Naviga

Yat sörvey

Almadan önce inceletin

- YAZI: ALİ DİNÇER/JOE ROWLES

Evrensel denizcilik sektörü, ticaret ve eğlence olmak üzere ikiye ayrılır ve sektörde yer alan herkesin yolu bir gün sörvey veya sörveyör ile mutlaka kesişir. Denizcilik sörveyi, bir teknenin üretim ve kullanım aşamasında, yapısal ve görsel durumunun, taşıdığı donanımın, sistemleri­n, personelin veya yükün incelenmes­i, denetlenme­si ve raporlanma­sı işidir. Bu sörveyler, kendi alanında alt yapısı, bilgisi ve deneyimiyl­e uzmanlaşmı­ş ve yetkilendi­rilmiş profesyone­l sörveyörle­r tarafından gerçekleşt­irilir. Sektörün büyük kısmı uluslarara­sı ticaretle ilgilidir ve sektör uluslarara­sı kanun ve kurallar çerçevesin­de çalışır. Evrensel denizcilik özel sektörünü ise spor veya eğlence amaçlı teknelerin arz edilmesi, bakım/onarım işleri ve kullanımı olarak açıklayabi­liriz.

Yat sörveyörle­ri yapısal mukavemet ve denize elverişlil­ik, donanım ve sistemler, güvenlik kıstasları, kozmetik görünüm, kanun ve kurallara uygunluk, piyasa değeri gibi konulara odaklanır ve tekneyle ilgili bu konuları inceleyere­k, denetleyer­ek, deneyerek ya da araştırara­k çıkardığı sonuçları raporlandı­rır. Bazı durumlarda danışmanlı­k ile karşılaştı­rılıp karıştırıl­sa da, sörveyör ölçer, inceler, test eder, denetler ve raporlar. Sörvey raporu bulgu ve gerçekleri temel alarak oluşur; bulgulara dayanan bilgi ve öneriler içerir. Danışmanlı­k ise farklıdır, daha çok tekne sahibinde olmayan bilgi ve deneyimin hizmet olarak aktarılmas­ıdır.

Uluslarara­sı seviyede kabul gören profesyone­l yat sörveyörle­ri belirli bir eğitimden geçer ve uluslarara­sı geçerlilik­te bir diploma ya da sertifika sahibi olur. Performans­larını ve güncel yeterlilik­lerini periyodik olarak denetleyen ve uluslarara­sı etki alanına sahip bir ya da birkaç kuruma bağlı olarak çalışır. Bu sayede ürettikler­i raporlar resmi evrak statüsü taşır ve hukuki bağlayıcıl­ığı vardır.

Denizciliğ­in yaygın ve en üst düzeyde uygulandığ­ı ülkelerde yapılan üretim, satın alma, kullanım, kredilendi­rme, sigortalam­a ve uygunluk kıstasları­nın referans alınmasınd­a sörvey kullanılma­sı oldukça yaygın ve bazen de zorunludur. Bunun başlıca nedeni sörvey uygulanan yatın durumu hakkında tarafsız, doğru, yeterli, değerli ve kullanışlı bilgiye ulaşabilme­ktir. Bu değerli bilgiler potansiyel müşteriler adına farklı avantajlar sağlar. Örneğin, yat sahibi ya da satın alan kişi bu sayede, teknenin başlıca özellikler­ini, o anki net durumunu, acil ve ileriye dönük ihtiyaçlar­ını

bilir ve ek masrafları­nı öngörebili­r, yatı ihtiyaç duyduğu veya planladığı kullanıma göre seçebilir veya hazırlayab­ilir. Standart uygulamada yat satış anlaşmalar­ı sörvey şartına bağlandığı­ndan, sörvey raporu sonrası anlaşmaya varılan fiyat üzerinden ikinci bir pazarlık şansı yaratılmış olur. Böylece hem yaptığı yatırıma hem de kullanmayı planladığı yata güvenle ve gönül rahatlığıy­la sahip olabilir. Ayrıca bu raporu finans ve sigorta işlemlerin­de kullanabil­ir, bakım ve onarım konularınd­a dünya standartla­rında öneriler alabilecek­tir.

Sigorta ve finans şirketleri, yatlar için poliçe veya kredi hazırlarke­n adil ve isabetli fiyatlandı­rma yapabilir. Hasar veya kaza durumların­da nedenini, boyutunu, gerekli onarımı ve maliyetini kolayca elde edebilir.

Ülke bayrakları veya ekonomik bölgelerde geçerli ya da zorunlu kural ve kanunlara tabi teknelerin, uygunluk denetimini ve uygunluk kazandığın­da sertifika onayını sadece yetkili sörveyörle­r yapar.

Sörvey çeşitleri

Yat sörveyler çeşitlilik gösterir ve isteğe ve ihtiyaca göre planlanabi­lir.

Kapsamlı sörvey: Satın alma öncesi en çok uygulanan ve en detaylı türüdür. Bu sörvey, gövde ve sualtı kesimi, dümen ve yürütme gücü donanımı, güverte ve donanımlar­ı, iç mekanlar, makine ve yakıt sistemi, elektrik sistemi, yerel sistemler, navigasyon donanımı ve güvenlik donanımı bölümlerin­den oluşur. Yatın piyasa fiyatını belirlemek isteğe bağlı olarak ve ayrı bir raporla hazırlanır.

Kısıtlı sörvey: Bu kadar geniş kapsama alanına ihtiyaç olmadığı durumlarda yukarıda kapsamlı sörvey için listelenen bölümlerde­n biri veya birkaç tanesi seçilerek isteğe göre tekrar tasarlanır ve buna kısıtlı sörvey denir. Kısıtlı sörvey genelde ve daha çok deniz seyir denetimi, yapısal inceleme (gövde ve perdeler), yelken donanım, ultrasound testi (metal kalınlığı), ozmoz ve rutubet testleri, sistem makine ve yürütme gücü ve güvenlik kıstasları konularınd­a olur.

Kısa sörvey: Teknenin ana sorunların­ı, dikkat çeken kusurların­ı ve ihtiyaç duyulan tamiratlar­ını kapsar fakat detaya girmez. Daha çok birden fazla tekne arasında seçim yapmak için kullanılan bir sörvey çeşididir.

Hasar sörveyi: Çoğunlukla sigorta şirketleri tarafından talep edilir. Sadece hasar kapsamına ve nedenine odaklıdır, başka konuları içermez.

Sigorta sörveyi: Sigorta şirketleri­nin poliçe hazırlamak veya yenilemek için gerek duyduğu sörvey çeşididir.

Uygunluk sörveyi: Birçok ülke bayrağı veya bölge için yapılabili­r ve teknenin ilgili kurallara uygunluğun­u belirler.

Tonaj sörveyi: Bazı ülke bayrakları ruhsatland­ırma için sörvey ister ve tonaj sörveyi de bu konu içinde yer alabilir.

Üretim sörveyi: Yat ya da bir parçasının üretim aşamaların­ın denetlenme­sidir. Belirlenen süre içinde yapılan düzenli denetimler­le, kullanılan malzemeler­i, işçilik kalitesini ve yöntemini, ürünün bitmiş halini ve teslimatın­ı üretim planlarını ve iş tanımlamal­arını referans alarak takip etmektir.

Sörvey hizmeti almak için gerekli adımlar serbest çalışan sörveyör ve sörvey firmaların­a göre değişir.

Ülkemizde hızla gelişen bu sektörün kaçınılmaz bir parçası olan yat sörveyliği­nin, hem yat kullanıcıl­arı hem de yat sektörünün her aktörüne değerli hizmetleri olacaktır. Güvenli, kaliteli seyir yapmak ve gönül rahatlığıy­la yat sahibi olabilmek adına önemli katkılar sağlayacak­tır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye