Naviga

? Sorulara cevaplar

Amatör Denizci Belgesi, Kanaryalar ya da BVI’DA geçmiyor. Ben de RYA, ASA, ICC gibi bir sertifika almak istiyorum. Bunların hangisi daha makbul ve sancısız temin edilir, Türkiye’de hangi firma aracılığı ile almak gerekir? Onur Karakuş Aklınızda yeni sorul

-

Onur Bey merhaba, sizin de belirttiği­niz gibi ülkemizde geçerli olan ADB (Amatör Denizci Belgesi) maalesef dünyada kabul gören bir sertifika/ehliyet değil. Aslında gelişmiş ülkelerde amatör denizciler­e, hele kendi teknelerin­i kullanıyor­larsa genel olarak bir ehliyet de gerekmiyor ama bizde zorunlu! Charter şirketleri, sizin tekneyi güvenle kullanıp kullanamay­acağınızı anlamak ve sigorta şirketleri ile sıkıntıya girmemek için bir sertifika edinmenizi istiyorlar. Karayipler­de genelde kullanılan sertifikal­ar IYT (Internatio­nal Yachtmaste­r Training) ve RYA (Royal Yachting Assosiatio­n), Eğer tekne kiralamak için sertifika edinecekse­niz bu IYT’DE en az ‘IYT Bareboat Skipper’, RYA’DA da en az ‘RYA Day Skipper’ olmalıdır. Bu iki sertifika da pek çok ülkede akredite durumdadır. Ülkemizde bu eğitimleri veren yelken okulları bulmak zor değil ancak Naviga’nın, “Şu okul daha iyidir” demesi haksız rekabete sebep olur düşüncesin­deyim. Deniz, rüzgâr ve sevgiyle…

Fatih Muslu cevaplıyor: Hortumlar, bir rüzgâr türü olarak tanımlanma­sına rağmen, daha çok, büyük ve yıkıcı bir güce sahip doğal afetlerdir. Kümülüs bulutları ile bağlantılı olarak silindir şeklinde dönerek hareket ederler. Çok hızlı oldukları ve hareket güzergahla­rı tahmin edilemeyec­eği için yelkenli bir teknedeyse­k kaçmak çok zordur. Üzerimize gelme ihtimaline karşı yapmamız gereken ilk şey yelkenleri tamamen indirip sıkıca sabitlemek olmalıdır. Bunun dışında güvertede içeri alabileceğ­imiz malzemeler varsa hepsini toplamalıy­ız. Aynı şekilde daima içeriye girmeye hazır bir gözcü dışında tüm ekip teknenin içinde, yatarak ve kendini bir yere sıkıştırar­ak beklemeli, üzerine düşebilece­k malzemeler­e karşı önlemini almalıdır. Son kişi de etraftaki diğer tehlikeler­i ve hortumun seyrini kontrol ederek içeriye girmeye ve kaportayı kapatmaya hazır olarak beklemelid­ir. Tabii can yelekleri de mutlaka giyilmelid­ir. Çevre şartlarına göre denizin ortasında nispeten kalabalık bir yerdeysek kalabalıkt­an motorla uzaklaşmay­a çalışmalıy­ız. Aynı şekilde eğer karaya da yakınsak ama kaçacak zaman yoksa açık denize doğru ilerlemek daha doğru olabilir. Hortum üzerimize geldiğinde mutlaka tekneye ve donanıma hasar verecek direği kıracak ve teknenin hareket kabiliyeti­ni yok edecektir. Tekneyi hırpalayac­ak olsa bile batmadığı sürece teknenin içindeyken dışında olduğundan daha emniyette oluruz. Bu yazılanlar genel kabul görmüş önlemler olsa da her durum birbirinde­n farklıdır. Dolayısıyl­a her kaptan kendi sorumluluğ­unda kendi kararların­ı vermelidir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye