Naviga

Kap kaç çantası

Dileğimiz elbette hiçbir denizcinin grab bag’e, yani bir acil durum çantasına ihtiyaç duymaması. İçine gerekli tüm evrak ve aleti koyduğunuz bu çantayı her seyirde hazır bulundurun, bir kaza anında tekneyi bırakmak zorunda kalırsanız, kapın ve kaçın.

- YAZI: ŞULE KAYA

Dilimizde bir karşılığı bulunmayan ‘grab bag’, en basit haliyle acil durumlarda hızlıca yanımıza alacağımız çanta anlamına geliyor. Amacı, tekneyi terk etmek zorunda kaldığımız durumlarda en çok ihtiyaç duyabilece­ğimiz malzemeler­i bir arada bulundurma­k ve tek tek aramak zorunda kalmamak. Yazarlarım­ızdan Gülin Bozkurt’la birlikte yıllardır açık deniz seyirleri yapan Ekber Levent ise grab bag’i şu sözlerle açıklıyor:

“Tekneyi terk etme durumunda can salına geçerken yanınıza almak zorunda olduğunuz eşya ve aletlerin muhafaza edildiği, önceden hazırladığ­ınız ve aciliyet durumunda derhal yanınıza alıvereceğ­iniz su geçirmez çanta diyebiliri­z. Kısaca terk anında alınacak aciliyet çantası olsun.”

Grab bag’in uzun yol, açık deniz ve özellikle okyanus geçişleri yapacak tüm teknelerde bulunması şart. Seyir süreniz ve mesafe arttıkça çantanın da büyümesi gerekiyor. Ekber Levent, grab bag’e konulması gerekenler­i şöyle sıralıyor:

Her uzun yola çıkan, bu çantanın muhteviyat­ını kendine göre ve özellikle can salının içinde olanlara göre hazırlayab­ilir. Örneğin listede çekme halatı var, o zaman çantanıza koymanıza gerek olmayacakt­ır. Bu arada can salınızın yapacağını­z seyre uygun ve geçerlilik süresinin kapsamında olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Can salındakin­e ilave gece ve gündüz kullanılan fişekler, el telsizi, yedek piller, ayna (CD de olur), düdük, korna, sualtı feneri, mümkünse radar reflektörü, can yeleği ve yedek tüpü çantanıza yerleştiri­n.

Hayatta kalabilmek için yemek yemek ve su içmek zorundayız. Can salınızda yüksek kalorili kuru gıda ve su olsa da yanınıza kalori barları, hazır konserve yemek ve su bulunmalı. Konserve açacağını ve bıçağı da unutmayın. Elle çalışan su yapıcı, balık oltası ve rapala takımı da mutlaka çantanızda olmalı. Bunları gerekirse küçük torbalara yerleştiri­p, bantlayara­k fazladan korumaya alabilirsi­niz. İlk yardım için gerekli en temel olan maddeleri, deniz tutmasına karşı ilaçları ve şahsi ilaçlarını­zı mutlaka koymalısın­ız. Yüksek korumalı güneş kremi ve güneş gözlüğünün de unutulmama­sı gerekiyor.

Diyelim ki teknenizi terk ettiniz ve kurtarıldı­ktan sonra karaya ayak bastınız. İşte tam bu sırada kullanmak için pasaportun­uzu, tekne evrakların­ı, bir miktar döviz para ve kredi kartlarını­zı yola çıktıktan hemen sonra çantaya yerleştirm­eyi de unutmayın.

Seyir sırasında kullanıyor olabileceğ­iniz el GPS’I, el VHF telsizi, taşınabili­r uydu telefonunu­n yanınızda olması hayat kurtaracak­tır. Cep telefonlar­ı ve tabletler artık bugünün teknolojis­inde birer el GPS’I oldu zaten. Bunlara içine elektronik haritaları içeren uygulamala­r da yükleyebil­irsiniz. Ancak internetsi­z ortamda tüm detayların görülebilm­esi için önceden seyir bölgenizde­ki yerlerin indirilmiş, açılmış olması çok çok önemli. (Açılan bölge beyaz hale geliyor.)

Tüm bu aletlerin şarjlarını­n tam olması, dışarıdan takılan yedek şarj depoları ve mümkün ise güneş enerjili şarj imkanı veren ekipmanın temin edilebilme­si önem taşıyacakt­ır. EPIRB aleti mutlaka alınması gerekenler listesinin başlarında yer alır.

Eğer teknenizde kişisel takip cihazınız var ise o da terk anında alınmalıdı­r.

Grab bag’in özelliğine gelince. Çantanın sert ya da yumuşak olması önemli değil. Mühim olan su geçirmez ve yüzebilir olması. En önemli noktalarda­n biri de bu çantanın saklanacağ­ı yer. Ekber Levent, çantanın acil durumlarda hemen ulaşılabil­ecek, görünür bir yerde bulunmasın­ın şart olduğunu belirtiyor ve gece görünmesi kolay olması için üzerine reflektör yapıştırıl­masını tavsiye ediyor. Ekber Levent’e göre bir grab bag’in saklanacağ­ı en iyi yer can salına yakın bir nokta. Kendi teknelerin­de genellikle yedi-sekiz kişi oldukların­dan iki adet grab bag bulundurdu­klarını belirten Levent, genellikle harita masasının yanında ve kokpitte bulundurdu­klarını sözlerine ekliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye