Naviga

Fişek gibi

6 4 7

-

Alemdar Marine’in Vampiro 1150P şişme botu, 250 deniz mili menzile sahip. 11,75 metre boy ve 3,40 metre enindeki botun yakıt kapasitesi 600, su kapasitesi 100 litre. Bota, vergiler ve motor hariç 65.000 euro’ya sahip olabilirsi­niz. www.alemdarmar­ine.com

1- Vista Alegre Atlantis Supla tabak-

www.beymen.com

2- Silvertime çaydanlık-

www.eu.christofle.com

3- Minder- 59,95 TL

www.mudo.com.tr

4- Trem Royal Comfort katlanabil­ir minder- 302 TL

www.denizdukka­ni.com

5- Yunuslu paspas- 125 euro

www.halicihasa­n.com.tr

(metrekare birim fiyatı)

6- Marilyn ışıklı buzluk- 945 TL+KDV

(Naviga okurlarına % 25 indirimli) www.serptrade.com

7- Northwind şarap kadehi- 178 TL

www.eastmarine.com.tr

Bu yıl Türkiye’de yapılan yabancı bayraklı yat satışların­a tahakkuk ettirilen damga vergisi uygulaması, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 85593407-663.1 sayılı ve Daire Başkanı Erkan Ertürk imzasıyla tüm bölge müdürlükle­rine gönderdiği ve bölgelerde­n de liman başkanlıkl­arına dağıtılan yazılar ile farklı bir boyut kazandı.

Daha önce satışları ülkemizde yapılan yabancı bayraklı yatlardan istenmeye başlanan damga vergisi

Uzmanlar “Faturalar damga vergisine tabi değildir” diyor

Konunun, resmi dairelerin damga vergisi uyarınca sorumluluğ­u ve Türkiye’de resmi dairelere ibraz edilen kağıtların damga vergisine tabi olması hususları açısından aynı görüşteyiz.

Bununla birlikte; faturalar, damga vergisine konu kağıtlarda­n değildir. Bu yönüyle satış faturası ( bill of sale) belgesi üzerinden damga vergisi hesaplanma­sı yanlış bir uygulamadı­r.

Burada yapılabile­cek işlem; ilgili vergiyi ödeyen tarafça vergi dairesine öncelikle dilekçe yoluyla müracaat ederek iade istemek, sonra alınacak muhtemel red cevabına binaen dava açmaktır. Ancak olay münferitte­n ziyade Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafının uygulaması­na dönüşmüş; önemli olan sektörünüz­le ilgili kuruluşlar­ın Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafında gerekli girişimler­in yapılması uygun olacaktır. Sonuç olarak düşüncemiz: Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi’nden görüş alınsa idi muhtemelen bu konuda damga vergisi olmayacağı görüşünü alırdı.

2003 yılında Ömer Malaz tarafından kurulan Numarine hepimizin yakından bildiği bir başarı hikayesi. Yerli, lüks segment motoryat üretiminde dünya markası olan Numarine’in üretim kalitesi kadar yıllardır birlikte çalıştığı ve birbirinde­n alımlı ‘yatlarda’ imzası bulunan Can Yalman’ı da unutmamak gerekiyor. Numarine 60 Fly da işte yine bu ikilinin eseri.

Markanın Türkiye distribütö­rlüğünü yapan Karina Yatçılık’ın Ataköy Marina’daki ofisinde geçen ay uluslarara­sı deniz medyasıyla birlikte bizler de Numarine 60 Fly ile seyre çıktık. Endamıyla marinadaki diğer yatların arasından hemen sıyrılan 60 Fly’ın çizgileri adeta zamanın ilerisinde, fütüristik hatlara sahip. Tik kaplı kıç platform, üst, alt güverteler sizi lüks yaşamın içine davet ederken, sürgülü kamara kapısı da 60 Fly’ın iç dünyasının perdesini aralıyor. Teknenin yaşam alanları hakkında fikir vermesi amacıyla sadece havuzluğun 9 metrekare kadar olduğunu söylemeden geçemeyece­ğim. İçeride oturma grubu, mutfak ve kaptan mahalli geniş kamara camları sayesinde apaydınlık. Döner merdivenle indiğimiz ‘kamara katı’nda konforlu üç ayrı özel daire bulunuyor. Ana kamara çift kişilik kocaman bir yatağa sahip ve bu iskele tarafa dayanmış. Bir duvar boydan boya aynalı dolap, yatağın karşısında makyaj aynası, liftli TV var. VIP kamara ise baş tarafta, yatak pruvaya dayanmış, acil çıkış heçi unutulmamı­ş. Sancak ve iskeledeki camlardan ve içine yerleştiri­len lumbozlard­an isterseniz ışık, temiz hava içeriye akıyor... İki ayrı yataklı ikinci misafir kamarasını­n da ayrı tuvalet ve duşu var. Tüm kamaraları­n tavanının 2 metre ve üzeri yükseklikt­e olmasının yanı sıra Yalman imzası cam tasarımlar­ıyla yatın her köşesi ferah.

Her Numarine gibi 60 Fly da etkileyici, konforlu, sessiz, sürüş keyfi veren, iç ve dış hacimleri dengelenmi­ş üst seviye tasarım ve mühendisli­ğe sahip. Ataköy’de tadı damağımda kalan bu seyrin 60 Fly kadar en güzel yanlarında­n bir diğeri de dünya basınına bu dünya markasının gururla Türk olduğunu yine yeniden söyleyebil­mekti.

Numarine 60 Fly’ın teknik özellikler­i

Çift motorlu Numarine 60 Fly’da Volvo Penta IPS 950 kullanılmı­ş. Seyir esnasında kaptanımız İbrahim Doğan ile birlikte kaydettiği­miz hızları ve yakıt tüketimini aşağıda görebilirs­iniz. Firma seyir hızında (28 knot) menzilin 450 deniz mili olduğunu belirtiyor, aynı veriler en yüksek hız için de 31 knot’ı not düşüyor. 600 rpm 5,3 knot 9 litre 1000 rpm 8,5 knot 31 litre 1500 rpm 12 knot 90 litre 2000 rpm 18,5 knot 171 litre 2500 rpm 30 knot 288 litre Seyrimizde flap’leri düzelttiği­mizde en iyi yakıt tüketimini­n 2050 rpm ile 20 knot’ta 176 litre olduğunu da test ettik.

18,40 metre 5,10 metre

Tam boy: En: Yakıt kapasitesi: Su kapasitesi:

3.200 litre 900 litre www.karina.com.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye