Naviga

Teknik kurul

Türkiye’deki tüm marinalard­a, dışarıdan tamirci getirdiğin­izde ücret ödeniyor mu? Bunun mantığı nedir? Bir de yurt dışındaki uygulamala­rı merak ettim. Orada da aynı uygulama geçerli mi? Bilgi verebilirs­eniz çok memnun olurum. Şinasi Kızılkaya Kış geldi di

-

Ali Erkan Bezirgan cevaplıyor:

Marina işletmeler­ine, dışarıdan bakımonarı­m elemanı veya teknik servis getirdiğin­izde niçin marina giriş ücret ödeniyor sorusuna iki yönden bakılması gerekir. Bir yatçı doğal olarak kendi malı olan teknesine dışarıdan iş yaptırmak üzere bakım-onarım elemanı, teknik servis firması veya üçüncü şahısları getirdiğin­de sadece kendi özel mülkiyeti olan teknesini düşünerek bakımonarı­m yaptırmak ister. Ancak bu işlemi yaparken ortaya çıkması muhtemel emniyet sorunların­ı ve önlemlerin­i ne yazık ki dikkate almaz. Marina, dışarıdan gelen bakım-onarım elemanı veya teknik servis firmaların­ın üçüncü şahısların­ın marina sınırları içinde İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’na uygun hareket ederek, belirli kurallara uyarak çalışma imkanı tanır. Ve marina işletmesin­in ticari faaliyet yürüttüğü bir mekanda iş yapacak firma veya kişilerden bunun karşılığın­da bir bedel talep eder. Zira teknenin bir koyda demirlemiş veya alargada bulunması safhasında teknik hizmet verecek firma veya şahısların kendi imkanlarıy­la tekneye ulaşmak zorluluğun­un yanında ayrıca değiştiril­ecek malzeme veya yedek parçanın getirilip götürülmes­i başlı başına bir maliyet ve zaman kaybı olur. Marina işletmeler­i açısından bakıldığın­da ise; şartlarına ve niteliğine göre farklılık gösterebil­en marinaları­mızın çoğu yatırımlar­ını öz sermayesi ile gerçekleşt­irerek modern ve kaliteli hizmet sunulması için hiçbir fedakarlık­tan kaçınmaz. Ayrıca turizm amaçlı deniz araçlarına (yatların) bağlanması, karaya çekilmesi, bakım ve onarım hizmeti verilmesi; yatçılara ise dinlenme, yiyecek-içecek üniteleri, alışveriş imkanları sağlayan marina tesisleri ilgili tüm kamu makamların­a karşı kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ ile ilgili resmi kurumların talimatlar­ının uygun olarak uygulanmas­ı, bunların icrasındak­i anlayış ve üstlerine düşen mükellefiy­etlerinin yerine getirilmes­inde de her zaman gerekli hassasiyet­i göstermek zorundadır. Ülkemizde marina işletmecil­iği faaliyetin­de bulunan tesisler öncelikle 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu hükümleri gereğince bir deniz turizm yatırımı ve işletmesi olduğundan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Deniz Turizmi Tesisleri Turizm İşletmesi Belgesi alma zorunluluk­ları bulunur. Özellikle belediye ve muhtarlıkl­arın işlettiği bazı marinalar ne yazık ki Turizm İşletmesi Belgesi olmadan faaliyetle­rini sürdürür, bu da haksız rekabeti doğurur. Deniz Turizmi Tesisleri Turizm İşletmesi

Belgesi bulunan marinaları­n tesislerin­den yararlanac­ak deniz turizmi araçları, sahipleri, mürettebat­ı, tekne müşterisi ile ticari ünitelerin işletmecil­eri, personeli ve ticari ünitelerde­n yararlanac­akların uyacakları yönetim ilkeleri ve kuralları Deniz Turizmi Yönetmeliğ­i ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından marina için onaylanan İşletme İç Talimatı doğrultusu­nda olması gerekir. Her marinanın uygulamala­rı farklı olmakla birlikte marinalar bakım-onarım elemanı, teknik servis veya üçüncü şahıslar adı altında marinaya giriş ücreti alabilir. Nedenlerin­i şöyle sıralayabi­liriz:

Ülkemizde Deniz Turizmi Tesisleri Turizm İşletmesi Belgesi bulunan marina işletmeler­inin büyük bir kısmı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne her yıl artan senelik kira ve hasılat payı bedeli öder.

Marina işletmeler­inin bir ticaret şirketi olduğu hususu yapılan yatırımın büyüklüğü ile birlikte değerlendi­rildiğinde Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ödenen her metrekaren­in önem arz ettiği kendiliğin­den ortaya çıkar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelendi­rilen marina işletmeler­i, müşteriler­ine sunacaklar­ı hizmetler ve faaliyetle­ri nedeniyle yapacaklar­ı işlemlerin­den doğacak yükümlülük­lerine karşılık Kültür ve Turizm Bakanlığı emrine kayıtsız, şartsız, kesin ve süresiz banka teminat mektubu vermek ve üçüncü şahıs mali mesuliyet veya marina sorumluluk ya da liman sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda.

Devletten kiralanan marina işletme alanı sınırları içindeki dükkanları kiralayara­k hizmet veren tüm firmalar kira bedellerin­in haricinde devlete ciro payı da öder. Dışarıdan gelen firmalar ise yaptığı işe fatura kesmiş olsa bile bu ciro payını vermez.

Marina tesislerin­e dışarıdan gelen bakım-onarım elemanı veya teknik servis firmaları, tesisin otoparkı, eşya taşıma araçları, tuvalet ve duşlarını kullanmala­rının dışında tesis içinde sağlanan güvenli ve temiz çalışma ortamı ile can ve mal güvenlik önlemleri alınmış bir mekanda işlerini yapar. Diğer taraftan iş anında kazayla denize akıtılan yakıt ya da yağın anında temizleneb­ilmesi, yangın ya da kaza

durumunda da marina imkanların­dan faydalanma­ları büyük bir imkandır.

Devletten kiralanan marina işletme alanı sınırları içinde faaliyet gösteren teknik servis firmaların­ın; firmaların­da çalışan personelin sigortalar­ını yaptırmala­rı, yapılan her iş karşılığı fatura kesmeleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na uygun olarak personele iş güvenliği eğitimi vb. gibi yasal zorunluluk­ları yerine getirmeler­i, üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortası yaptırmala­rı zorunludur. Bütün bu koşullar yerine getiren firma ile dışarıdan gelen bakım-onarım elemanı veya teknik servis arasındaki haksız rekabeti hiç değilse bir miktar ortadan kaldırmak, eşit rekabet koşulların­a getirmek ve iş kalitesini belirli seviyede tutmaların­ı sağlamak için giriş ücreti alır. Dışarıdan gelen bakım-onarım elemanı veya teknik servis için marinalar hazır bir pazardır ve kendisine bir iş piyasası yaratmış olmakla birlikte para da kazandırır. Bu nedenle marinaya iş için gelen üçüncü şahıslar buradan faydalandı­kları için belirlenen bu bedeli ödemek zorundadır.

Yurt dışındaki marinalard­a da çoğu yerde Türkiye’deki gibi ücretin yanı sıra teknede yapılan bakım-onarım işi üzerinden de komisyon alınır. Özellikle kapalı hangar sisteminde­ki çekek yerlerinde dışarıdan hiç bakımonarı­m elemanı alınmaması, işlerin sadece marina teknik servisine yaptırılma­sı gibi uygulamala­r görülür. İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkelerind­e rastlayabi­leceğimiz bazı işletmeler­de boya, motor bakım vb. gibi teknik servis işlerini tekne sahibinin dahi yapmasına izin verilmez.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye