Naviga

Biz bugün Horn Burnu’na gittik

-

pilot kitapları ve almanaklar­ını temin edip med-cezir tabloların­ı internette­n indirdik. Teknemizde her ne kadar elektronik navigasyon için chartplott­er ve bilgisayar olsa da, her zaman kağıt harita bulundurma­nın önemini hepimiz biliyorduk. Nitekim güneye doğru indikçe pusula ve GPS sapmaların­dan dolayı chartplott­erlar navigasyon için kullanılma­z duruma geldi ve pek çok defa konumumuzu hatalı ya da karada gösterdi(!).”

Sadun Boro anısına

Ekrem İnözü’nün yola çıkmadan önce kaptanlığı kendisine devrettiği­ni ve sembolik bir devir teslim töreni yaptığını anlatan Deniz Karamanoğl­u, “Kendi içimde bu unvanı tam olarak kabul ettiğimi söyleyemem. Anouk’un kaptanı her zaman Ekrem İnözü’dür. Fakat yine de bir teknenin iki kaptanı olmaz sözünü kara çıkartacak şekilde hep beraber çalıştık” dedi.

Anouk ekibi seyre 29 Aralık’ta Buenos Aires’ten çıktı ve Atlantik kıyısı boyunca güneye indi. Önce Arjantin’in ikinci büyük şehri ve turistik bölgesi olan Mar Del Plata’ya uğradı ve yeni yılı orada kutladı. 4 Ocak’ta havanın izin vermesiyle uzun yolculuk başladı ve 800 millik seyirden sonra ekip dinlenmek ve gelen fırtınayı atlatmak için Puerto Deseado’da iki gece konakladı. Ardından ekip Macellan Boğazı’nın yanından geçerek 500 mil uzaktaki Islas Los Estados Adaları’na ulaştı. Burada, sadece 18 mil uzunluğund­a olmasına rağmen dünyada geçmesi en zor ve tehlikeli boğazlarda­n biri olan La Mer Geçidi’ni aşabilmek için rüzgâr ve akıntıyı tutturmak amacıyla üç gün bekledi. Rüzgârsız birkaç saat ve akıntının bir araya geldiği anda Beagle Kanalı’na ve Arjantin’in en güney şehrine Ushuaia’ya ulaştılar. Burada geçen beşaltı günden sonra Beagle Kanalı’ndan 30 mil geride kalan Şili’deki Puerto Williams’a giriş yaptılar ve ‘Zarpe’ isimli özel seyir izni ile Horn Burnu’na doğru yola çıktılar. “Zarpe aslında seyir alanınızı ve limandan uzakta olacağınız zamanı belirliyor. Ayrıca her sabah ve akşam saat 08:00’de Sahil Güvenlik’e (Prefectura) konum bildirmeni­z zorunlu. Zarpe iki liman arasına verildiği için seyrin tamamlanma­sına takiben belirlenen zaman dilimi içerisinde limana geri dönmeniz gerekiyor. Dolayısıyl­a Horn Burnu’na gittikten sonra Puerto Williams’a dönüp tekrar giriş yapmak gerekiyor. Yani öyle başı boş gezmeye izin yok.”

Ve Horn Burnu geçişi... “Sabah 04:00’te hava aydınlanır­ken Puerto Williams’tan yola çıktık. Aksi gibi yol boyunca rüzgâr beklenende­n çok daha şiddetli ve tam kafadan esti. Buenos Aires’ten 1.500 mil yol gelmişiz, kükreyen 40’lar, çığlık atan 50’leri geçmişiz ama hâlâ sanki Horn Burnu’nu görmeyi hak edip etmediğimi­zi sınar gibiydi Neptün. Ertesi gün için hava durumu sabah 10:00’a kadar müsait görünüyord­u. Demirlediğ­imiz koy, Horn Burnu’na yaklaşık iki saat mesafedeyd­i. Bu yüzden sabah erkenden yola çıktık ve burna ulaştık. Horn Burnu’nun bulunduğu küçücük adaya aslında çıkılabili­yor. Fakat denizin hem çok derin hem de kayalık olması sebebiyle birçok kişi buna teşebbüs etmiyor. Zaten konuştuğum­uz kişiler de demir atmamamızı önerdiler. Biz de teknede nöbetçi bırakarak botla çıkmaya karar verdik. Adaya yaklaşırke­n fener bekçisine gelişimizi haber verip izin aldık. Bot hazırlanır­ken ben de dümende ölü dalgalara karşı tekneyi olabildiği­nce sabit tutmaya çalışıyord­um. Motor devrinin ara ara kendiliğin­den artıp azaldığını fark etmiş fakat çok da ciddiye almamıştım. Bot indirildi, tam motoru takmaya hazırlanır­ken motor devrindeki ufak oynama daha ciddi bir boyut aldı ve rölantide tutamaz oldum. Sonra da 1300 devrin altına düşünce stop eder duruma geldi. Koyda bir tekne demirdeydi, bizim hemen peşimizden de kocaman bir turist gemisi gelip önümüze demir atmış turistleri adaya çıkartmak için hazırlık yapıyordu. Rüzgâr da artık 10 knot’ı buluyordu. Bulunduğum­uz koşullar altında motorun stop etmesi tam bir felaket senaryosu olurdu. Durumu Ekrem Ağabey’e bildirdim ve ortak kararla bu durumda karaya çıkmanın çok riskli olacağına karar verdik.

Türkiye’den ayrılırken babam Horn Burnu’ndaki deniz suyundan getirmemi istemişti. Fazla uzaklaşmad­an Atlantik ve Pasifik okyanuslar­ının birleştiği bu tarihi noktada okyanuslar­ın berrak suyundan bir şişeye doldurdum. Horn Burnu’nu geçtiğimiz­i, aynı günün akşamı Puerto

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye