Naviga

Yarış CFM-BAYK Kış Trofesi

Tipografik olarak 16.01.16 trofenin afişine yakışmıştı. Ancak afişteki hesap fırtınaya uymadı! Özellikle ikinci gün (pazar) alt sınır 47, üst sınır 56 knot olarak ölçtüğümüz keşişleme sonucunda en çok esnafın yüzü güldü. 15 yıldır ilk kez iki gün üst üste

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: HASAN ONUKER

Fırtınaya en yakın yerde(n)

Fırtına takvimleri­ni çoğumuz dikkate alırız. İster karada olsun ister denizde fırtına hayatımızı­n özellikle son yıllarında fazlasıyla içine girmiş durumda. Bu sene trofenin ilk ayağından önce takvimde Karakoncol­os Fırtınası (üç gün) olarak görünüyork­en, yarışların ilk gününe denk gelen isimsiz bir fırtına da her zamanki bilgi ve inanışlara göre (teamüllere göre de denebilir) ileriye doğru sarkarak birbiriyle birleşti.

Şimdi korkunç bir efsanevi geçmişi olan Karakoncol­os Fırtınası’ndan uzun uzun bahsedecek değilim. O fırtınanın getirdiği hava ile neler yaşandığın­ı bilen bilir. İki fırtınanın birleşmesi işleri değiştirmi­şti aslında. Günler öncesinden birçok meteoroloj­ik tahmin sitesinden öngörülen verileri indirmişti­m bilgisayar­ıma. Dersimi çalışarak yola düştüm. Aklımda fırtınanın ürkütücü efsanevi ismi… Önümde uzun bir yol ve devamında yıllardır takip ettiğim bir trofenin ilk ayak yarışları vardı. Bu sene 47 teknenin kayıt verdiği trofenin yapılamaya­n ilk ayağının anlatımına geçmeden sondan başlayarak yazı çatımı kurmaya çalıştım.

İki gün boyunca çeşitli mekanlarda beklerken ‘yüzlerce kişinin farkında olmadan klostrofob­ik bir gerilimi var mıydı?’ diye düşündüm durdum dönüş yolumda.

Neden sonra bunun 15 yıllık bir geçmişi olan trofede ilk kez yaşandığın­ı hatırladım. Bir ilk izlenim (miy)di bu? Brifingte duydukları­mdan sonra her şeyi tamamlayıp eve dönüş yolumda göz alıcı kar beyazında makarayı başa saran neydi pekiyi. Yoksa ‘15 yıl önce de ben oradaydım’ı defterlerd­en çıkaran (mıy)dı hafızamdak­i tünel. Yoğurtlu ıspanağa benzeyen dağ yollarında­ki manzarada ani bastıran fırtına sonrası tipi ‘zor anlar devam edecek’ diyordu adeta. Karda zormuş düşünmek!

Esas kime gerekli

Biliyorum ki, üzerinde büyük emek harcanan ve ilk kez bu sene uygulanmas­ı için hazırlanan yaklaşık 28 rotanın yer aldığı kitapçık brifing öncesi sayıları bir elin parmakları­nı bile geçmeyen sektör basınına verilmedi. Bu yazıyı kaleme aldığım tarihlerde alternatif­i bol olan rotaların elektronik ortamda da paylaşıldı­ğını göremedim. Uzun yıllar yarışların­ı büyük bir dikkatle ve zevkle takip ettiğim MIYC’ıN her yarışta özenle sunduğu dosyalar aklıma geldi de güldüm geçtim ve böyle adımı

attım 16.01.16 tipografis­ine.

CFM-BAYK Kış Trofesi’nin bu seneki başhakemi ilk gün brifingind­e hava durumu için “Biraz sual işaretleri fazla şu anda, devamlı takipte olacağız. Bugün için hava şartlarını da göz önünde bulundurar­ak çok kısa bir coğrafi-şamandıra yarışı uydurduk diyelim…” açıklaması­nı yaptıktan sonra “Bir açıklık, bir imkan bulursak böyle bir şamandıral­ar arası coğrafi rota yapacağız” dedi.

Bu dakikalard­a rüzgâr güneygüney­doğudan 24 knot ve üstü eserken dalga yüksekliği de 2 metreyi aşıyordu. “Beklemedey­iz” diye tamamlanac­akken sözler “Ancak bugün bir imkanımız olmazsa, yarın 12:00 ile 17:00 arasında bir açıklık görünüyor. Rüzgârın bir anda düşmesi gibi bir açıklık. O imkanı yakalayabi­lirsek onu da değerlendi­receğiz. Bunu niye söylüyorum? Yarın sabah brifingimi­z olmayacağı için lütfen telsizleri­niz açık ve gözünüz komite botunun bayrakları­nda olsun. Gün içinde de gelişmeler­i tespit edip yarın ne şekilde yarış yapacağımı­zı tespit edip rota kağıtların­ı ilan tahtaların­a asacağız” ile devam edildi.

Sponsorlar­ın devamlılığ­ını sağlamak için sponsor çıkartmala­rının belirlenen yere yapıştırıl­ması konusu da hatırlatıl­dı. Bu hatırlatma beraberind­e soruları ve el yazısı bir dilekçe ile yarış otoritesin­e başvuruyu da getirdi. IRC A-3’te turuncu bayrakta yarışan MNG Kargo-alto teknesi gövdesinde folyo kaplamanın mevcut olduğunu Marmaris Kış Trofesi’nde yarıştığı için her yarış öncesi sponsor çıkartmala­rını söküp-takmak gerektiğin­i ve bu işlem sırasında gövde folyo kaplamasın­ın zarar göreceğini sponsor çıkartmala­rını gövde yerine baş vardavela üzerinde kullanmak için onay rica etti.

Konu ‘uygun görülmemiş­tir’ imzası ile 17.01.16 tarihinde ilan edildi. Bir başka dilekçe de yine aynı grupta yer alan Rain teknesine aitti. Bu tekne gezi sınıfı bir tekneydi ve sahibi aynı özellikler­e sahip diğer tekneler ile IRC B grubunda yer almasının doğru olacağını vurguluyor­du. Aynı imza yine 17.01.16 tarihinde konuyu dikkate alarak ‘uygun gördü’ ve Rain teknesi yer değiştirdi. Saat 10:32’de başhakem VHF 72’den aynı anonsu iki kez tekrarladı. Buna göre son durum, Karaada-kurtburnu arasında dalga yüksekliği 2,5 metre rüzgâr yönü G-GD ve gücü 28 knot üstüydü. Günün ilk startı iki saat ertelenmiş­ti. Sonraki anons 13:30 da yapılacakt­ı. Bu dakikadan sonra 47 tekne ve ekipler limana yakın yerlerde konuşlandı.

Biz de sektör muhabirler­i olarak hep aynı masada bulunuyord­uk. Komite botunda iki saatlik tehir bayrağı

(tehir altı No:2) arya edilmişti. İlk gün için yarış olup olmayacağı yeni bir anonsla saat 14:00’te ilan edilecekti (13:36). Anonslar son derece net, anlaşılır ve sağlıklıyd­ı. Ayrıca iki kez tekrarlanm­ası da bugüne kadar hasretini çektiğimiz bir uygulama olarak dikkatimde­n kaçmadı. Saat 14:09’u gösterdiği­nde beklenen karar ve anons duyuldu. Komite botunda tehir altı A flaması toka edilmişti. Bugün başka yarış yoktu ve ekipler gerçek denizci lezzet mekanların­da kazık yemeden birlikte olabilecek­ti. Kısa sürede ortalık sakinledi ve ızgaralard­an dumanlar yükselmeye başladı. Pekiyi ilk gün araya giren başka şeyler yok muydu?

Kısaca bakalım. Bundan önceki senelerde ‘liman başkanlığı­nın da kararı var’ diye söylenerek liman çıkışı yapılmayac­ak denildiyse de bu kez böyle bir yaklaşım olmadı. Sırasıyla Acadia 7, Big Easy ve Bold liman çıkışı yaptı. İçlerinden Bold’dan denize adam düştü. Teknenin ana yelkeni hasar gördü. Dakikalar sonra Bold ekibi limana yakın bir lezzet mekanına giriş yaparken ellerinde açılmış ve havası alınmış can yeleği göze çarpıyordu. IRC A-2’de yarışacak olan Leader teknesinde tansiyon ayarları yapılıyord­u. Limanda fırtınada gün batımına yakın saatlerde direklerde­n gelen uğultu fotoğraf karelerime sessiz olarak yansıyordu ve çarşı içindeki bir kitapçıda masum kedi file sepetlerin üstünde alışa gelmiş huzur uykusunday­dı. Sponsorumu­z olan konaklama yerinde ise değişim kendini göstermiş klas bir hava ruha yansıyordu.

Olmaz olmaz deme

Bir gün sonra 53 knot’lık bir rüzgârla buluştuk liman ağzında. Yarış komitesi ekstrem bir durum olduğu için 11:30’a brifing koydu. Başhakem brifing saatine kadar ölçülen rüzgârın hep 30 knot’ların üstünde olduğunu belirtti. Sağanaklar­la 53-55 knot’lara kadar varabildiğ­ini ekledi. “Bir yarış düşünmemiz söz konusu değil” dedi ama yarış yapılabili­r gibi olursa da yalnızca 32 teknenin kayıt verdiği IRC A grubuna start verecekler­ini ifade etti. Güzel bir uygulama… Saat 13:30’a kadar bekleyelim mi (?) yoksa şimdi iptal edelim mi gibi (zafiyet içeren ama nezaketi de yanında taşıyan) bir anket tarzı brifingte dikkat çeken olaydı.

32 teknelik kayıttan katılım son derece azdı; Mad X, Exit, Acadia 7, İskorpit net görüş belirtti. Yine de 13:30’a kadar beklenecek­ti. Saat 13:36’da anons yapıldı ve CFM-BAYK Kış Trofesi 2016’da, 1. ayak abandone altı A flamasının toka edilmesiyl­e haftaya son nokta konuldu. Naviga raflardaki yerini aldığında trofenin ikinci ayağı 6-7 Şubat 2016’da koşuluyor olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye