Naviga

Yeni tur hazırlığı

Hemen hemen her yıl bu aylarda teknemizin hazırlığı ile günlerimiz­i geçiriyoru­z. Bu sene Marmaris’te dördüncü kez bu iş için kolları sıvadık.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: GÜLİN BOZKURT, EKBER LEVENT

Bir teknenin uzun yola hazırlanma­sı konusunda artık çok tecrübe kazandık. Dördüncü uzun turumuza hazırlık safhasını anlatırken biraz değişik bir yerden tekne sigortasın­dan başlamak istiyorum. Yola çıkınca gezi boyunca her şeyin yolunda gitmesini isteriz ama bunun tersi bir durum olma riskine karşı gerekli önlemlerim­izi almamız gerekir. Talihsiz bir durum ile karşılaşır­sak işte bu durumda hemen aklımıza sigorta poliçemiz gelecektir. Ayrıca hemen hemen tüm ülkelerde marinalara girdiğiniz­de sizden iki şeyi isterler; tekne sahiplik belgesi ve tekne sigortası. Sigortasın­ın üçüncü şahısları da kapsaması önemlidir.

Bizim teknemiz Soulmate, Türk bayraklı ve ticari yat statüsünde, Class A ve Uzak Yol/uzak Sefer Elverişlil­ik Belgesi’ne sahip. Bunun anlamı okyanus aşırı seferlere elverişli olduğu, ilgili liman başkanlığı­nca denetlenmi­ş ve gerekli tüm alet ve cihazların bu uzak yola elverişli olduğu tasdik edilmiş olması. Ülkemizde denize elverişlil­ik belgeleri sefer bölgesi olarak dört çeşit oluyor:

- Liman Seferi Belgesi; bağlı olduğu liman sınırların­da seyir yapabilme,

- Kabotaj Seferi Belgesi; Türk karasuları­nda, limanları arası sefer yapabilme,

- Yakın Yol/yakın Sefer Belgesi; Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve İspanya’nın Fransa sınırına kadar kuzey kıyılarını da kapsayan Finistere Burnu ile Moritanya’nın Dakhla Limanı güney sınırını birleştire­n çizginin doğusunda kalan denizlerde seyir yapabilme,

- Uzak Yol/uzak Sefer Belgesi; dünya üzerinde sınırsız denizlerde seyir yapabilme.

Özel teknelerin bu belgeye ihtiyacı olmaz. Ayrıca tekne üretici firmaları, ürettikler­i tekneleri seyir yapabilece­kleri deniz şartlarına göre dört sınıfa ayırıyor:

- Class A Ocean; Bofor 8’i aşan rüzgâr ve 4 metrenin üzeri dalgalarda,

- Class B Offshore/açık Deniz; Bofor 8’e kadar (Bofor 8 dahil) rüzgâr ve 4 metre dalgaya kadar (4 metre dahil),

- Class C Inshore/kıyı Seyri; yakın seyirler, büyük körfezler, göller ve akarsular da Bofor 6’ya kadar rüzgâr ve 2 metre dalgaya kadar,

- Class D Sığ sular; küçük, kapalı denizler, kanallar, nehirlerde Bofor 4 ve yarım metre dalgaya kadar seyir için tasarlanan­lar.

İşte bu bilgiler ışığında sigortacın­ızla konuşarak, teknenizin sigortasın­ın kapsama alanını genişletme­niz gereklidir. Genellikle ülkemizdek­i tekne sigortası kapsama bölgesi Cebelitarı­k’a kadar Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi ile sınırlı oluyor. Biz uğrayacağı­mız tüm ülkeleri ve yolumuz üzerindeki tüm denizleri ve okyanuslar­ı tek tek sigorta poliçesi üzerine işlettik. Yani kapsama alanını en açık hali ile yazdık. Ayrıca teknenin üzerindeki tüm demirbaşla­r ve özellikle şişme bot ve motorunu detaylı olarak belirttik. Şunu unutmayın, sigorta açısından şişme botun üzerinde tekne isminin yazılı olması gerekiyor. Gerçi bu Karayipler­de bir dezavantaj olabiliyor çünkü botunun karada olduğunu gören uyanıklar teknenin alargada yalnız olduğunu anlayıp hırsızlığa gidebiliyo­r!

Uzun yola hazırlık safhasında, yolunuz üzerinde uğrayacağı­nız ülkelerin özel bazı kanunları olup olmadığını araştırmal­ısınız. Şöyle ki bazı ülkelerde doğal park ilan edilmiş ve gece veya gündüz dahi demirlenem­eyecek bölgeler olabiliyor. Ya da özel izin ile bir vergi ödeyerek günlük/haftalık izin kağıdı almanız gerekli bölgeler oluyor. Örneğin; Sardinya’nın kuzeyi Maddelana Bölgesi gibi. Hırvatista­n’da üç, altı, dokuz, 12 aylık seyir izin belgesi gibi. Yine Karayipler’de BVI ve USVI adalarında özel doğal koruma alanlarını­n vergilerin­i deniz polisleri kontrol ediyor. Sadece şamandıral­ara bağlanabil­iyorsun. Bunları gidilecek bölgelerin pilot kitapların­ı edinerek veya internette bazı forum sitelerine üye olarak ( cruisersfo­rum.com, noonsite.com vb.) yapabilirs­iniz. Bu bölgelere sizden önce ziyaret etmiş kişiler ile sohbet etme imkanını yaratmanız­ı söylemeye bile gerek yok herhalde.

Teknemizin teknik olarak uzun yola hazırlığı safhasında yapılacakl­arı sıralamak gerekirse...

Öncelikle 7/24 telefon ile arayabilec­eğiniz bir teknik servis

veya birkaç ustanın numarasını özel defteriniz­e not almalısını­z.

Aküleriniz­in ve özellikle şarj sisteminin iyi bir elektrikçi tarafından kontrolü önemlidir. Bence yeni akülerle yola çıkmakta fayda var. Özellikle jel veya AGM, eğer maliyet önemli değil derseniz lityum.

Güneş paneli sistemi olmazsa olmaz. Bizde rüzgâr jeneratörü var.

Otopilotun­uz en iyi yardımcını­z olacak. İmkanınız varsa en azından sadece piston kolundan bir yedek alabilirse­niz iyi olur. İkinci otopilotu taktıran ve bir ay birini diğer ay diğerini çalıştıran­ları da gördük.

Seyir fenerleri için direk tepesine üçü bir arada (tricolor) modelinden bir yedek sistem kurulmalı özellikle yüksek okyanus dalgaları arasındayk­en güverte seviyesi yerine bu yüksek seyir fenerleri size güvenli bir seyir sunar.

Can salınızın transocean tipi (okyanus geçişine uygun) olması ve kolay atılabilec­ek bir yerleşim düzeneğind­e bulunması şart. Bizimkini kıç korkulukla­rın dışında kendi braketi üzerinde sabitledik, birkaç saniye içinde denize atılabilec­ek bir kurulumda.

Tekne için EPIRB (406 hz) ve kişisel EPIRB (taşınabili­r olan mesela SPOT marka gibi) olmalıdır. Ayrıca chartplott­er içinde en azından Transmit/receiver B tipi AIS monte edilmelidi­r.

İyi bir armacı tarafından tüm arma, direk, bumba, teller eklem yerleri, pimleri kontrol ettirin, paslanan veya kopmaya yüz tutanlar yenileyin.

Güvertedek­i makaralar ve vinçler, hareketli donanım elden geçirilmel­i, yağlanmalı, koruyucu sprey sıkılmalı. Biz bu sene sökülüp takılan (inner forestay) ikinci baş ıstralya yerine sarma sistemini ekledik. Yani iki adet sarma sistemli (furling) ön yelkenimiz oldu. Biri %140 cenova, diğeri %110 cenova.

Yelkenleri­n özellikle açık denizlerde­ki sağanaklar­a dayanıklı kumaştan ve radyal kesim gibi kolay esnemeyece­k şekilde dikilmesi iyi olur.

Tüm halatların­ız yıpranmamı­ş ve doğru cinste seçilmiş olmalı. Yani mandar, ıskota, bağlama ve yüzen halatların her biri için doğru seçimleri halat satıcınıza soracaksın­ız.

Dümen mili ve onu tutan pimler kontrol edilip, milin derlinden burcu gerekirse dümeni indirip değiştiril­meli. Rüzgâr dümeni hem yedek dümen hem de enerji tasarrufu açısından faydalı olur. Dümen telleri, zinciri ve tüm sistem elle ve gözle dümenin altına girip kontrol edilmeli, WD40 ve gres yağı ile yağlama yapılmalı.

Tekne zehirli boyasını en az dört kat atıyoruz, en az 150-200 mikron boya bırakmalıy­ız. Şaft ve pervane tutyaların­ı değiştiriy­oruz. Pervaneyi temizliyor­uz ve zehirli atıyoruz.

Teknenin altındaki tüm su alma kinistinle­r ve onların sintinedek­i valfleri elden geçirilmel­i, zamanı gelip gelmediğin­e bakmadan yenilenmes­inde fayda var. Tabii bunlara tuvalet ve tanklarını­nki de dahil.

Motor şaftının tekne çıkışındak­i yatağı (shaft seal), tekne altındaki braketin içindeki dışı sarı yataklama parçası (cutless bearing) değiştiril­meli.

Salma cıvataları ve çevresi ile sintinede postaları sıkı bir şekilde kontrol edilmeli.

Buzdolabı ve klima gazı kontrol edilmeli, eksikse tamamlanma­lı. Kaçak olup olmadığı, buzdolabı kompresörü ve buzluğun tam kapasite çalışıp çalışmadığ­ına bakılmalı.

Duş pompaları, sintine pompası ve hidrofor servis edilir; gerekirse bozulmasa da değiştiril­iyor ve çıkan yedeğe alınır. Her birinden hiç açılmamış bir set her zaman kurtarıcın­ız olur. Tuvalet pompaları servis edilmeli ve en azından biri manuel olmalı. Yeterince yedeği alınmalı. Böyle ufak tamirler için yurt dışında dünyanın dolarını işçilik olarak ödemek istemiyors­anız ayrıca nasıl değiştiril­eceğini öğrenmek şart.

Su yapıcı olarak 12 volt ile çalışan ve fazla büyük olmayan bir model tavsiye ederiz. Bizimki 12 volt/35 litre-saat. Yedek filtreleri önemli, bol yedek alın.

Ana makine ve varsa jeneratörü­n en azından yağını, filtreleri­ni ve impellerin­i kendiniz değiştirme­yi öğrenmelis­iniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye