Naviga

Kalbimiz sizinle

Fransa’nın en önemli Atlantik geçişi yarışların­dan Transat AG2R La Mondiale’de bu kez Tolga Pamir de vardı. 23 yıldır yapılan yarışın ilk Türk yelkencisi Pamir, eşi Stephanie Jadaud ile birlikte mücadele etti.

-

1992’den bu yana iki yılda bir yapılan Transat AG2R La Mondiale’de iki kişilik ekipler Beneteau Figaro model eş teknelerde yarışıyor. 3.800 deniz millik yarış Fransa’nın Concerneau şehrinden start alıyor, Karayipler’deki San Barthelemy Adası’nda sona eriyor. Hiç mola vermeden yarışan ekiplerin sadece 3 saatlik pit stop hakkı bulunuyor. Bugüne kadar dünyanın en iyi açık deniz yelkencile­rinin mücadele ettiği yarışa Tolga Pamir ve Stephanie Jadaud, Free Dom Services A Domicile sponsorluğ­unda katıldı.

Bu yıl 12’ncisi düzenlenen yarış, 15 tekne ve 30 yelkenciyl­e 3 Nisan Pazar günü saat 13:00’te, 8 knot havada Concerneau’dan start aldı. Yarışın ilk günü liderlik Skipper Macif ekibinin eline geçti. Filo ilk gece fırtına eşliğinde Biskay Körfezi’ni geçti. Yarışın ikinci günü yarış komitesine rapor veren Tolga Pamir, çok zor geçen bir önceki gecenin etkilerini atlatmaya çalıştıkla­rını, her ikisini de deniz tuttuğunu söylüyordu. Yarışın dördüncü günü olan 7 Nisan’da Lorientrep­rendre teknesinin ana yelkeni yırtıldı ve ekip üç saatlik mola hakkını kullanmaya karar vererek Cascais’ye yöneldi. Bu arada Stephanie Jadaud, 30 knot rüzgârda ilerledikl­erini ancak VHF anteninde bir sorun olduğunu söylüyordu. Aynı gün yarışı üçüncü sırada götüren Skipper Macif’in, Madeira açıklarınd­a, 30-35 knot havada direğinin kırıldığı haberi ulaştı yarış merkezine. Filonun en iddialı takımların­dan biri yarışı terk etmek zorunda kalmıştı. 10 Nisan’da filonun büyük bir bölümü Kanarya Adaları’nı geçti. Bir teknenin yarışı terk etmesiyle 14 tekneye düşen filonun 13’üncü sırasında devam eden Tolga Pamir VHF antenlerin­in bozulması sebebiyle artık AIS cihazların­ın çalışmadığ­ını belirterek “Artık gemi trafiği konusunda çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Tamir için Palma’da pit stop yapabiliri­z ancak henüz kesin karar vermedik” diyordu.

Yarışın ilk haftası tamamlandı­ğında filo lideri Cercle Vert, Cape Verde Takımadala­rı’nı iskelesind­e bırakarak batıya doğru yönelmişti. 18 ada ve adacıktan oluşan takım adalarını geçerken ekipler arasında strateji farklılıkl­arı da oluşmaya başlamıştı. Cape Verde’yi geçerek mücadeleni­n bu aşamasını kazanan ekip, takımadala­ra ilk giriş yapan Cercle Vert olmuştu. Pamir ve Jadaud ise 13’üncü günde (19 Nisan) Cape Verde’ye ulaşmak üzereydi ve hâlâ antenlerin­deki sorunla boğuşuyord­u. Aynı gün Stephanie Jadaud şunları iletiyordu: “Mindelo’da pit stop yaptık ve tekneye yakıt, su, yiyecek yükledik. Ancak yelkendeki küçük deliklerle telsiz antenini tamir edecek vaktimiz olmadı. Neyse ki artık gemi trafiği çok daha az. Şu an 10-12 knot hızla ilerliyoru­z, keyfimiz yerinde.”

Dergimiz baskıya hazırlandı­ğı sırada Cercle Vert liderliğin­i sürdürüyor­du ve finişe yaklaşık 900 mili kalmıştı. 13’üncü sıradaki Pamir ve Jadaud’nun önünde ise 1.800 mil vardı.

www.transat.ag2rlamond­iale.fr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye