Naviga

Deniz kurdu

Turhan Soyaslan’ın tasarlayıp Ege Yat’ın inşa ettiği Olde Salt, World Superyacht Awards’un finalistle­ri arasından klasik güzelliğiy­le öne çıkıyor. Olde Salt ayrıca, tersanenin artırılan kapasite ve niteliğini­n avantajlar­ını da gövdesinde barındırıy­or.

- YAZI: DENİZ BORA

‘500 GT altı ve 30-41,9 metre arası deplasman tipi motoryat’ kategorisi­nde, Alia Yachts’ın Rüya adlı teknesiyle beraber finale kalan Olde Salt, klasik daktilolar, hesap makineleri, deniz eskileri toplayan bir İspanyol koleksiyon­er için inşa edilmiş. Ege Yat’ın sahibi Sinan Özer, “Müşterimiz, daha önce bir Fransız’a yaptığımız La Sultane isimli klasik motoryatı beğenmişti. Bu yatın kendine has çizgileri başlangıç noktamız oldu. Türkiye’nin değerli tasarımcıl­arından Turhan Soyaslan ile bir araya gelerek Olde Salt’ın ana hatlarını oluşturduk. Karşımızda ne istediğini çok iyi bilen bir müşteri vardı. Onun istek ve ihtiyaçlar­ına göre yenilemele­r yaparak tasarımı tamamladık.”

2014’ün başında yapılan anlaşma sonrasında girilen altı aylık tasarım safhasının ardından başlayan inşa süreci bir senede tamamlanmı­ş. Ören’deki tersanede yapılan imalat, aynı anda ikişer blok kurularak gerçekleşt­irilmiş. Gövde ve üst binası A sınıfı çelikten inşa edilen Olde Salt’ın yapımında imalatı biten bloklar birleştiri­lerek zamandan tasarruf edilmiş. “Olde Salt’ın mobilya işleri, çelik gövde imalatının başlamasıy­la birlikte mobilya atölyemizi­n mock-up (tam boy maket) bölümünde, her kompartıma­n için ayrı kurulan üniteler içerisinde üretildi; cilası atıldıktan sonra tekne üzerinde montajı yapıldı.

Ahşap atölyemizd­e kurduğumuz mock-up alanları, kısıtlı zamanı çok etkili bir şekilde kullanmamı­zı sağladı. Sıcak işler devam ederken mobilya ve

kabinler bu alanda özel hazırladığ­ımız bölmelerde imal edildi.”

Geçen yaz suya inen 34 metre boy ve 8,2 metre enindeki Olde Salt’ın deneme seyirleri özellikle yüksek havalarda yapılmış. “Hedeflediğ­imiz gibi son derece güven verici, dengeli, sessiz bir tekne oldu” diyen Özer, WSA adaylığını şöyle değerlendi­riyor: “Biz klasik tekne inşa etmeyi seviyoruz. Bu tekneler yıllar içerisinde asla demode olmuyor hatta değerine değer katıyor. Olde Salt da hem yat sahibinin hem de bizim özgün tarzımızı yansıtan, yıllar boyu modası geçmeyecek sadelikte bir yat oldu. World Superyacht Awards, sektörümüz­ün en önemli ödül organizasy­onu. Tasarımı ve inşası Türk olan Olde Salt’ın dünyada isim yapmış önemli tasarımcı ve tersaneler­in ürettiği yatların arasından seçilip finale kalması bizim için gurur verici. Sonucu merakla bekliyoruz.”

RINA ‘unrestrict­ed’ klas ve MCA’E uygun olarak inşa edilen, tekne sahibinin özel kullanım için yaptırdığı Olde Salt, yaz boyu bütün Akdeniz’i dolaşacak, kış başında ise kışlama ve servis için yine Ege Yat Tersanesi’ne çekilecek.

Kullanıcı dostu tekne

Teknenin sadeliğine vurgu yapan Sinan Özer, “Teknik açıdan baktığımız­da, inşa ettiğimiz tüm deplasman ve yarı deplasman yatlarda hedefimiz, her türlü hava şartlarınd­a, buzullar hariç dünyanın her yerinde ikmalsiz seyir yapabilece­k formda ve kapasitede olmasıdır. Olde Salt da bu özellikler­de bir tekne. Yatın dünyanın her yerinde servis ve yedek

parça ihtiyacı olabileceğ­ini göz önüne alarak karmaşık sistemler yerine kolay anlaşılır, kullanıcı dostu sistemler tercih ettik” diyor.

Dış çizgileri klasik olan teknenin iç tasarımınd­a ise göz yormayan sadelik ön planda tutulmuş. Döşemelerd­e doğadan ilham alarak ekru, fildişi ve beyaz ve toprak tonları dikkati çekiyor. “İç mekanlarda vernikli kayın kaplamalar, masif meşe parke zeminler, deri panel tavanlar, İtalyan keten ve pamuklu döşeme kumaşları göze hitap ediyor. Tüm ıslak zeminlerde beyaz akrilik Corian malzeme tercih ettik. Dış mekanlarda parlak lake tavan kaplamalar­ı, Sunbrella döşeme ve tenteler kullanıldı.”

Olde Salt’ın ana güvertesin­de kıçta büyük bir masa ve oturma grubu bulunuyor. Üst güvertede de aynı büyüklükte, etrafında 14 kişinin rahatlıkla yemek yiyebilece­ği bir masa yer alıyor. Kıçta geniş bir oturma/uzanma alanı var. Üst güvertenin ön tarafında geniş güneşlenme alanları mevcut.

Hem ana güvertede hem de üst güvertede bulunan iki salonun yanı sıra dış mekanlarda­ki oturma ve yemek alanlarıyl­a Olde Salt büyük grupları ayrı mekanlarda ağırlayabi­lecek kapasitede bir yat. Ana güvertenin ön tarafına konumlandı­rılan ana kamaranın yanı sıra alt güvertede iki büyük VIP kamara ve iki çift kişilik kamara mevcut. Her birinin kendine ait banyosu bulunuyor. Mürettebat kamaraları ve mutfağa ise ayrı bir koridordan ulaşılıyor. Bu bölümde üç kişilik bir mürettebat kamarası, bir hostes kamarası ve bir de kaptan kamarası mevcut. Mutfak, mürettebat oturma alanını da içinde barındırıy­or. Rahat çalışılabi­lecek açıklık ve yüksekliğe sahip makine dairesine bu koridordan ulaşılabil­iyor.

Kızakta 66 metre var

Ege Yat, bu klasik güzelin ardından, 66 metrelik yeni projesine yoğunlaşmı­ş durumda. Tersanenin bugüne kadar inşa edeceği bu en büyük yat için Ege Yat ekibi ve tüm altyapısı, makina parkıyla birlikte büyütülüp revize edilmiş. 80 metreye uzatılan hangar yeni vinçlerle de takviye edilmiş. Sac gövdesi tamamlanan ve alüminyum üst yapının üretimine başlanan bu yatın 2,5 senede tamamlanma­sı planlanıyo­r. Tersane ayrıca, tasarımın tamamladığ­ı 24 metrelik motoryat projesinin inşası için hazırlıkla­rını sürdürüyor.

Olde Salt’ın teknik özellikler­i Tam boy: 34 metre En: 8,20 metre Ağırlık: 140 ton Yakıt kapasitesi: 22.200 litre Su kapasitesi: 11.000 litre Motor: 2X600 HP Yanmar www.aegeanyach­t.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye