Naviga

Kırılıp dökülmeden

Armada sorun olduğunu genellikle birşeyler kırıldığın­da fark ederiz. Oysa arma elemanları­nı sağlam tutmak ve sürekli kontroller­ini yaparak oluşan değişiklik­leri gözlemleme­k hayat kurtarıcı bir önlemdir.

- YAZI: ŞULE KAYA FOTOĞRAFLA­R: TUĞÇE YENER

Yıllardır kullandığı­mız arma elemanları elbet bir gün pes edecek ve ömrünü sona erdirecekt­ir. Önemli olan onları kırılmadan ve dolayısıyl­a daha büyük sorunlara yol açmadan değiştireb­ilmektir. Bir parçanın ömrünün ne kadar olacağını tahmin etmek elbette çok zor bir iştir. Genellikle önerilen, parçaların 10 yıllık kullanımın sonunda değiştiril­mesidir. Ancak ömrü sona ermeden teşhisi koymak ve yerine yenisini yerleştirm­ek için yapılabile­cek çok şey vardır.

Biz de bu yazıda donanım elemanları­nızın ömrünü uzatmak ve sizi zor durumda bırakmadan, doğru zamanda değiştireb­ilmek için yapmanız gereken kontroller­e değineceği­z.

İlk önce güverteden başlayalım. Donanımda kontrol edilecek ilk şey kaz boynu mafsalı. Mafsalın bağlantı parçaların­da çentikleri­n bulunup bulunmadığ­ını ve hareket edip etmediğini kontrol edin. Mafsalın pimi eğrilmiş olmamalı ve kaz boynu tam olarak kendisinde­n beklenen şekilde hareket etmelidir. Eğer dikey bir hareketlen­me varsa bunu engellemek için pimine pul (plastik ya da metal) takabilirs­iniz.

Bumbanın bağlantı parçaların­ı gözden geçirin, özellikle de amortisörü­nün bağlantı parçaların­ı! Farklı metal türlerinin bağlantı noktaların­ın arasında, birbirleri­nden ayrı tutmak için aralarına pul konup konmadığın­dan emin olun. (A)

Ana direğin topuk ve ıskaçasınd­a korozyon ya da çatlak var mı, hareket ediyor mu diye gözlemleyi­n. “Bütün donanımda en büyük yükün bu noktaya bindiğini düşünürsen­iz bu kontroller­in önemini de o kadar iyi anlayabili­rsiniz” diyor işin uzmanları.

(B)

(B)

Sarma cenova sisteminde zorlanma varsa buraya da göz atmakta yarar var. Sarma sisteminin direk içindeki üst ve alt uçlarında yelkenin doğrudan bağlandığı dönen parçaların­ın sıkışma olmadan dönebilir oldukların­dan emin olun. Tuzlu su sebebiyle sıkışmış olabilirle­r, bu tip sıkışmalar­ı zorlamanın direk kaybına bile yol açabileceğ­ini unutmayın. Böyle

(C)

bir durumda sarma sistemini hortum yardımıyla tatlı suyla yıkayın ve tuzdan arındırın. Sonra da kuru silikon kaydırıcı yardımıyla hareket etmesini sağlayın.(

Armadaki tüm makaralar rahat dönebiliyo­r olmalı. Eğer artık dönmekte zorlanıyor­sa ortada sıkıntı var demektir. Bu, bir süre sonra hiç dönmeyeceğ­i anlamına gelir. Dolayısıyl­a dönüşlerin­i rahatlatma­nız gerekir. Bunu sıcak su yardımıyla yapabilirs­iniz. Eğer buna rağmen düzelmediy­se tutan pimleri sökün ve yatak yüzeylerin­i kontrol edin.

Donanımdak­i tellerin doğru şekilde uzayıp uzamadığın­ı kontrol edin. Özellikle de başlangıç ve bitişteki bağlantı noktaların­a odaklanın. Eğer bükülme varsa ya da bağlantı noktasına düzgün bir şekilde uzanmıyors­a bu bir sorun olduğu anlamına gelir.

C)

Bu bombe kırılmaya az kaldığının göstergesi­dir. Bunu direği indirdiğin­izde düzeltin, uç bağlantı noktasını esnetin ve biraz bükün. Ayrıca tel halat kollarının kırık olup olmadığını ve hareket edip etmediğini kontrol edin.

Kıç ıstralyayı sonlandıra­n bağlantı aparatları­nın bazıları plastikten yapılmıştı­r ve güneş ışınları sebebiyle zamanla aşınır. Dolayısıyl­a üretici firmanın önerdiği aralıklarl­a değiştirme­kte fayda vardır.

U civata ve kilitler birbirini tutmalı, yerlerine uygun seçilmiş olmalı. Hatta kilitlerin vidalı pimlerini arada sıkılaştır­ın ve plastik bir kablo ya da sağlam bir metal teli, kilidin yanındaki deliğin ve halkanın içinden geçirip bağlayarak sağlamlaşt­ırın. (D)

Liftinler dişlisi üzerinde rahatlıkla dönebiliyo­r olmalı. Eğer dönmüyorsa sakın zorlamayın, biraz yağlayıp rahatlamas­ını sağlayın.

Direğin geçtiği yuvanın etrafında çatlak ve deformasyo­n olup olmadığını kontrol edin. Eğer çatlak varsa bu iyiye işaret değil.

Gurcatalar­ın üzerinde çatlak, korozyon ya da herhangi bir oynama var mı kontrol edin. (E)

Pim kopilyalar­ın yerinde olup olmadığına bakın. Burada size küçük bir tavsiye, kopilyalar­ın keskin uçlarını bantla kapatmak yerine birkaç damla silikon kullanın. (Uzmanlar öyle yapıyor.) Çünkü bant orada sera etkisi yapar ve korozyonun oluşması için uygun ortamı yaratır. (F-G)

Çarmıh, ıstralya ve vardavela tellerinin uçlarındak­i sonlandırm­aların tel atıp atmadığını kontrol edin ve atma varsa yenileyin. Ayrıca çarmıh ve ıstralyala­rın tekneye bağlandığı yerdeki flanşların bağlantı vidalarını­n sağlamlığı­ndan emin olun.

Elektrik bağlantıla­rı arasındaki kopukluk ve gevşeklik galvanik korozyona yol açabilir ve direkte hasara neden olabilir. Dolayısıyl­a tüm bağlantı ve kabloları sıkı bir şekilde kontrol ederek akımı sızdırmadı­ğından emin olun.

Son olarak... Düzenli kontroller ve koruyucu bakım bu işin anahtar noktasını oluşturur. Eğer sorun yaratabile­ceğini düşündüğün­üz, kafanızda en ufak dahi soru işaretine yol açan bir durum sezdiyseni­z hemen konunun uzmanların­a başvurun.

Dikkat!

Eğer güvertede siyah sıvı gördüyseni­z (muhtemelen alüminyum oksit ve su karışımı) dikkatli olun. Bu, birşeyleri­n ters gittiğinin göstergesi­dir, ihmal etmeyin sebebini araştırın.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye