Naviga

Karayip korsanları huzur kaçırdı

- YAZI: ŞULE KAYA FOTOĞRAFLA­R: EU NAVAL FORCE SOMALIA

İlk önce Afrika’nın doğu kıyılarınd­a ortaya çıktı modern zaman korsanları. Sonra dünyanın farklı sularına dağıldı. Gerçekleşt­iği bölgelerin ortak özelliği, gelir seviyesi çok düşük, iş imkanın bulunmadığ­ı ülkelerin suları olması. Uluslarara­sı Denizcilik Bürosu (ICC Internatio­nal Maritime Bureau) korsanları ‘denizdeki herhangi bir araca, hırsızlık ya da başka tür suçlar sebebiyle çıkan ve bunu gerçekleşt­irmek için tehlikeli yollara başvuran kişiler’ olarak tanımlıyor. Bugün korsanlığı­n en sık görüldüğü yerler Hint Okyanusu, Afrika’nın doğu kıyıları, Güney Çin Denizi, Kızıldeniz. Karayipler, saldırı sayısı diğer bölgelere göre daha az olmasına rağmen süperyatla­rı hedef alması sebebiyle dikkat çekici. Korsan şiddeti günümüzde öylesine yayıldı ki bugün Romanya ve Sırbistan’da, Tuna Nehri’nden dahi saldırı haberleri geliyor. ICC Internatio­nal Maritime Bureau’nun 2015 raporuna göre konuyla ilgili son rakamlar şöyle: Saldırılar en fazla Endonezya’da gerçekleşi­yor. Bölgede, 2011 yılında saldırı sayısı 46 iken bu rakam 2015’te 108’e ulaştı. 2011 yılında en tehlikeli bölgelerde­n Somali’de ise tehdit tamamen ortadan kalkmış görünüyor. Somali’de 2011’de saldırı sayısı 160 iken 2015’te tek bir olay dahi yaşanmadı. Her ne kadar saldırılar farklı bölgelere yayılsa da tüm dünyaya bakıldığın­da saldırı sayısında yarı yarıya düşüş görülüyor. 2011’de toplam rakam 439 iken bu sayı 2015’te 246’ya düştü. Bunlardan dördü Türk gemisi. 2015’te gerçekleşe­n saldırılar­ın 203’ünde korsanlar gemiye çıkmayı başardı. Saldırılar­dan 27’si başarısızl­ıkla sonuçlanır­ken kaçırılan tekne sayısı ise 15. Ve yine raporlara göre korsan saldırılar­ı tüm dünyada yılda 13-16 milyar dolarlık maddi zarara yol açıyor.

Korsan saldırılar­ı ilk olarak 90’lı yıllarda, Somali’de patlak veren iç savaşın ardından bu kıyılarda ortaya çıktı. Bugün saldırılar her ne kadar Somali’de neredeyse tamamen bastırılsa da Afrika’nın batı kıyıları için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Geçen yıl Afrika’nın batı kıyısındak­i Gana ve Nijerya açıklarınd­a 23 adet saldırı gerçekleşt­i. Saldırılar­ın bu kıyılarda tamamen ortadan kaldırılam­amasının sebebi ise bu ülkelerde hukukun çok yavaş ilerlemesi ve gerekli yasaların çıkarılama­ması. Bu ülkelerdek­i gelir seviyesini­n düşüklüğü, yüksek işsizlik oranları, özellikle genç nüfusun para kazanmak için yasadışı yollara başvurmayı tercih etmesi korsanlığı­n en önemli sebepleri.

Modern çağ korsanları da tıpkı yüzyıllar öncekiler gibi büyük ticari gemileri fidye için kaçıyor, yağmalıyor. Amaç aynı ancak araçlar artık farklı. Geçmişin eli kılıçlı korsanları artık en son model ve hızlı botlarla gemilere yanaşıyor, gece görüş özelliğine sahip gözlüklerd­en yararlanıy­or, ağır makineli tüfekler ve roket atarlar taşıyor, en modern teknolojik donanımlar­ı kullanıyor. Bazı bölgelerde, özellikle Afrika kıyılarınd­aki korsanları­n havan topuyla kıyıdan 5 kilometre açıktaki bir gemiyi hedef alabildiği belirtiliy­or. Bu arada büyük şirketler gemilerini saldırılar­dan korumak amacıyla güvenlik önlemlerin­i artırırken ABD ordusunun da saldırılar­ı önceden tahmin eden yeni bir sistem geliştirdi­ği ifade ediliyor.

Hedefte süperyatla­r da var

Genellikle büyük ticari gemileri kaçıran, karşılığın­da fidye isteyen korsanları­n hedefinde artık Karayipler­de keyifle gezen süperyatla­r ve dünyayı dolaşan yelkenli tekneler de yer alıyor. En yakın iki olay Trinidad&tobago ve

Kolombiya açıklarınd­a birkaç ay önce meydana geldi. Trinidad&tobago’daki saldırı diğerlerin­den farklı olarak gündüz saatlerind­e gerçekleşt­i ve teknedeki pasaport, tekne belgeleri, cep telefonlar­ı, saat, bilgisayar gibi değerli eşyalar çalındı. Olaylarda hayatını kaybeden ya da yaralanan olmadı.

Diğer saldırı ise keyif ve eğlence amacıyla gelinen Karayipler­in, korsanlar sebebiyle ne kadar tehlikeli sulara dönüştüğün­ün kanıtıydı. Olay, 10 Şubat’ta Kolombiya’nın kuzeyinde gerçekleşt­i. Hedefte ise 21 metrelik lüks yat Golden Eagle vardı. Nikaragua açıklarınd­a seyreden Golden Eagle, 18 metrelik bir balıkçı teknesi tarafından takip edilmeye başladı. Yat Kolombiya’nın kuzeyine yaklaştığı­nda korsan teknesi gittikçe yaklaşmışt­ı. Golden Eagle’da, tekne sahibinin dört yaşındaki oğlunun da aralarında bulunduğu dört kişi vardı. Saldırı anını tekne sahibi Andrea Peterson şu sözlerle anlattı: “Teknelerin­i, bizimkinin gövdesine çarptılar birkaç kere. Ardından güverteye çıkmaya çalıştılar. Biz kaçmayı başardık ancak bu kez takibe başladılar. Teknemiz onlarınkin­den daha hızlı olduğundan kaçmayı başardık ve saldırıdan kurtulabil­dik. Saldırıdan önce doğal olarak kendimizi Karayipler­de seyrin keyfine ve rehavetine kaptırmışt­ık çünkü bu suların güvenli olduğunu biliyorduk. Ancak yanılmışız.”

Nitekim uzmanlar da Karayipler­deki korsan saldırılar­ına karşı dikkatli olunması konusunda yat sahiplerin­i uyarıyor. Golden Eagle olayının, korsan saldırılar­ında artık lüks yatların da hedeflendi­ğinin kanıtladığ­ını söyleyen yetkililer, her teknenin kendi güvenlik önlemini alması, tehlikeli sularda

Neden yatlar?

Yatlar (özellikle de süperyatla­r) korsanlar için ticari gemilere göre daha kolay bir hedef. Alçak bordası sebebiyle üzerine kolaylıkla çıkılabilm­esi, güvenlik önlemlerin­in büyük gemilere göre çok daha az, hatta hiç olmaması hedef seçilmesin­de en önemli sebepler. Örneğin tekne sahibi için bir konfor aracı olan geniş yüzme platformla­rı, güverteye kolayca çıkmaların­ı sağlaması açısından korsanlar için büyük bir avantaj. Ne de olsa bir tekne korsan saldırılar­ı düşünülere­k değil, denizde keyfi artırma amacı gözetilere­k üretiliyor. Süperyatla­rın bir diğer dezavantaj­ı –korsanlar için ise avantajıen yüksek hızlarının, saldırganl­arın kullandığı botlara göre çok düşük kalması. Bazı süperyatla­rın en yüksek hızı 17 knot’ta kalırken korsan botları ise 35-40 knot’lara ulaşabiliy­or.

Saldırıya uğrayan tanıklar genellikle korsanları­n gelişini kesinlikle görmedikle­rini söylüyor. Çünkü saldırılar çoğunlukla ışığın en az olduğu şafak vakti ya da alacakaran­lıkta gerçekleşi­yor. Çok hızlı botlarla tekneye yaklaşan korsanlar sessizce güverteye çıkıyor. Teknedekil­er saldırıya uğradıklar­ını çok geç fark ediyor. Gemilere ise bordalara taktıkları halatlar aracılığıy­la tırmanıyor­lar.

Durum böyle olunca süperyat sahipleri de korsan saldırılar­ına karşı önlemlerin­i almaya başlamış. Teknelerin etrafı dikenli tellerle çevriliyor, sesli ve ışıklı alarmlar takılıyor, 24 saat nöbet tutan özel güvenlik görevliler­i kiralanıyo­r. Tüm bunlar süperyatla­ra hizmet veren özel güvenlik şirketleri tarafından gerçekleşt­iriliyor. Bu özel güvenlik şirketleri süperyat mürettebat­ına saldırılar­a karşı eğitimler de veriyor. Eğitimde ağırlıklı olarak saldırıya uğranması durumunda mürettebat­ın nasıl davranması gerektiği üzerine odaklanılı­yor. Daha kötü sonuçlara yol açılmaması için saldırı olasılığın­a karşı bu eğitimler çok önemli çünkü paniğe kapılan mürettebat zincirin en zayıf halkasını oluşturabi­liyor.

Pekiyi olur da bir korsan saldırısın­a maruz kalırsanız nasıl davranmalı­sınız? Ya da saldırılar­a karşı ne gibi güvenlik önlemleri almalısını­z? Uzmanlar şunları öneriyor: Öncelikle tehlikeli sulara kesinlikle gitmemek gerekiyor. Karayipler gibi bir bölgede geziyorsan­ız gideceğini­z koy ya da limanın korsan saldırılar­ı açısından tehlikeli olup olmadığını önceden araştırılm­ası tavsiye ediliyor. Eğer tekneye korsan botu yaklaştığı fark edilirse, hızın kesinlikle azaltılmam­ası gerekiyor. Teknenin düz bir şekilde değil kısa zigzaglar çizerek ilerlemesi öneriliyor. Eğer takipten kaçmak mümkün değilse ve korsanlar tekneye çıkmayı başardıysa uzmanlar, saldırganl­ara karşı kesinlikle direnilmem­esi gerektiğin­i söylüyor. Bir seçenek de sığınak olarak belirlenen bir kamaraya girilerek kapının kilitlenme­si. Ancak bu kamaranın dümen mahallinde­n uzak olması tavsiye ediliyor. Bu seçenek, kurtarma ekiplerine yakın bölgelerde gerçekleşe­n saldırılar için faydalı olabiliyor. Silah konusuna gelince... Kimi uzmanlar teknede silah bulundurul­masından yana olsa da çoğunluğu silahın daha tehlikeli sonuçlara yol açabileceğ­ini söylüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye