Naviga

A Milli Takımımız dünya ikincisi oldu

Melges 32 Avrupa Serisi’ndeki macerasını bu yıl da sürdüren Eker Sailing Team, ikinci sezonun ilk ayağında podyuma çıkmayı başardı. Bu yıl ekip değişikliğ­ine giden takım, İtalya’da yapılan yarışta üçüncülük elde etti.

- YAZI: ŞULE KAYA

Güney Afrika Stellenbos­ch'da 23 Mart-2 Nisan tarihleri arasında gerçekleşt­irilen CMAS Underwater Hockey World Championsh­ip-sualtı Hokeyi Dünya Şampiyonas­ı'nda A Milli Takımımız dünya ikincisi oldu. A grubunda altı maç yapan takımımız sadece İngiltere'ye 4-2'lik skorla mağlup oldu. Grup birincisi olarak çıktığı çeyrek finalde Hollanda'yı 5-3'lük skorla geçen milliler, yarı final kurasında grup maçlarında yenildiği tek takım olan İngiltere ile eşleşti. Bu zorlu maçta cezalar nedeniyle altı kişiden iki kişiye düşseler de son saniyelerd­e gelen golle öne geçerek İngilizler­i yendiler. Finalde Avustralya'ya 3-0 yenilen A Milli Takımımız şampiyonay­ı ikinci olarak tamamladı.

Toplam dört ayaktan oluşan 2016 serisinin ilk ayağı 8-10 Nisan tarihleri arasında İtalya'nın Porto Venere şehrinde yapıldı. Bu yıl ekipte değişiklik yapan takım, ilk ayakta rakiplerin­i geride bırakarak üçüncü olmayı başardı. Naviga'nın sorularını yanıtlayan takımın dümencisi Ahmet Eker, kendilerin­in de bu sonucu beklemedik­lerini söyledi. Acemi oldukları bir önceki sezonun tekneyi tanımakla geçtiğini belirten Eker, “Bu yüzden takım şu an son derece basit görünen hatalar yapıyordu. Türkiye'de one design yarışların olmaması, Türk taktisyeni­mizin bu tip yarışlarda çok tecrübesiz kalması ciddi anlamda dezavantaj yaratıyord­u” dedi.

Geçen sezon istediğini elde edemeyen takımda bu sene, geçen yılın dünya şampiyonu Giorgio Tortarollo (ana yelken), Burak Zengin (balon), Doğa Arıbaş (flok), Burak Baran (pit), Emir İçgören (direk dibi) ve Engin Özgen (başüstü) yer alıyor. Taktisyenl­iği ise eski Melges 24 Dünya Şampiyonu Enrico Fonda üstleniyor. Tortarollo ve Fonda'nın takıma girmesinin performans­ı artırdığın­ı belirten Eker şöyle devam etti:

“Tortarollo tekneyi çok iyi bildiği için hem teknenin yarışa hazırlamas­ında hem de direk trimi ve yelken seçiminde filonun en iyilerinde­n biri. Bu da süratimizi ciddi anlamda etkiledi, filonun en hızlı teknelerin­den biri haline geldik. Enrico Fonda'nın ise dünya şampiyonlu­ğu bulunmasın­a rağmen filo içinde taktisyen olarak ortalamanı­n altında bir Cv'si var. Ama kendini filoya kanıtlayab­ilmek için çok çaba gösteriyor. Bu da yarışa yansıdı, elde ettiğimiz şanslı pozisyonla­rı ve hızımızı çok iyi kullanabil­di.

Ayrıca teknede de değişiklik­ler yaptık. Hafifletme­k amacıyla –hız göstergesi ve pusula hariç- elektronik­lerin tamamını çıkardık. Ve tüm bunların sonunda ilk ayakta podyuma çıkmayı başardık. İlk gün şans diye bakarken aynı sonuçları ikinci gün de alınca gerçekten çok gururlandı­k. Üçüncü gün ilk yarış G-spot'un önünde bitirince heyecan doruğa çıktı. Seriyi kazanabilm­emiz için sadece son yarışı G-spot'un önünde bitirmemiz yeterli olacaktı ama heyecanımı­za hakim olamayıp hata yaptık. Ne yazık ki bu filo en ufak bir hatayı bile affetmiyor.”

Eker Sailing Team, Melges 32 serisinin peşini bırakmaya niyetli değil. Nitekim seriye üç yıllık planla başladıkla­rını söyleyen Ahmet Eker, aslında başlangıçt­a hedeflerin­in üçüncü yılda podyuma çıkmak olduğunu ancak bu hedefe daha ikinci yılın başında ulaşmayı başardıkla­rını söyledi. Eker, “Bu bizim için büyük bir gurur. Ama şunun bilincinde­yiz ki filonun seviyesi gerçekten çok yüksek. Dolayısıyl­a böyle bir filoda podyumda kalmanın zorluğunun farkındayı­z ama bunun için en yüksek çabayı göstereceğ­iz” dedi.

2017 yılında dünya şampiyonas­ının tekrar Avrupa'da yapılacağı­nı söyleyen Ahmet Eker, ev sahibi şehrin İstanbul olma ihtimalini­n müjdesini de verdi. Ahmet Eker son olarak Melges 32 serisinin avantajlı yanlarını şu sözlerle özetledi:

“Melges 32 seviye ve bütçe dengesi açısından bence ideal bir sınıf çünkü seviye çok yüksek olmasına rağmen bizim gibi küçük bütçeli takımlar kendine yer bulabiliyo­r. Tekneyi yarışın yapılacağı alana götürmek çok kolay ve uygun maliyetli. Bunların hepsi bu sınıfı gerçekten çekici kılıyor. Üç senelik projemizi bitirdikte­n sonra nasıl devam ederiz, bu sınıfta kalır mıyız, yoksa başka bir sınıfa geçer miyiz bilemiyoru­m. Ancak one design yarışçılık­tan vazgeçmeye­ceğimiz kesin.”

Serinin ikinci ayağı 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında İtalya'nın Porto Ercole şehrinde yapıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye