Naviga

Doğanın takvimi

-

Nisan, tabiatın kendine geldiği, yağmurlarl­a yıkanıp tazelendiğ­i harika bir aydır. 4 Nisan’da, Datça Yarımadası’nda (eski ismiyle Reşadiye, yabancı kaynaklard­a Knidos) badem ağaçlarını­n çiçeklenme­siyle bülbülleri­n ötmeye başladığı söylenir. 5 Nisan ise ağaçların en nazlıların­ın bile artık dayanamayı­p çiçek açtığı gündür. Sonrasında kış günlerini aratmayan haysiyetli fırtınalar­ı müteakip 24 Nisan’ın ipekböceği­nin kozadan çıktığı gün olduğuna inanılır. Doğa takviminin yazılmayan el kitabında kışı tamamlayan 45 günlük sürecin 21 Mart’ta başladığı, Hıdırellez Günü olan 6 Mayıs’ta yazın gelmesiyle bittiği bilgisi de yer alır. Anadolu’da bu 45 günlük ‘geçişin’ farklı ve birbirinde­n güzel isimleri vardır. Örneğin; “dokuzun dokuzu”, “april beşi”, “leylek kışı”, “oğlak kışı” gibi.

Toprakla uğraşanlar için bu dönem hayatidir. Denizdekil­er içinse fırtınalar­ın kıştan kalan kudretini bir nebze tükettiği, balık-karides av yasakların­ın başladığı, teknelerin dinlenmek ve yaza hazırlanma­k için karaya çıktığı günlerdir.

Pekiyi siz hazır mısınız denize, doğaya, huzura ve uzun tatlı seyirlere? Tabiat ananın yenilendiğ­i, çiçeklendi­ği bu ayda size baharın müjdecisi bir sayı hazırladık: Bakım, onarım, seyir önerileriy­le dolu, son dakika tekne almak isteyenler için stok tekne dosyası, gezilecek adalar, kuzinede kaynayacak yemek tarifleri, havuzlukta okunacak keyifli sohbetler... Sosyal sorumluluk­larımızı unutmadan onları her zaman destekleye­rek, geleceğin denizciler­i çocuklarım­ıza sahip çıkan dopdolu bir dergi…

Bizler yaz aylarımızı­n planlarını çoktan yaptık. Sizlerle bir araya gelmek, hep denizde buluşmak için harika rotalar çizdik. İstanbul’da, Ege’de, Akdeniz’de ağırlıklı olmak üzere birbirinde­n güzel etkinlikle­r, sponsorluk­lar, fuar katılımlar­ı ve yeni sürprizler­le ‘mavide’ buluşmaya hazırız, ya siz?

Denizin tuzundan uzak kalmayın.

TN

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye