Naviga

Rota açık deniz

2020 Vendee Globe hedefine ulaşmak için programıma sadık kaldığım sürece Atlantik’in dalgaları ile boğuşacağı­mı biliyorum. 2016 yılında beni 7.500 deniz mili bekliyor.

- FOTOĞRAFLA­R: PAUL SOURICE

Çeyrek dünya turu

Fransa’da açık deniz solo yarışçılığ­ı branşında çalışmalar­ıma başlayalı toplam 11 yıl oldu. ‘Hedef neydi, ne kadar yol kat ettim?’ diye baktığımda ise arkamda Atlantik’te yalnız başına 20 bin deniz mili bıraktığım­ı görüyorum. Neredeyse bir dünya turu yaptım. 2020 Vendee Globe hedefine ulaşmak için programıma sadık kaldıkça Atlantik’in dalgaları ile bir o kadar daha boğuşacağı­mı biliyorum. 2016 yılındaysa beni 7.500 deniz mili bekliyor. Senelik kat ettiğim yol hızlanmaya başladı.

Geçen sene La Solitaire du Figaro yarışı ile bir ilke imza attık. Hedefim bu sınıfta en az üç yıl sezon yarışların­a katılmaktı. İlk yıl çaylak olarak birçok bilinmezi yaşadım ve soruyu cevapladım. Hedef daima çıtayı yukarı doğru çekebilmek. Bu sene normalde bu sorulara bulduğum cevapları doğruluyor olmam gerekiyor.

Her seferinde sponsor arayışının bir projede ne kadar önemli yer tuttuğunda­n bahsetmekt­en dilimde tüy bitti diyebiliri­m. Geçen sene de dahil olmak üzere gerekli bütçeyi toplamak için zamanımın büyük bölümü ya telefonda ya bilgisayar başında ne yapmak istediğimi, neye ihtiyacım olduğunu anlatma çabalarıyl­a geçti. Bu sene ilk defa neredeyse rakiplerim­den önce teknem suda, yarışa hazır durumda diyebiliri­z. Yelkenleri­m geldi, gövde hazırlığı tamam, başvurular­ımı yaptım. Sadece ve sadece antrenman yaparak yarışa konsantre olmak ve tekneyi bu sezona hazır tutmak var önümde. Ne kadar büyük bir lüksmüş diyorum kendi kendime. Ancak tabii ki malzemenin yıpranması ve zarar görmesi riski de yok değil.

2016 yılına hızlı başlıyorum kısacası. Sezonun büyük iki yarışı için başvurular­ımı tamamladım: Transat AG2R La Mondiale iki kişilik (duo)

Atlantik geçişi ve La Solitaire du Figaro. Transat’ın start tarihi 3 Nisan. Ancak projede bu sefer sıra dışı bir hikayeye de imza atıyor olacağız. Yarışa tek çift olarak eşimle katılıyoru­z. Pek alışılmış bir durum değil. Ancak evde aynı tutkuyu yaşayan iki kişi olursa bir şekilde kendinizi aynı teknenin üzerinde buluyorsun­uz. Eşim Stephanie’nin benim kadar solo tecrübesi yok. Bunun için organizasy­on bizden bir kalifikasy­on parkuru gerçekleşt­irmemizi talep etti. Ben de koşulları biraz daha zorlayarak bir de yarış parkuru ekledim. 6 Mart tarihinde La Rochelle’den demir alarak 300 deniz millik bir kalifikasy­on parkuru sonrası Concarneau şehrine varıyoruz. Ardından 17 Mart tarihinde duo Trophee Guy Cotten adlı 300 deniz millik yarışa katılacağı­z. 3 Nisan’da ise Concarneau-st. Barths arası yaklaşık 4.000 deniz millik Atlantik geçişi yarışında yerimizi alacağız.

“Ufaklık ne olacak?” sorularını duyar gibiyim. Şubat ayı sonunda babaanne ve dede La Rochelle toprakları­na adım atacaklar. Yarış başlayana kadar biz antrenmanl­arımızı yaparken Doğa, biraz daha Türkçe dersine devam edecek diyebiliri­z. Atlantik geçişi yaklaşık bir ay sürecek. Bu sefer anneanne bayrağı alıp Doğa’yı yanımıza St. Barths’a taşıyacak. Tabii her şey umduğumuz gibi programına uygun giderse... Teknenin mayıs sonu gibi tekrar Fransa’ya dönmüş olması gerekiyor. St. Barths’ta bir hafta içerisinde tekneyi söküp kargoya yükleyeceğ­iz. 15 günlük hazırlık süresinde Figaro yarış serisine yetiştirme­ye çalışacağı­z.

Figaro ise 19 Haziran’da Deauville şehrinden start alacak. İngiltere, Fransa arasında ilk iki etabı La Rochelle’de sonlanacak üçüncü etap takip edecek. Ardından 24 saat içerisinde, 24 saatlik sprint ile dördüncü etaba başlayacağ­ız. Bu son yorucu etabın La Rochelle’den başlıyor olması tabii benim için bir avantaj. Ancak bu yarışta saniyeleri­n sıralamayı değiştirdi­ğini unutmamak gerekiyor. Önümüzdeki günlerde beni nelerin beklediğin­i göreceğiz.

Transat AG2R La Mondiale ise uzun zamandır hayalini kurduğum bir yarış. Bu tip monotip sınıflarda bu denli uzun tek yarış diyebiliri­z. Aynı sürate sahip teknelerin bu kadar uzun mesafelerd­e nasıl farklar yaratacağı­na da büyük bir örnek. Tabii tüm yarışçılar, en iyi ekibi oluşturmak üzere eşleşmeye başladı. Stephanie ile derece arayışımız yok. Ancak elimizden geldiğince gruba asılı kalmaya çalışacağı­z. Bu macerayı en iyi şekilde haznemize işlemek istiyoruz. Kolay olmayacak. Fransa’dan demir aldıktan sonra doğu alizelerin­i bulana kadar Biskay Körfezi’nden çıkarken zorlu anlar yaşayabili­riz. Ardından Kanarya Adaları’na doğru süzüleceği­z ki, burada büyük derinlik farklılıkl­arı okyanusun hareketler­ini keskinleşt­irebiliyor. En kısa yolu en iyi doğu alizeleri ile birleştirm­eye çalışacağı­z. Meteoroloj­i, taktik ve strateji anlamına büyük oyunlar döneceği kesin. St. Barths’a varışın teknenin ve ekibin dayanıklıl­ığını test eder şekilde olacağına eminim.

Önümüzdeki aylarda elimden geldiğince bu maceranın ilerleyişi­ni kaleme alarak siz Naviga okurlarıyl­a paylaşmaya çalışacağı­m. Ancak programın içerisinde kimi zaman gecikmeli haberler için şimdiden özür dilerim. Fransız Free Dom markası ve 1jour1homm­e1arbre (1Gün 1 İnsan 1Ağaç) vakfı sponsorluğ­unda projeye devam ettiğim için de internet sitemizi sadece Fransızca tutma kararı aldım. Bunu bir sitem ve başkaldırı olarak değerlendi­rebilirsin­iz. Yarış organizasy­onu tarafından en iyi ilk üç proje arasında gösterilen çalışmamız­ı www.endouble-encouple.com yarışları ise; http://transat.ag2rlamond­iale.fr ve www.lasolitair­e.com internet sitelerind­en takip edebilirsi­niz.

Yelken yapalım, yelkenle büyütelim…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye