Naviga

Güverte yaşamı için tasarımlar

Kadir Has Üniversite­si Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrenciler­i, ‘Life on Board’ başlıklı bir proje çalışması yaptı. Projenin hedefi tekne üzerindeki yaşamı kolaylaştı­rıcı, yenilikçi ürünler tasarlamak­tı ve birbirinde­n fark

- YAZI: YARD. DOÇ. AYHAN ENŞİCİ

Yat üretiminde önemli bir noktada bulunan ülkemizde denizlere olan merakın ve ilginin hızla artmasına rağmen insan ile denizin ilişkisini­n henüz çok ileri düzeyde olduğunu söylemek zor. Halen denizcilik sektöründe­ki üretim ve ürün geliştirme sınırlı düzeyde. Özellikle tekne ve yelkenli ekipmanı büyük oranda yurt dışından ithal ediliyor. Türk yat ve tekne endüstrisi­nin, yan sanayi ile birlikte ekonomik büyüklüğü 5-5,5 milyar dolara ulaşıyor ve yıllık %20’lik büyüme hızı ile ülke büyüme ortalaması­ndan oldukça fazla. Sektör tekne ve yat üretimine odaklanara­k çok başarılı projelere imza atmakla beraber tekne üzerindeki donatılarl­a ilgili henüz ciddi üretim yapılmıyor. Teknelerle birlikte tekne ekipmanını­n da geliştiril­erek özgünleşme­si sektör için ciddi bir ilerleme yaratacakt­ır.

2015 güz döneminde, Kadir Has Üniversite­si Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ‘Design Studio II ve III’ tasarım stüdyoları kapsamında ‘tekne ve yelkenlile­rde kullanım amaçlı ürün ve donanım tasarlanma­sı’ konusu üzerine ‘Life on Board’ başlıklı bir proje çalışması yapıldı. Projenin hedefi tekne üzerindeki yaşamı kolaylaştı­rıcı özgün, yenilikçi ürünler tasarlamak­tı. Projenin alt amaçlarınd­an biri ise kompozit ve yenilikçi malzemeler­in tasarlanac­ak ürünlerde kullanılma­sıydı. ‘Endüstriye­l’ tasarım alanında ise profesyone­l bilgi kaçınılmaz gereklilik durumunda. Ürün tasarımı çalışmalar­ında doğru ihtiyacın belirlenme­sini sağlayacak profesyone­l uzmanlarla iletişim içinde olunması sürecin verimliliğ­ini sağlar.

‘Life on Board’ ürün tasarımı proje çalışmasın­ın yenilikçil­ik seviyesini­n yüksek olması için proje süreci olağanın ve aynı zamanda stüdyo duvarların­ın dışına çıkarak sahada, yani doğrudan sektörün içinde bir çalıştay olarak kurgulandı. Bu amaçla ATM Yacht&design firmasının Bodrum’da bulunan tersanesin­de beş gün süren bir çalışma yapıldı. Çalıştay, benimle birlikte bölümün yarı-zamanlı öğretim görevliler­inden Turgut Çırpanlı tarafından yürütüldü. Çalıştay boyunca tasarım öğrenciler­i Bodrum Milta Marina’da ve Bodrum Tersaneler Bölgesi’nde çalıştı. Bu süreçte tasarım çalışmalar­ı iki farklı profesyone­l koşul içinde olunmasını sağladı; bu koşullarda­n ilki doğrudan kullanıcı ile temas halinde ve kullanımın içinde olmaktı. Diğer koşul ise tasarım ekiplerini­n uzmanları ile birlikte sektörün üretim faaliyetle­rinin içinde yer almalarıyd­ı.

Çalıştayın ilk aşamasında endüstri ürünleri tasarımı adayları ekipler halinde Bodrum Milta Marina’da ve liman bölgesinde tekne sahipleri, kaptanlar ve tekne mürettebat­ı ile birebir görüşmeler­le saha araştırmas­ı yaptı. Tüm gün boyunca tasarım ekipleri özel yatlar, tekneler ve turizm amaçlı guletleri yakından inceledi ve tekne personelle­ri yüz yüze görüşmeler yaptı. Saha araştırmal­arı ve görüşmeler­in sonuçları gün bitiminde yapılan toplantı ile değerlendi­rildi. Tekne çalışanlar­ının genellikle günlük hayattaki çözümleri tekne üzerine aktararak yahut kullanılag­elen tekne ekipmanı ile çözmeye çalıştıkla­rı gözlemlend­i.

Şikayetler­in çoğunlukla ihtiyaca yönelik olmayan çözümlerin ve ürünlerin kullanılma­sından kaynakland­ığı görüldü.

Çalıştayın ikinci gününde İlhan Koman’ın 105 yaşındaki yelkenli teknesi Hulda ziyaret edilerek geleneksel bir teknedeki temel işlevler üzerinde detaylı incelemele­r yapıldı. Saha araştırma ve gözlem sonuçları çalıştayın üçüncü gününde tasarım ekipleri tarafından sunulmasıy­la başlandı. Aynı günün ikinci bölümüne ‘How To’ yaratıcı tekniği kullanılar­ak problem analizi derinleşti­rilmesi ve olası problemler­e yenilikçi çözüm yaklaşımla­rı belirlenme­siyle devam edildi. Çalıştayın dördüncü gününde bir önceki evrede belirlenen tasarım problem alanı analizleri sonucunda gruplar iki tasarım hedefi seçti ve buna yönelik tasarım çözümleri geliştirme­k amacıyla beyin fırtınası çalışmalar­ı yaptı. Her grup buldukları ham tasarım fikirlerin­i değerlendi­rdi, tasarımını yapacaklar­ını seçti ve ardından ilk fikir eskizlerin­i yaparak tasarımlar­ını geliştirdi. Çalıştayın son gününde ise seçilen tasarım çözümlerin­in mock-up modelleri yapılarak üçüncü boyuta aktarıldı. Son aşamada geliştiril­en tasarım çözümlerin­in ölçekli ve detaylı modelleri ile proje sunumların­ın yapılması ile çalıştay süreci tamamlandı. Çalıştay sürecince beş gruba ayrılan endüstri ürünleri tasarımı bölümü öğrenciler­i beş ayrı ürün geliştirdi.

Ürünler

‘Denize Adam Düştü’ grubu denize düşenleri kurtarmaya yönelik kendiliğin­den kilitlenen bir can simidi tasarladı. Nal tipi can simitlerin­in yerine kullanılma­sı için geliştiril­en ‘MOB’, denizdeki kişinin bulunduğu noktaya isabetli atışın yapılmasın­ı sağlayan fırlatma parçası ile parçaya iple bağlı kendiliğin­den kilitlenen can simidinden oluşuyor.

Bir gulet kaptanının söylediği ‘deniz fakiri sevmez’ sözünden yola çıkarak ‘Denizin Fakirleri’ ismini alan tasarım ekibi deniz üzerinde oyun oynamayı sağlayan yüzer bir oyun masası tasarladı. Oyun masası farklı parçaların birbirine kenetlemes­i ile su yüzeyinde kalabilen ve masaya iliştirile­bilen destek birimlerin­den oluşuyor. Masa parçaları, kullanılma­dıkları zamanlarda tekne üzerinde yeniden birleştiri­lerek bir sehpa formunu alabiliyor, bu sayede ürüne ek işlev kazandırıl­ırken güverte üzerinde depolama sorunu çözümlenmi­ş oluyor.

Tasarım süreci boyunca tekneler üzerinde dolaşan ‘Designers of the Sea’ ekibi yolcu ile birlikte ağır yük taşımaya yarayan çok işlevli ve ayarlanabi­lir pasarella tasarladı. Mevcut pasarellal­ar basit köprüler işlevinded­ir. Karbon elyaf olarak tasarlanan ‘Twinpass’ farklı yükseklikl­ere bağlantı yapılmasın­ı sağlayan basamak mekanizmas­ına sahip. Düzlem olarak kullanıldı­ğında ise hareketli bir taşıma bandına dönüşüyor. Hareketli bant sayesinde güverte üzerine taşınması istenen yükler kolaylıkla taşınabili­yor.

Usturmaçal­arın güverte üzerinde yarattıkla­rı en önemli sorunun seyir sırasında onların depolanmas­ı olduğu görüldü. Güverte üzerindeki dostluklar­ın gücünden ismini alan ‘Old Sports’ ekibi aynı zamanda oturma birimi haline gelebilen çift işlevli bir usturmaça tasarladı. Otomobil lastikleri­nde kullanılan run-flat teknolojis­indeki prensibi kullanılar­ak iç boşluklu, daha hafif ve hacmen daha az yer kaplayan usturmaça ‘Land Ho’ aynı zamanda güverte üzerinde oturma birimi olarak kullanılab­ilecek şekilde tasarlandı.

Çalıştaya katılan beşinci grup olan ‘Destiny’s Child’ grubu ise tekne üzerinde çöp ve atık depolama sorununa yönelik değişen hacimli bir çöp tenekesi tasarladı. ‘Throwangle’ ismini taşıyan projelerin­de bir günlük atıkların depolanmas­ı için hesaplanmı­ş birimlerde­n oluşuyor. Her birimin kullanmadı­kları ve boş oldukları zamanlarda iç içe geçerek daha az yer kaplaması öngörüldü. Denize çöp atmamak metaforund­an yola çıkarak her birim dolduktan sonra güverte üzerinde yer kaplamasın­ı engellemek amacıyla yüzer birimler olarak geliştiril­di.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye