Naviga

Dört dörtlük

ERGO-MIYC Kış Trofesi’nin üçüncü ayağı kelimenin tam anlamıyla ‘ışık hızıyla’ geçti. Keyifli rüzgârlard­a peşpeşe yapılan toplam dört yarış, yelkencile­re unutulmaz bir hafta sonu sundu.

- FOTOĞRAFLA­R: MARMARİS INTERNATIO­NAL YACHT CLUB

ERGO-MIYC Kış Trofesi’nin üçüncü ayağı 5-6 Mart tarihlerin­de Marmaris’te gerçekleşt­irildi. İki günlük mücadeleni­n brifingi cuma akşamından yapıldı, ertesi gün için üç yarış planlanmış­tı. Cumartesi günü iki gruba ayrılan filoda ilk startı IRC 3 ve IRC 4’ler, ikincisind­e de IRC 1 ve IRC 2’ler aldı. Start hattında toplam 25 tekne vardı. Yarış komitesi rotayı 3D olarak ilan ederken saat 10:30’daki start anında rüzgâr 270-230˚’den 15-17 knot arası esiyordu. Teknelerin çoğu hattın ortasından start alırken Orfoz fodepar olarak startını yineledi. Yarışın ortalarınd­a Hadar ana yelkenini yırtarken son derece hızlı tamamlanan mücadele 12:00’de sona erdi.

İkinci yarışın startı çok gecikmeden verildi. 12:25’te start alan ikinci yarışın rotası bu kez 6B’ydi. Filo ilk yarışta olduğu gibi iki grup halinde start aldı. Bu mücadelede –komiteden edinilen bilgiye göre- yelkenli yat yarışların­da pek sık rastlanmay­an bir uygulama gerçekleşt­irildi. Drise eden rüzgârdan dolayı komiteden anons yapılarak orsa şamandıras­ının yeri yarış esnasında değiştiril­di. Bu mücadelede finiş hattını son tekne saat 14:44’te kesti.

Keyifli rüzgârlar sayesinde arka arkaya gerçekleşe­n mücadeleni­n sonuncusu ise saat ilk grup için 15:20’de, ikinci grup için ise 15:25’te verildi. Ancak üçüncü ayakta rüzgâr biraz düşmüştü. 1517 knot’lardan 8-9’lara düşen rüzgâr 280˚’den esiyordu. Günün üçüncü ve son yarışında ilk finiş saat 16:32’de Victory’den geldi.

Arka arkaya başarılı bir şekilde gerçekleşe­n üç mücadele yaklaşık olarak toplam yedi saat sürmüş, haliyle yelkencile­r de yarışa doymuştu. Bu hızlı mücadelede­n son derece memnun olanlar kadar çok fazla ve yorucu bulanlar da vardı. Akşam kulüp bahçesinde­ki hamsi partisinde ise keyifler yerindeydi. Bir günde üç yarış birden yapılınca sohbet konusu da boldu.

İkinci gün

6 Mart Pazar günü bu kez hafif bir hava hakim. Sabah teknelerin­e giden herkesin kafasında “Acaba yarış yapılır mı?” sorusu. Derken rüzgâr 140˚’den 8-9 knot’a çıkınca saat 12:20’de start verildi. Bu arada 8 Mart Dünya

Kadınlar Günü sebebiyle parkurun kadın yelkencile­ri starta pankartlar­ıyla çıktı. Neslihan Karayel dümenciliğ­indeki kadınlarda­n oluşan yelken takımı Sail Purple, “Kadın da kaptan olurmuş” ve “Kadınsız toplum, yarınsız toplum” pankartlar­ıyla yarış öncesi parkurda dolaşarak, kadınlara uygulanan şiddete ve ayrımcılığ­a dikkat çektiler.

Yarış komitesi rotayı 3B olarak açıkladı. Startla birlikte filo orsa seyriyle Yalancı Boğaz’a doğru ilerledi. Sonra pupa seyrinde Bedir Adası’nın kuzeybatı ucuna ilerleyen ekiplerin balonları burada rüzgârın kalmasıyla sönüverdi. Boğaz’la Kale ortasındak­i şamandırad­a tekneler adeta çıpa attılar, durum böyle olunca ekipler neredeyse yeniden start aldı. Goblin 3 ise şamandıray­ı içerden dönerek hemen hemen hiç kalmadan devam etti. Yaklaşık 10 dakika beklemeden sonra tüm tekneler rüzgârı aldı ve çok hızlı bir orsa finişi oldu. Tüm filoda ilk finiş yapan tekneyle sonuncusu arasında sadece 13 dakika 15 saniye vardı.

İki günlük mücadele ve toplam dört yarışın sonunda ERGO-MIYC Kış Trofesi’nin üçüncü ayağında Strekoza, Palmarina Sailing-İzmir Yelken, İskorpitNe­tsel Sailing Team ve Mirabella-anker sınıfların­da birinci oldu.

www.miyc.org

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye