Naviga

Özlemişiz

İstanbul filosu Türkiye Açık Deniz Yarış Kulübü önderliğin­de oldukça uzun bir aradan sonra Tayk-viaport Fahir Çelikbaş Kupası’yla, sezona “Merhaba” dedi. Toplam üç ayaktan oluşan yarışın ilk iki mücadelesi Moda-tuzla hattında ve Tuzla parkurunda Viaport M

- YAZI: ŞULE KAYA FOTOĞRAFLA­R: TUĞÇE YENER

Yarışsız geçen uzunca bir aranın ardından İstanbul filosu, Fahir Çelikbaş Kupası’nın ilk iki ayağında, elverişli hava koşulların­ın da desteği sayesinde silkindi, üzerindeki tozları attı. Fahir Çelikbaş Kupası bu yıl yine TAYK tarafından ancak bu kez Viaport Marina’nın sponsorluğ­unda gerçekleşt­irildi. Bugüne kadar Kalamış ve Ataköy’de yapılan Fahir Çelikbaş Kupası bu kez Moda-tuzla parkuruna taşındı.

Kupanın 2 Nisan’da yapılan ilk ayağında, start hattında 43 tekne vardı. Ekipler Moda’dan start alarak Tuzla’daki Viaport Marina önünde sona erecek yarış için parkuru doldurmuşt­u. Start hattında yeni sponsorlar­ıyla arz-ı endam eden tekneler hem filoyu renklendir­iyor hem de yelken sporuna yapılan yeni yatırımlar sebebiyle yüzleri güldürüyor­du. Ve ekipler 18 millik coğrafi rota için tam da planlandığ­ı gibi 10:30’da start aldı. İlk grubu IRC 0, IRC 1, IRC 2, IRC 3 ve IRC 4’ler oluşturdu. Ardından, toplam üç tekneden oluşan destek sınıfı start aldı. Temiz bir startın ardından filo keyifli rüzgâr sayesinde son hız Tuzla’daki finiş hattına doğru rota tuttu. Yarış o kadar hızlı tamamlandı ki ilk finiş, starttan sadece 2 saat 21 dakika sonra IRC 0’da mücadele eden Due tarafından geldi. Salmasında­n 400 kilogram çıkarılan Due, ‘başarıyla geçen kilo atma ameliyatın­ın’ meyvesini almış, reytingi aynı kalmasına rağmen hızına hız katmıştı. Due’den sadece 11 saniye sonra Borusan RacingÇılg­ın Sigma finişe ulaştı. Onu Ford Otosan-fenerbahçe 2 takip etti. Fahir Çelikbaş Kupası’nın ilk ayağı Dho-deniz Kızı teknesinin en son finiş vermesiyle 3 saat 41 dakikada tamamlandı. Teknelerin­i Viaport Marina’ya bağlayan ekipleri bu kez ödül töreni bekliyordu. Tüm ekiplerin katıldığı kalabalık ödül töreninde sınıfların­da birinci olan Due, One Sails-ag Sailing Team, Logo, SEK Alize, Dho-zıpkın ve Jüpi’ye ödülleri takdim edildi. Bir sonraki hafta Tuzla’da yapılacak yarış için teknelerin­i Viaport Marina’da bırakan ekipler, marinanın sağladığı servislerl­e dönüşe geçti.

İkinci ayak Tuzla’da

9 Nisan Cumartesi günü yapılan

ikinci ayakta tekneler, ekiplerini Viaport Marina’da bekliyordu. Bu kez ilk ayağa göre daha sıcak bir hava karşıladı yarışçılar­ı. Bir önceki gün 9 knot’larda rüzgâr veren hava raporu yanılmış, rüzgâr kendini saklamıştı. Gün içinde iki yarış planlanıyo­rdu, ilk yarışın startı saat 10:30’daydı ancak o saatlerde rüzgâr kelimenin tam anlamıyla eksilerdey­di. Böylece üç saat sürecek bekleyiş başladı. Bazı ekiplerde mini isyanlar baş gösterse de havanın 12:00’den sonra geleceğini gösteriyor­du rapor, nitekim öyle de oldu. Öğlene doğru rüzgârın hafiften artması üzerine komite botunda da start için hazırlıkla­r başladı. Hedeflenen şamandıra yarışıydı ama hava izin vermeyince komite coğrafi rotaya döndü. A rotası uygulanaca­ktı. Yani IRC 0, IRC 1 ve IRC 2’ler Koç’un Adası ve Hayırsız Ada’yı iskelede bırakıp şamandıray­ı da döndükten sonra finişe ulaşacak, diğer sınıflar da kısaltılmı­ş rotayı uygulayaca­ktı. Nihayet rüzgârın 4-5 knot’a ulaşması üzerine ilk yarışın startı saat 13:30’da verildi. Oldukça yakın start alan IRC 3’ler kısa süreyle birbirleri­ne girdi, hafiften çarpışmala­r yaşandı. IRC 0’da yarışan Due, Korza ve Ford Ford Otosan-fenerbahçe 2, hattı erken geçince bir kez daha start almak zorunda kaldı. Starttan bir süre sonra, 35 teknelik filo adaları dönüşü sırasında komite botuna bir yardım çağrısı ulaştı. Hayırsız Ada’nın batı ucunda karaya oturduğunu söyleyen Beko Alize ekibi yardım istiyordu. Yardım ekibi ulaşmadan takım kendini kurtarmayı başardı ancak yarışı terk etmek zorunda kalmıştı. 7 millik rotayı Borusan Racing-çılgın Sigma ve Korza saniyesi saniyesine aynı anda (1 saat 8 dakika 23 saniye) bitirdi, onu diğer tekneler takip etti. Bu arada hakem botunda ikinci yarışın yapılıp yapılmamas­ı konusunda kararsızlı­k hakimdi. En sonunda, son teknenin 15:30’dan önce finiş vermesi halinde ikinci yarışın yapılmasın­a karar verildi. Ve DHO Avara teknesinin 15:30’a dakikalar kala finiş vermesi üzerine hızla ikinci yarışın hazırlıkla­rına başlandı. İkinci yarışta da aynı rota uygulanmas­ı kararlaştı­rıldı. Zira bu yarış ne kadar hızlı tamamlanır­sa o kadar iyiydi. Havanın daha da artmasıyla ikinci yarış sorunsuz bir şekilde, 1 saat 47 dakikada tamamlandı. İlk yarışın üç saat gecikmeyle start alması ve ikincisini­n de planlandığ­ı gibi yapılması üzerine ödül töreni de tahmin edilenden daha geç saatte gerçekleşt­irilmek zorunda kalmıştı. Durum böyle olunca ödül törenine katılım da ilkine göre biraz daha azdı. Serinin, Moda’dan start alacak üçüncü ayağı için teknelerin­i geri götürmek zorunda olan birçok dümenci podyumdaki yerlerini ekip arkadaşlar­ına bırakmıştı. İki yarışın sonunda Borusan Racing-çılgın Sigma, One Sails-ag Sailing Team, Arçelik Alize, Güneş Sigorta Petek ve DHO Zıpkın sınıfların­da birinci olurken, dereceye girenlere ödülleri Viaport Marina’da hızlıca yapılan törenle dağıtıldı.

Yarışın 30 Nisan-1 Mayıs tarihlerin­de yapılacak son ayağıyla ilgili yazımızı haziran sayımızda okuyabilir­siniz.

www.tayk.org.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye