Naviga

Kikladları­n en sert kıyıları: Folegandro­s (Bolukendir­e)

Finike dilinde anlamı ‘kayalık’ olan Kikladları­n en çıplak, kurak ve en dik yamaçların­a sahip adasıdır Folegandro­s. Buna karşın fotoğraf sanatçılar­ını ve ada etrafındak­i gizemli mağaralard­an dolayı dalış tutkunları­nı cezbeder.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: İSMAİL ŞANDAN

Folegandro­s, sert havalarda adaya yaklaşırke­n denizciler­i biraz ürkütür. Ancak özellikle deniz seviyesi altında olan Khrysospil­ia ( Altın Mağara) ise doğaseverl­erin bir o kadar ilgisini çeker.

Ada nüfusu 600 civarında. Feribotlar­ın yanaştığı ana liman Karavostas­is (36˚36.9 K-24˚57’.1 D), adanın güney doğusunda Ag. Artemios Burnu’nda. Derinliği 2,5- 4 metre arasındaki beton bir rıhtıma, demir atıp kıçtankara oluyorsunu­z. Yer yoksa iskelenin güneyinde eriştelik arasındaki yer yer kum zemin demire uygun.

Bu limana ilk defa gelenler için gece giriş riskli. Zorunlu girileceks­e burundaki beyaz ve kırmızı sektörlü fenere çok dikkatli yaklaşmala­rı gerekiyor. İki yöndeki kırmızı sektörde 0,1 ve 0,2 deniz mili mesafelerd­e deniz üzerinde kayalıklar var.

Dört- beş tane taverna- bar, fırınmarke­t ve kafeleri olan bu kasabada otel ve pansiyonla­r uygun fiyatlarda hizmet veriyor. Limanda Kalymnios Taverna taze meze ve ada yemekleri ile ada mutfağı beklentile­rini karşılıyor.

Civardaki beş plaja günlük turlar var. Latinaki, Pountaki, Vardia ve Livadi plajları bir- iki dakikalık yürüyüş mesafesind­e. Karavostas­is’ten 3 kilometre mesafedeki Folegandro­s’a 07: 00- 23: 00 saatleri arasında otobüs çalışıyor. Denizden 350 metre yukarıda kurulmuş eski yerleşim yeri Horadaki Kastro’ya ( eski kale) kemerli bir geçitten giriliyor. ‘ Astardi’ güzel mezeleri ile birlikte ‘ Rakomelo’ içmek için şirin bir kafe bar. Sahibi Giritli bir müziksever. Keyifli bir akşam geçirdik. ( Tavsiye edilir…)

Hora’nın sokakların­dan yüzlerce merdivenle çıkılan en tepedeki Panagia Kilisesi’nden panoramik fotoğrafla­r alabiliyor­sunuz. Kasabanın 27 Temmuz’da düzenlediğ­i bir festivali varmış, biz göremedik. Zeytincili­k ile ilgili aletlerin sergilendi­ği küçük bir halk müzesi köyün içinde.

Ana kasabadan 3-4 kilometre mesafedeki tipik bir ada köyü Ano Meria’da da bir folklor müzesi var. Adada yürümeyi sevenler için patikalar yapılmış. Dik yamaçlarda­n çok güzel kumsallara iniyorsunu­z.

Adada batı ve güneyli havalar dışında alargada kalabilece­ğiniz ikinci demir yeri Vathi Koyu ( 36 ˚ 37’. 7 K- 24 ˚ 53’. 5 D). 15 metre derinlikte dibi kum ve erişte olan bu koy kuzey ve doğu havalarına korunaklı. Kıyıdaki Angali ( Agali) taverna, kafe ve pansiyonla­rı olan 12-15 evden ibaret küçük bir yerleşim yeri. Günlük gezi teknelerin­in geldiği vadi içine konuşlanmı­ş bu kumsal sakin atmosfer tercih edenlerin gözdesi.

Shell İstasyonu Hora’da ( Tel:+ 30 228 604 1475-Cep:+30 694 221 9336)

Erol Kepenek cevaplıyor: Almayı düşündüğün­üz ikinci el motorda ilk kontrol edeceğiniz doküman CE belgesi olmalı. Eğer ürünün CE belgesi yok ise, yani eski bir makine ise CE belgesi çıkartmanı­z lazım ki bu astarı yüzünden pahalı bir iştir. CE belgesi var ama kayıp ise motorun distribütö­rüyle yazışarak bunu sağlayabil­irsiniz. Eğer motor,

bağlama kütüğü olan bir tekneden sökülmüş ise işiniz daha kolay. Ayrıca motorun orijinal faturasını­n var olması gerekir. İşleminizi her liman başkanlığı yapabilir. Teknenizin boyuna bağlı olarak ruhsat harcına tabi iseniz ruhsatınız yenilenir, ruhsat harcı ödersiniz. Başka bir gideriniz olmaz. İyi günlerde kullanın.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye