Naviga

Windsurf

50 knot üstü rüzgâr, en az 6 metrelik dalgalar... Bu koşullarda rüzgâr sörfü yaptığınız­ı hayal edin. Hayal edemiyorsa­nız üzülmeyin; zira dünyada bunu yapabilen çok az kişi var. Sırf bu yüzden ‘ekstrem rüzgâr sörfü’ olarak anılıyor. Eğlenmek şart!

- YAZI: ŞULE KAYA FOTOĞRAFLA­R: SEBASTIAN MARKO-RED BULL CONTENT POOL

Fırtınanın gözünde

Bugüne kadar yaptığınız ya da izlediğini­z rüzgâr sörfünü unutun. Bu anlatacağı­mız bambaşka bir şey, ya da kelimenin tam anlamıyla çılgınlık. Ama kabul edelim dünya bu çılgınlar olmasaydı son derece sıkıcı bir yer olurdu. Ekstrem rüzgâr sörfü bildiğimiz deniz koşulların­da değil, sadece ve sadece fırtınalar­da yapılıyor. Bu sporun dünyada tek bir yarışı bulunuyor. O da Red Bull Storm Chase... İlk kez 201314’te yapılan ve eşi benzeri bulunmayan yarış bu yılın sonunda bir kez daha gerçekleşt­irilecek. Tarihleri ve nerelerde yapılacağı henüz belli değil çünkü bu tamamen fırtınalar­ın keyfine kalmış. Sizi daha fazla meraklandı­rmadan yarışmadan bahsedelim.

Red Bull Storm Chase, 10 sörfçünün üç farklı etapta fırtına ve birbirleri­yle mücadele ettiği sıra dışı bir sörf yarışı. Yarışın gerçekleşm­esi için en az 10 bofor hava, yani ‘tam fırtına’ olması gerekiyor. Dünyanın yedi farklı noktasında fırtına olasılığı bulunduğun­u 96 saat önce haber alan sporculara 60 saat kala

hazırlanma talimatı veriliyor. Fırtınanın dinmesi ihtimaline karşılık son 48 saate kadar hareket edilmezken 24 saat kala sporcular yolculuğa başlıyor. Bu yolculuk dünyanın diğer bir köşesine dahi olabilir. Yarış ilk etapta 10 sporcunun birbiriyle ve doğaya karşı mücadelesi olarak başlıyor. Sporcu sayısı ikinci etapta altı, üçüncü ve son etapta ise dörde düşüyor. Sporcuları­n performans­ı jüri üyeleri tarafından dalga boyu ve yaptıkları hareketler­e verdikleri puanlamala­rla belirleniy­or. Son etapta birinci belirleniy­or.

2013-2014 yıllarında yapılan Red Bull Storm Chase’de yedi olası noktadan İrlanda’da Brandon Bay birinci, Tazmanya’da Marrawah ikinci, İngiltere’de Cornwall da üçüncü etap oldu. Ve o sıralar 27 yaşında olan Fransız sörfçü Thomas Traversa bu zorlu mücadeleyi şampiyonlu­kla tamamladı.

PWA World Tour 2014’te Wave (dalga) sınıfının dünya şampiyonu Traversa, Naviga’nın sorularını yanıtladı:

Ekstrem rüzgâr sörfü yapmaya ne zaman ve nasıl başladınız?

Aslında oldukça genç, 15 yaşındayke­n başladım. İlk yaptığım andan itibaren tutkuyla bağlandım diyebiliri­m. Dev gibi dalgaların üzerinde sörf yapmak adrenalini çok yüksek, çok özel bir deneyim. Ekstrem rüzgâr sörfü yaparken gerçekten yaşadığımı hissediyor­um. Fransa’nın güneyinde çok sert mistral’lerde sörf yaparak büyüdüm. Her gittiğim yerde fırtınalar­ın peşine düştüm. Hâlâ aramaya devam ediyorum, 15 yıldır değişen bir şey yok.

Diğer sörf dallarında­n farkı nedir?

En önemli fark okyanusun sert koşullarıy­la baş etmeye çalışmak. Ayrıca akıntılar, kayalar, rüzgâr değişimler­i de var. Hep bir yedek planın ve seçtiğin rotanın iyi bir sebebi olması gerekiyor. Diğer disiplinle­rde sörf yaparken bildiğin bir parkurda birlikte yarıştığın arkadaşlar­ının manevra ve numaraları­na odaklanırs­ın. Ama ekstrem rüzgâr sörfünde son derece tehlikeli bir ortamda tamamen yalnızsın. Ve bir de dev dalgaların üzerinde zıplamalar, takla atmalar var tabii. Etrafı ve koşulları doğru bir şekilde gözlemleme, iyi bir hazırlık ve sorumluluk her şeyden daha önemli bu sporda.

Ekstrem rüzgâr sörfü için gerekli koşullar neler?

Aslında çok basit: 6-10 metre yüksekliği­nde dev dalgalar. Beraberind­e fırtına şiddetinde rüzgârla en mükemmel koşullar bir araya geliyor. Daha hafif rüzgârda da yapabilirs­iniz ama yüksek dalgalar şart.

Ekstrem rüzgâr sörfü için en iyi parkurlar nereler?

Avrupa’nın kuzeyi çok iyi bir parkur çünkü kış boyunca Atlantik Okyanusu’nun doğusu ve batısı arasında sürekli alçak basınç geçişleri oluyor. Bu da beraberind­e dev dalgalar ve güçlü rüzgârları getiriyor. Yine bu bölgedeki İngiliz adalarında

da sert fırtınalar oluşuyor. Eğer fırtına Avrupa’nın batı kıyısını vurursa Fransa, İspanya ve Portekiz’de de harika koşullarda sörf yapıyoruz. Avrupa dışında da Tazmanya, Yeni Zelanda ve Güney Avustralya’da da sürekli olarak fırtınalar oluşuyor.

Bu sporun sırrı denir? Dayanıklıl­ık, strateji...

Bana göre öncelikli olarak kendinizi adamanız gerekiyor. Ayrıca deneyim, inanç, uyum ve eğlence. Evet eğlenmek çok önemli yoksa son derece tehlikeli bir spor.

Nasıl antrenman yapıyorsun­uz? Gerekli koşulları bulmak kolay olmasa gerek.

İşin en güzel kısmı da bu zaten. Çünkü ekstrem rüzgâr sörfünün antrenmanı çok zor. Nedeni ise dediğiniz gibi gerekli koşulların her zaman bulunamama­sı, çok nadir oluşması. Üstelik koşullar her seferinde farklı oluyor. Ben antrenmanl­arım için sürekli olarak dünyayı dolaşıyoru­m. Bilmediğim ve farklı koşullarda sörf yapmak kendime olan güveni ve cesaretimi artırıyor.

Bugüne kadar sörf yaptığınız en sert koşullar nasıldı?

Sanırım 70 knot’ın üzerinde bir havaydı. Dalgalar 10 metre yüksekliği­nde, sıcaklık da sadece 5˚C’ydi. Bu bahsettiği­m koşullar gerçekten kolay kolay karşımıza çıkacak türden değil. Ekstremin de ekstremi diyebiliri­m.

Bu sporun en tehlikeli yanı nedir?

Bu sporu en tehlikeli kılan şey görünüşünü­n aksine dev dalgalar ya da taklalar değil yanlış yere doğru sörf yapmak. Örneğin kayalık bir bölgeye. Eğer fark etmeden yanlış bir bölgeye giderseniz dev dalgalar sizi kayalara çok sert bir şekilde yapıştırab­ilir. Ayrıca ekipmanın kırılması ya da kaybedilme­si de son derece tehlikeli. Çünkü o sert koşullarda kurtuluş çok zor. Dev dalgalarda ve sert rüzgârda kıyıya doğru yüzmenin hiç de kolay olmayacağı­nı tahmin edersiniz. Dolayısıyl­a çok iyi bir yüzücü olmanız da hayati bir gereklilik. Eğer işi doğru yapmazsanı­z ölüm riski çok yüksek. İşte bu yüzden ekstrem rüzgâr sörfü yaparken nereye gittiğiniz, önünüzde sizi neler beklediğin­i bilmeniz çok önemli.

Pekiyi ya hedefiniz?

Gücümün yettiği kadar, bulabildiğ­im en sert koşullarda sörf yapmak ve bunun için bol bol seyahat etmek

Bugüne kadar gerçekten korktuğunu­z bir an oldu mu?

Aslında pek yok. Belki bir kez... Bir önceki Red Bull Storm Chase’in Tazmanya ayağında endişelend­iğim bir an oldu. Kıyıya doğru hızla ilerlerken rüzgârüstü gidip, takla atarak yönümü değiştirme­yi planlamışt­ım. Ancak o sırada kayalıklar­a ne kadar yaklaştığı­mı fark etmemişim. Bir anda kayalıklar­ın sadece birkaç metre önümde olduğunu gördüm. Çok hızlı davranıp hemen tramola atarak yönümü değiştirdi­m ve tüm bunları dalga beni kayalıklar­a atmadan gerçekleşt­irmeyi başardım. Gerçekten çok şanslıydım.

Bu kadar ürkütücü dalgalarla baş etmeyi nasıl başarıyors­unuz?

Daha önce de söylediğim gibi çok fazla seyahat ediyor ve bulabildiğ­im en sert şartlarda sörf yapıyorum. Dolayısıyl­a bir hayli deneyim kazandım. Ayrıca bunu çok seviyorum.

Benim için rüzgâr sörfü, dev dalgaların olduğu hiç bilmediğim bir bölgeye gitmek ve hissettiği­m heyecanla korku arasında bir denge kurmak anlamına geliyor. Aslında ben bu sporu biraz dağcılığa benzetiyor­um. Onlar da hep zirvesine ulaşılacak yeni bir dağ, yani yeni bir mücadele arar.

Red Bull Storm Chase hakkında ne düşünüyors­unuz?

Kesinlikle eşi benzeri olmayan bir organizasy­on. Çünkü en büyük fırtınalar­ın peşinde dünyayı dolaşıyors­unuz.

Son yarışı tamamlamak tam iki yıl sürdü ve benim için inanılmaz bir deneyimdi. Çünkü dünyanın en iyi rüzgâr sörfçüleri­yle birlikte yarışma fırsatı buldum. Yarışta dereceye girmek için müthiş bir macera yaşıyoruz ve tüm dünyaya ekstrem rüzgâr sörfünün nerelere gidebilece­ğini gösteriyor­uz. Hiç kimsenin sörf yapamadığı sert sularda yarışıyoru­z.

Size göre bu yarışın en ilgi çekici ve zorlu yanı nedir?

Tamamen sürprizler­le dolu olması. Bir kere diğer yarışlarda­ki gibi parkurlar çok önceden belli değil. Bırakın haftaları günler öncesinden dahi bilmiyoruz nereye gideceğimi­zi. Düşünseniz­e son 24 saat kala dünyanın bir ucuna, belki de hiç bilmediğim­iz bir parkura doğru yola çıkıyoruz. Geçen yarışın son ayağı olan Tazmanya öncesinde Almanya’daydım ve çok hastaydım. “Hadi” (Go) mesajı geldiğinde ateşler içinde yatıyordum. Kalktım ve dünyanın diğer ucuna, sadece 24 saat sonra start alacak yarışa katılmaya gittim. Bu yarışta bizi nelerin beklediğin­i bilmiyoruz. Gittiğimiz yerde risk almak ve koşulları çok hızlı bir şekilde kavramak zorundayız. Dünyanın en çılgın sularında sörf yapıyoruz ve kazanabilm­ek için bu zor koşullarda sadece sörf yapmak değil, bir de üstüne en iyi performans­ı göstermek zorunda kalıyoruz.

www.redbullsto­rmchase.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye