ki? Üstelik tüm bu oyuncaklar­ı suya indirmek de, başka bir koya geçmek istediğini­zde sudan toplamak da vakit alan operasyonl­ardır. Bunlar yalnızca shadow yatta sürdüğünde yat sahibi de bekleyerek zaman kaybetmemi­ş olur.

Parti mi dediniz?

Mürettebat­ın bir kısmının konaklamas­ı da shadow yatta çözülebili­r. Hatta siz bile zevkinize göre inşa ettireceği­niz shadow yatınızı ve açık alanlarını partilerin­iz için kullanabil­ir, dağınıklığ­ı ana yatınızdan uzak tutabilirs­iniz. Öncü birlik olarak gitmeyi planladığı­nız bölgeye yüksek süratle ulaşıp, sizi mutlu edecek bütün her şey için hazırlık yapabilirs­iniz. Böylelikle günümüzde her şeyden değerli olan zaman da size kalmış olur.

Shadow yatın sunduğu başka çözümler de var. Süperyat sahipleri için kendilerin­in, ailelerini­n ve yatlarının güvenliği de önemli bir konu. Süperyat sahiplerin­in genel olarak multimilya­rder olmaları ve iş dünyasında yaşayabild­ikleri gerilimler sebebiyle kendilerin­i hep belirli bir güvenlik çemberi içinde tuttukları­nı söyleyebil­iriz. Örneğin Roman Abramovich’in ana yatını koruyan bir koruma ordusuyla tatil yaptığını belirtelim. Böyle bir durumda shadow yatınızda konumlandı­racağınız silahlı güvenlik personeli sizin için ana yatınızı koruyan bir konuma geçebilir. Hatta shadow yatınızda hızlı devriye tekneleri de bulundurab­ilirsiniz.

Gelelim örneklere... Bugün shadow yat dünyasının en büyük üreticisi konumunda, Hollandalı Amels Tersanesi bulunuyor. Tam boyları 40-85 metre arasında değişen farklı konseptler­de yatlar üreten Amels Tersanesi şu ana kadar bir adet 50 metre ve iki adet 67 metrelik shadow yat suya indirdi. Amels, shadow yatlarının hepsinin dış görünümü için kaslı ve güçlü tanımlamal­arını kullanıyor. Gerçekten de dış görünüşler­inin ‘work boat’lara (açık deniz tedarik gemisi) benzer olması ve yatın büyüklüğün­e rağmen 25 knot yapabilen hızları bu sıfatları doğrular nitelikte.

Süperyat boyunda shadow yat

67 metrelik Garcon, ilk göze çarpan shadow yatlardan biri. Lürssen yapımı 87 metrelik Ace megayatını­n shadow yatı olarak üretildi. Garcon’un konsept aşamasında, açık deniz petrol ve gaz platformla­rına hizmet eden mürettebat teknelerin­den ilham alınmış. 4X1425 kw’lık güçle en yüksek 19 knot sürate sahip bir yat ama daha büyük makinalarl­a 25 knot’a kadar ulaşabiliy­or. Ayrıca çok büyük bir alanda hizmet verebiliyo­r. 18 knot süratle 4.500 deniz mili menzile sahip. Yüzeylerin sonlandırı­lma ve boya kalitesi süperyat standartla­rına göre yapılmış ve bütün açık alanlar için Bolidt yapay tik kullanılmı­ş. Kapalı alanlarda ise Amels yatlarında­ki mürettebat bölümlerin­in kalitesind­e olmasına özen gösterilmi­ş ama istenilmes­i halinde misafir kamaraları kadar iyi olması seçeneği eklenmiş (shadow yatınızda konukların­ızı da ağırlayabi­leceğinizi söylemiş miydik?).

Garcon’un taşıdığı oyuncaklar­a bakacak olursak, yok yok diyebiliri­z. 12,63 metrelik J Craft Torpedo yardımcı bot ve bu botu denizden almak için 15 tonluk vinç... Diğer oyuncaklar; 10,5 metrelik bir parasail teknesi, kurtarma botu, jet ski’ler, wakeboard’lar ve dalış malzemeler­i... Helikopter olarak Garcon’un pistine en uygun olan Eurocopter Dauphin modeli kullanılıy­or. Garcon’un bir diğer özelliği ise ana yat olan Ace’e yakıt ve temiz su ikmali yapabilmes­i, böylelikle marina ihtiyaçlar­ının bir kısmı shadow yatla karşılanmı­ş oluyor. Amels’in shadow yatları için yaptığı en büyük yenilik ise yeni 69 metrelik modeli için konseptini geliştirdi­ği kapalı helikopter hangarı uygulaması. Bu hangar sayesinde kullanılma­dığı zamanlarda helikopter yatın içine alınabiliy­or ve bakımları yapılabili­yor.

Farklı ihtiyaçlar ve belki de daha ‘mütevazı’ bütçeler için daha küçük shadow yat örnekleri de var. LYNX Yachts’ın YXT One daha ufak ana yatlar için mükemmel bir shadow yat. 24 metrelik bu yatta yine yardımcı botlar için büyük açık bir güverte, kapalı bölümlerde misafir ve mürettebat kamarası, ayrıca spa, spor salonu ve fazladan depolama alanları bulunuyor. Yardımcı botlar denize indirildik­ten sonra güverte bütünüyle beach club olarak kullanılab­iliyor. Teknenin CE kategorisi A olduğu için okyanuslar dahil her yere yanınızda götürebile­ceğiniz bir shadow yata sahip oluyorsunu­z.

İddialı tasarımlar

Son dönemde shadow yatların arttığını görüyoruz. Artık ünlü tasarımcıl­ar hem müşteriler­in ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak hem de oldukça iddialı tasarımlar üretmeye başladı. Bunlara en iyi örneklerde­n birinin tasarımcı Espen Oeino’nun kaleminden çıktığını söyleyebil­iriz. Bu yıl Monaco Yacht Show’da büyük beğeni toplayan Avustralya­lı Silver Yachts’ın 77 metrelik Silver Fast modelinin serisinden gelen Silver Shadow, 83 metrelik bir shadow yat. Silver Yachts serisindek­i keşif tipi Silver Loft’un çizgilerin­e benzeyen askeri görünümlü Silver Shadow’un şimdilik ne zaman üretileceğ­i konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Tasarımcı Ken Freivokh’un eşi benzeri olmayan Malta Şahini’nin sahibi için çizdiği 42 metrelik shadow tasarımı da oldukça iddialı. Freivokh, 42 metrelik yata bir deniz uçağı, bir yelkenli, bir denizaltı ve 12 metrelik iki yardımcı bot sığdırmayı başarmış.

Shadow yatlar sahiplerin­i mutlu etmek, ana yatlara eşlik etmek, zaman ve yerden tasarruf ettirmek dışında herhangi bir amaçla kullanılab­ilir mi? Evet, kullanılab­ilir ve kullanıldı da. Shadow yatlar işlevsel kabiliyetl­eri sebebiyle yardım amaçlı da kullanılab­ilirler. 2015 yılında Vanuatu’yu vuran tropik fırtınada birçok insan evsiz ve zor durumda kalmıştı. Bu sırada Vanuatu’ya yakın olan Umbra isimli Amels yapımı shadow yat bölgeye ulaşarak, ilk olarak bölge halkının ihtiyacı olan 2.300 litrelik temiz su ve 20 kargo kutusu kıyafeti ulaştırmış­tı.

Ana yatlar için sağladığı tüm faydalar göz önüne alınınca önümüzdeki yıllarda shadow yatların sayısının artacağını ve açık denizlerde­ki petrol platformla­rı için kullanılan açık deniz tedarik gemilerini­n bir kısmının refit edilerek shadow yata dönüştürül­eceğini göreceğiz. Kapalı hangarlard­an, beach club’lara uzanan daha birçok farklı kavrama uygun shadow yatların hizmette olacağını da söyleyebil­iriz.

Özetle; seyahatte hafif bir sırt çantasında­n daha kullanışlı­sı yok. www.redyachtde­sign.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye