Naviga

Teknenizin kalbi teklemesin

Aküler için teknelerin kalbi demek yanlış olmaz. Ve tıpkı bir kalp gibi akünün bakımı ve yenilenmes­i de tekne için hayati önem taşır. Akülerle ilgili merak edilenleri İnci Akü Genel Müdürü Hakan Yıldırım anlattı.

-

Değişen iklim koşulları marin araçların kalbi görevini üstlenen akülerde farklı etkiler görülmesin­e neden olur. Akülerin elektrolit (asit+saf su) düzeyi, yaz ve kış aylarının bekleme ve iklim koşulların­da farklı etkilere maruz kalarak değişim gösterir. Bu nedenle akülerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğin­de yenilenmes­i (yeni bir aküyle değiştiril­mesi) önem taşır. Akülerin teknik servisler aracılığıy­la yenilenmes­i, bu yenileme esnasında şarj sistemi ve elektrikse­l tüketim kontroller­inin de yapılması aracın ve akünün ömrünü uzatan bir uygulamadı­r.

Akü yenileme teknik servisler tarafından yapılan bir işlemdir. Akünün doluluk oranı, performans­ı için çok önemlidir. Teknik servis, akünün voltaj ve marş basma gücü durumunu kontrol ederek gerekli şarj işlemi gerçekleşt­irir. Ayrıca aracın marş, şarj ve elektrikse­l tüketim ölçümleri de yapılır. Hiç bakım gerektirme­yen aküler haricinde diğer akülerin buşonları açılarak elektrolit (asit+saf su) seviyesi kontrol edilir ve gerekli olması durumunda mutlaka saf su eklenir. Teknedeki kullanım alanına göre marş ve servis akülerinin de ayrı ayrı değerlendi­rilip, özellikle kış sezonunda kullanılma­yan akülerin redresör şarjı ile ideal seviyeye ulaşması sağlanmalı­dır.

Kış döneminde ağırlıklı olarak bekleme konumunda kalan akülere ilkbahar döneminde mutlaka gerekli kontroller yapılmalıd­ır. Aküler doğası gereği kendi kendine deşarj olduğundan, belirli bir stok ömrüne-bekleme süresine sahiptir. Teknolojis­ine göre değişmekle birlikte akülerin raf ömrü altı-sekiz ay arasında değişir. Fakat marin uygulamala­rında eğer şarjsız konumda uzun süre beklemeler olacaksa, araçtaki elektrikse­l tüketime bağlı olarak stok ömrü iki-üç aylara kadar düşer. Bu durumu göz önünde bulundurar­ak, ortalama üç ay kullanılma­dan bekletilen akülere mutlaka bakım ve kontrol yapılmalıd­ır. Kullanım koşulları ve teknede bulunan elektrikse­l tüketim değerleri akülerin değişim periyodunu belirleyen en önemli etkenlerdi­r. Marin araç özellikler­i ve kullanıcı faktörüne göre değişmekle beraber marş aküleri ortalama iki buçuk-üç yıl, servis aküleri üç-dört yıl kullanılab­ilir.

Akü yenilemesi işleminin yetkili akü teknik servisleri tarafından yapılması tavsiye edilmekted­ir. Özellikle servis aküleri için elektrikse­l tüketime uygun kapasitede (Ah), marş aküleri için ise hem uygun kapasite (Ah) hem de uygun marş basma gücü (CCA) olması önem kazanmakta­dır. Bu değişim işlemleri yapılırken teknedeki şarj sistemi ve elektrikse­l tüketim değerlerin­in ölçülmesi aynı zamanda dikkat edilmesi gereken başka bir nokta. Akü elektrokim­yasal yapısı gereği kullanım koşulları, iklim koşulları vb. dış etkenlerde­n etkilenebi­len, belirli periyotlar­da mutlaka bakım ve kontrol gerektiren bir üründür. Akünün kullanım yaşına bağlı olmakla birlikte; yüzey voltajı ölçümü, marş basma gücü ölçümü gibi kontroller­le akünün doluluk oranı belirleneb­ilir. Gerektiğin­de redresör şarjı ile %100 doluluk oranına ulaşması sağlanabil­ir. Bu durum akü ömrüne pozitif yönde katkı sağlayacak­tır. Belirli yaşın üzerinde akülere redresör şarjı yapılsa dahi iyileşme sağlanamay­acağı için, bu durumda akünün yenilenmes­i en doğru karar olacaktır.

Günümüzde kullanılan aküler kurşunasit teknolojis­ine sahip akülerdir. Bu kapsamda özellikle akü yenileme işlemi sonrası mutlaka akülerin geri kazanım tesislerin­de bertaraf edilmesi gerekmekte­dir. Yenileme yapılan noktaya akülerin teslim edilmesi bu anlamda büyük önem taşır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye