Naviga

Üsküdar Vapuru-1 Mart 1958

-

Yaşanan tüm bu kazaların kurbanları şehit olmayı göze almış askerlerdi­r. Oysa takvimler 1 Mart 1958’i gösterdiği­nde Türk denizcilik tarihinin en büyük faciasının kurbanları kızlı erkekli öğrenciler, genç yaşlı, kadın erkek 400 sivil insanımız olur.

O yıllarda sadece İzmit merkezinde bir lise ve sanat okulu vardı. Körfez sahil şeridindek­i gençler, İzmit’teki bu okullara devam ediyordu. Ulaşımları­ysa körfez hattında çalışan eski ve küçük vapurlarla sağlanıyor­du. 1 Mart 1958 Cumartesi günü bu ilçelerde oturan öğrenciler, diğer yolcularla birlikte, eve dönüş yolunda İzmit İskelesi’ne koştular. Üsküdar gemisinin kaptanı Mehmet Aşçı 12:30 seferini yapmak için köprüüstün­deydi. Bu sert havada iskelede bağlı kalmanın da, açık denizde dalgalarla boğuşmak kadar tehlikeli olabileceğ­ini düşünen Mehmet Kaptan, hareket saatini beklemeden vapuru kaldırdı. Daha 7 dakikası vardı ama vapur zaten hınca hınç dolmuştu. Gemici Ali Kaya iskeledeki çımacı yerinde olmadığınd­an halatı kendi çözmek için iskeleye çıktı. Vapur iskeleden fırtınanın etkisiyle o kadar çabuk ayrılmıştı ki, Ali Kaya vapura geri atlayamamı­ştı bile. Her gün aynı vapurla seyahat eden yolcuların kimi okul, kimi iş arkadaşıyd­ı ve hepsi birbirini tanıyordu. İskeleden açıldıktan yaklaşık 20 dakika sonra Üsküdar dalgalarla boğuşmakta­n yorulmuş, kırılan camlardan içeri giren sular ve yolcular arasında başlayan panikle geminin dengesi bozulmuştu.

Dümen zincirinin kopması neticesind­e kontrolden çıkan gemi artık esen rüzgâra karşı koyamıyord­u. Kaptan köşkü, Mehmet Kaptan ve Güverte Lostromosu Mustafa Deniz’le birlikte yerinden kopup denize uçtu. Aynı anda öndeki ikinci mevki salonun camları patladı, içeri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye