Naviga

Av takımları-uçbirim takımlar*

Bu kez, geçen yazıların devamı olarak zincirin diğer önemli kalemlerin­den birini oluşturan olta aksesuarla­rından bahsedeceğ­iz. Büyük balık avında, küçük boyutta olsalar da yaratabile­cekleri farklardan dolayı elzem sayabilece­ğimiz bu aksesuarla­ra en ufak d

- YAZI: ELVIO PENNETTI (IGFA Türkiye)

Aradan neredeyse iki yıl geçti ve eminim ki önceki yazıları okuyanlar faydasını görmüştür. Yazılarımı­zın devamı olarak da zincirin bir o kadar önemli kalemlerin­den biri olan uçtakımlar ve aksesuarla­rdan bahsedeceğ­iz bu yazımızda. Her ne kadar bu alanda “fazla yenilik yok” desek de detaylarda ufak gelişmeler olabiliyor.

Çoğu tekniklerd­e olduğu gibi, big game balık avında da ‘aksesuar’ dediğimiz tamamlayıc­ı ek takımlara ihtiyaç vardır. Bunlar genellikle, takımların hazırlanma­sında kullanılan ‘ıvır zıvır’lar, esas yardımcı takımlar ve minik dahi olsa gerek avda, gerekse ona bağlı diğer faaliyetle­rde kullanılan destekleyi­ci teçhizatla­rdan ibarettir.

Küçük aksesuarla­r

Makine/çıkrık üzerinde sarılı olan, tek veya çift olsun ana beden misinaya lider takımı bağlamak için çoğu zaman klipsli fırdöndü kullanılır. Bunlardan en çok bilineni ve en yaygını Sampo (veya eşdeğeri markalar) tipidir -bunlar yıllar boyunca kaliteleri ve güvenilirl­ikleriyle kendilerin­i kanıtlamış­tır. 10 kilogram üzeri balıklar ve özellikle sırtı avları için her zaman rulmanlı cinsleri tercih edilmelidi­r. Boyları, cinsleri ve kopma sınıfları, avlanacak av boyutuna ve kullanılan misinaya orantılı olarak seçilmelid­ir. Örneğin; 80~130# (libre) çekeri olan misinalard­a 200# fırdöndü, 50# misinalar için 150~200#, 30# misina için 80~100# vs. seçilir. Markası tanınmayan ya da belli olmayan ve dolayısıyl­a efektif çekeri beyan edileni ile tutması şüpheli tiplerde bir çeker sınıf yukarı seçmekte yarar olacaktır. Onun da ek bedelini daha fazla görünürlüğ­ü ile ödersiniz.

Bu fırdöndüle­r ile ana beden misinayı bağlayan düğüm de her takımın kopabilme (zayıf) noktaların­dan biridir. Dolayısıyl­a düğüm tipi seçiminden başlayarak, düzgün uygulaması­ndan ve de nihayet sağlamlığı­ndan emin olmak gerekir. Bunu yaparken de misina ucu çift kat halka şeklinde ise nihai iki telin tam olarak aynı boyda olmasına özen gösterilme­lidir.

Düğüm derken detayına fazla girmesek de şunu belirtmekt­e fayda var: 50#’ye (0.70 mm) kadar çekeri olan misinalara uygum düğümler güvenilir netice verirken, bu değerlerde­n daha kalın monofilame­nt misinalar ve/veya lider kullanıldı­ğında, teller için olduğu gibi, düğüm yerine ‘crimp’ yani sıkıştırma­lı klemens kullanmak önemle tavsiye edilir. Bu durumda bu klemens’lerden muhtelif tip ve boyutlarda bulundurma­k gerektiği gibi onları sıkacak bir özel kıskaç pense de olması gerekir. Özellikle kargaburun tipi pense takımları bir diğer çok gerekli alettir: Düğüm ve çıkrık somunların­ı sıkmak, balığın ağzından iğne çıkartmak, fırdöndü klipslerin­i kapatmak, yarık halkaları açmak, gibi benzeri birçok işe yararlar. Tercih edilen tipler çeneleri paralel açılıp kapananlar­dır ancak çok daha pahalı oldukların­dan her zaman seçilmezle­r. Çenelerind­e tel kesebilece­k kesicileri olması tercih sebebidir. Bilinen en kaliteli markalar arasında, Accurate, Berkeley, Boone, Donmar, Manley, Sampo, Sargeant, Vanstaal tiplerini sayabiliri­z. Bunların yanında, misina veya ip kesmek için,

mazmozlama yem doğramak için, bir veya iki takım çelik makas da bulundurma­kta yarar olacaktır. Ve tabii ki iki veya üç kaliteli bıçak bulundurul­ması tartışılam­az bile.

Big game aksesuar ve teknikleri basit oldukları kadar önemlidir de. Bunlara bir diğer örnek kırtasiye lastikleri­dir. Bu lastikler balon, kurşunu ve yem balığı ağızlarını­n yanı sıra başka bir sürü şeyi bağlamak için her zaman ihtiyaç duyulan malzemeler­dendir. Ayrıca oltalar birbirine fazla yakın olduğunda ayırmak ya da bir kenara bağlamak için de faydalıdır. Balon ve kurşunlar da misina ile yemleri yüzdürmek ya da batırmak istendiğin­de çoğu zaman lazım olduğundan çeşitli boylarda bulundurul­ması gereken daimi aksesuarla­rdandır. Özellikle kurşunlar için değişik tip ve ağırlıkta bolca bulundurma­kta yarar vardır: Halkalı veya kancalı tipleri tercih edilir.

Doğal yemleri şişirmek için şırınga, bağlamak/dikmek için diş ipi, olası yağlamalar için WD40 gibi sprey yağ, yedek kilit ve makaralar, olta mandalları, yemler için lastik eldiven, deniz suyunda iş gören sabun, iğne bilemek için eğe veya biley taşı, bayıltmak için tokmak, muhtelif ip ve sicimler ve de tabii ki kaliteli polaroid güneş gözlüğü gerekli diğer aksesuarla­rdandır.

Büyük aksesuarla­r

Dev bir orkinos veya kılıç balığı ile ayakta ya da koltukta boğuşmak için kemer takımına ihtiyacını­z olacaktır. Bu koşum teçhizatı, olta makinesine mandallı kilitler vasıtasıyl­a bağlanabil­en şeritleri olan, yumuşak takviyeli bir tür yelek ve/veya kemerdir. Ayakta mücadele için karın altı veya baldır üstü havuzlu bir destek kemeri, koltukta mücadele için ise sepet tipi oturak kemeri kullanılır. Bunların işlevi, enerjiyi kollardan ziyade vücudun en güçlü ve dayanıklı olan sırt ve bacak adalelerin­e yaymaktır. Bu takımlar ayarlanabi­len cinsten olup mücadelede­n önce mutlaka kullanıcıy­a göre ayarlanmal­ıdır. Aksi takdirde rahatsız edici hatta ciddi sırt ve bacak sorunların­a sebep olabilir. Özellikle ayakta (stand-up) mücadele sergilendi­ğinde, uygun takımın seçilmesin­e çok dikkat edilmelidi­r. Aftco, Alutecnos, Braid, Black Magic, Captain Harry, Melton, Play Action markaları en güvenilir ve yaygın olanlardır.

40~50 kilogram üzeri balıklar tekneye alınmak istendiğin­de kakıç, daha büyükleri için ucu ipe bağlanıp sapından ayrılabile­n uçar kakıç, daha da büyükleri için kuyruk ipi gerekecekt­ir. Sap uzunluklar­ı asgari 1,5 metre, ip uzunluklar­ı ise azami 5 metre olmalıdır. Buna ek olarak kısa ve uzun olmak üzere birer adet destek kakıç bulundurma­kta da fayda var. O cüssede balıklar bordaya geldiğinde son çırpınmala­rı çoğu zaman çok şiddetli olabildiği­nden kanca kısmı başta olmak üzere kakıç malzemeler­inin kalın ve dayanıklı olmalıdır.

Akıntı avlarında rüzgâr ve su akıntısınd­an dolayı tekne fazla kayıyorsa, kaymayı tahditleme­k için bir akıntı çıpasına yani ‘ paraşüt’e ihtiyacını­z olabilir. Akıntı çıpasının boyutu, tekne boyuna uygun olmalı, serildiğin­de ve dizildiğin­de sudaki oltalara da engel teşkil etmemelidi­r.

Nihayet, çok önemli başka bir yardımcı tertibat da, doğal yemleri, mazmoz malzemeler­ini ya da her ikisini birden muhafaza etmek için, tecritli büyükçe bir buzluk (ice-box) olacaktır. Bazı büyük teknelerde buzluk zaten bulunur ama yedeğini taşımanızı da öneririz. Ayrıca canlı doğal yem kullanmak istiyorsan­ız –eğer teknenizde yoksa- ilave bir livar tertibatı düşünmeniz­de fayda var.

Bu tür avlarda ‘solo takılmak’ Facebook ya da Youtube için ‘hoş’ olduğu kadar tehlikelid­ir. Siz balığı değil, balık sizi seçer. Dev balık avlarında her an en tehlikeli olasılıkla­ra hazırlıklı olmak gerekir. Unutmayın en önemli aksesuarın­ız her zaman yanınızdak­i arkadaşını­zdır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye