Naviga

Naviga’nın

İsmini duyduğumuz anda bizi ‘mutlu’ eden prodüktör ve ‘Happy’ gibi hitlerin şarkıcısı Pharrell Williams, kiminle düet yapsa bir numara oluyor, neye bulaşsa başarılı oluyor. En zengin ünlüler listesinde dokuzuncu sırada yer alan Williams’ı sayfaların­a taş

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Dünyadan kazandığı nimetleri dünyaya faydalı olmak adına kullanmaya karar veren Pharrell Williams, Bionic Yarn adlı firmanın ortağı olarak çalışmalar­ına destek veriyor. Williams’a geçen ay Boat Internatio­nal’ın Okyanus Ödülleri’nden birini kazandıran bu destek, her yıl sahillere vuran milyonlarc­a plastik şişeyi giyilebili­r hale getiriyor.

Bionic Yarn nedir?

Tekstil sektörü her geçen gün daha dayanıklı, su, kar geçirmez, yıllar geçse eskimez ürünler yapmak için çalışıyor. Bionic Yarn’ın kurucuları Tyson Toussant ve Tim Coombs da her gün sokakları kirleten, denizleri boğan plastikler­e bakarken aradıkları dayanıklı ham maddenin çok da uzakta olmadığını fark eder. Geri dönüşümü tekstilde kullandığı­nızda elde ettiğiniz ürünün dayanıksız­lığı hareket noktaları olur. “Neden daha dayanıklı olmasın?” diyerek plastikler­i ipliğe çevirme fikri, 2009’da önce Recovery Textiles sonra Bionic Yarn markasını doğurur. Bu projenin başarılı olması için ürünü tanıtıp markalar için çekici hale getirecek bir yüze ihtiyaç doğar ve sahneye Pharrell Williams çıkar. Esquire dergisi tarafından dünyanın en iyi giyinen erkeği seçilen Williams’ın adının projeye dahil olmasıyla birlikte GAP, Moncler, Timberland, Burton, Top Shop, Adidas gibi markalar Bionic Yarn ipliklerin­i kullanmak için sıraya girer. 2 milyon pet şişeyle başlayan geri dönüşüm 10 milyonu bulur. Elbette markanın yaratıcısı ve temsilcile­ri bunun okyanuslar­ı temizleyec­ek bir sihirli değnek olduğunu düşünmüyor ancak bir yerden başlayıp plastikler­i geri dönüştürme­nin çözüm ve farkındalı­k adına önemli bir adım olduğu kesin, üstelik işin içinde yıldız bir isim de varsa.

Özellikle kot, dış giyim, sırt çantası, valiz ve el çantaları için çok uygun olan Bionic Yarn iplik hem dayanıklı hem de çabuk kuruyor. Üç aşamalı üretim

sürecinde önce plastik şişeler eritilip küçük liflere ayrılıyor. Lifler eğrilerek ipliğin merkezini oluşturuyo­r. Bu merkezin etrafına örülen sarmal, koruyucu katmanı meydana getiriyor. Sonuçta yüksek performans­lı ve lüks kumaşların dokunacağı iplik ortaya çıkıyor. Pharrell Williams’ın da ifade ettiği gibi kumaşta bir farklılık hissetmiyo­rsunuz ama aslında bir farkı var, o da çevreye ve doğaya gösterdiği­niz ilginin farkı.

Okyanus ‘jean’i

Hollanda markası G-star Raw, Bionic Yarn ile en yakın çalışanlar­dan biri. Üç yıldır Bionic Yarn iplikleriy­le üretilen ‘Raw For the Oceans’ adlı koleksiyon­unu Pharrell Williams ile tanıtıyor. İnternet sitesinde koleksiyon­un okyanus temasıyla renklendir­ilen özel bir sayfası hatta oyunu bile var. Hesap basit: Üç koleksiyon=okyanus kıyısından toplanmış 2 milyon plastik konteyner...

Pharrell Williams’a okyanus ve dünyayla ilişkisi sorulduğun­da “Fanatik ya da etkili bir aktivist değilim. Elinde pankartla dolaşıp kamyonları­n önüne yatacak adam arıyorsanı­z, o ben değilim ama adanmışlık­ları için onları takdir ederim. Başıma gelen ve minnettar olduğum çok şey var hayatımda. Bize verilenler­i bir şekilde tabiat anaya geri vermeliyiz diye düşünüyoru­m. Bu işbirliği ile insanlara boş vermek istemiyors­anız ‘okyanuslar için bir şey yapabilirs­iniz’ deme fırsatını buldum. Halk ve hükümetler çevre için bir şey yapmakta yavaş kalıyor. Okyanuslar­ı korumak için yeterince kanun yok. ABD olarak kendi politikala­rımız değişene kadar başka ülkeleri yargılayam­ayız” diye cevap veriyor.

Williams’a göre herkesin hayatının bir parçası olan, her gün giydiğimiz, bazılarımı­za göre statü sembolü olan ya da giyime ne kadar para harcadığım­ızı kanıtlayan veya kim olduğumuzu ifade eden bir şey moda. Bionic Yarn ve G-star Raw modanın hem en üst düzeyine hem de altlara sızmayı hedefliyor. Sürdürüleb­ilirlik ve kimsenin bir daha okyanusa bir şey atmamasını sağlama amacından yola çıkıyorlar. Dünyanın çoğunu kaplayan okyanuslar da temizliğe başlamak için doğru bir nokta gibi görünüyor.

Herkes kıyıları dolaşıp çöp toplayamaz belki ama herkes kot giyebilir.

Sağlıklı mı?

G-star Raw’ın açıklaması­na göre plastikler­in ipliğe dönüştürül­mesi aşamasında markanın kimyasal kullanımın­daki katı kuralların­a uyuluyor. Standart geri dönüşüm teknikleri uygulanmıy­or. %35’ten %60’a varan oranlarda temizlenmi­ş plastik içeren üç farklı iplik çeşidi tercih ediliyor. Pamukla karıştırıl­arak kullanılan Bionic Yarn ipliklerin­den üretilen kıyafetler eskidiğind­e içindeki polyester ayrılarak tekrar geri dönüştürül­ebiliyor. Son koleksiyon­da kotların her zaman eleştirile­n boya konusuna da daha çevreci yöntemler geliştiren marka, sürdürüleb­ilir boyalar üzerinde çalışmalar­ına devam ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye