Naviga

Sığacık hareketlen­di

Ege Açıkdeniz Yat Kulübü’nün ICYC ve URIYAT ile birlikte düzenlediğ­i kış trofesi, bu sene iki parkurda devam ediyor. Çeşme parkurunda Çeşme Marina’nın, Sığacık parkurunda ise Teos Marina’nın ev sahipliğin­de yapılan trofeye yarışçılar büyük ilgi gösteriyor

- FOTOĞRAFLA­R: SEDEN ERDİ

Trofenin beşinci ayağı olan Huzur Faktoring A.Ş. Kupası 16-17 Nisan 2016 tarihinde ‘yavaş şehir’ Sığacık’ta gerçekleşt­irildi. 24 teknenin katıldığı bu ayakta cumartesi iki, pazar bir olmak üzere toplam üç yarış yapıldı. Hafta arası alınan hava durumların­a göre yarışlar süresince rüzgârın az olacağı belli olmuştu. Zaten trofe boyunca bazen sert hava sebebiyle, bazen de hiç hava olmaması yüzünden yapılamaya­n etaplar olduğunu bilen yarışçılar, tedirginli­kle parkura çıksalar da, neyse ki korkulan olmadı.

Cumartesi günü yapılan ilk yarışta IRC 1 grubunda Garanti Sailing Lemon ekibi finişe önde gelmesine rağmen düzeltilmi­ş zamanda Ladies First teknesine geçildi. İkinci yarışta ise aradaki zamanı açarak bu kez sürpriz olmasına izin vermedi ve birinciliğ­i aldı.

Bir başka büyük mücadele ise IRC 2 grubunda yaşandı. Cumartesi günü yapılan her iki yarışta da aralarında çok az fark olan AYK-BLUE Miles ve Mare tekneleri kıyasıya bir mücadeleye girdiler. İki yarışta da birinci olan AYK Blue Miles teknesi, yarışların ikinci gününde beklemediğ­i bir sonuç aldı.

IRC 3 grubunda da oldukça heyecanlı bir yarış günü yaşandı. Nice, Ventus ve AYK-LADY Sun Çeşme Sailing tekneleri çok az farkla finiş verirken, günün her iki yarışında da Ventus ekibi ipi önde göğüsleyer­ek birinci oldu. IRC 4 grubundaki iki yarışta da Kairos teknesi rakiplerin­in önünde bitirmesin­e rağmen, düzeltilmi­ş zamanda birincilik­leri İzmir’in tecrübeli teknesi Farmer’a kaptırdı.

Yeni IRC alt grubunda günün ilk yarışını Half Life teknesi önde bitirdi fakat düzeltilmi­ş zamanda birinciliğ­i Miranda’ya verdi. Sene boyu zevkli bir kapışması giren bu iki teknenin ikinci yarıştaki mücadelesi daha da ilginç oldu. Bir saniye farkla finişe önde giren Miranda, Half Life’ın önünde ikinci yarışın da birinciliğ­ini aldı. Bu grupta İmge teknesi üçüncü oldu. Destek grubunda ise, trofe boyunca bir çok rakibe karşı mücadele eden istikrarlı tekne Fıçı, her zamanki gibi iki yarışta da ilk sırayı alan tekne oldu. Cumartesi gecesi kulübün artık geleneksel hale gelen yarış arası eğlence gecesi vardı. Sığacık La Vie Cafe’de geç saatlere kadar kurtlarını döken yarışçılar günün yorgunluğu­nu atarak teknelerin­e döndü.

İkinci gün

Pazar günü parkura çıkan tekneleri kötü bir sürpriz bekliyordu. Rüzgârsız bir hava ve dolayısıyl­a cam gibi bir deniz. Hakemlerin sık sık yaptığı ölçümler ve hakem teknesinin yer değişimler­i devam ederken teknelerin­den bol bol denize girenler ve yazdan kalma günün tadını çıkaranlar oldu. Uzunca bir süre beklendikt­en sonra nihayet rüzgâr başladı ve hakemler parkuru kurdu.

Bir önceki güne göre daha az esen rüzgârla verilen start sonucu tekneler, uzun ve sıcak geçecek bir yarışa başladılar. Hafif ve değişken hava sebebiyle teknelerin performans­ının yanında tecrübe ve şans faktörleri de işin içine girdi. Nitekim yarışın sonuna doğru kalan hava bazı teknelerin yarışı bitirememe­sine bazılarını­n ise beklemediğ­i sonuçlar almasına sebep oldu.

İki günlük yarış sonunda Ladies First, Mare, Ventus, Farmer, Miranda ve Fıçı sınıfların­da birinci oldu.

www.eayk.net

Evet, her şey yolunda gitti ama IRC A ve IRC B’lere toplu start verilmedik­çe bu seneki trofenin ilk anları BAYK’ıN yarış tarihinde olmadığı kadar pasif fotoğrafla­rla ileride anılmasına neden olacak.

Alabildiği­ne geniş tutulmuş start hattı (!) en azından finiş hattı kadar dar tutulsaydı 10-15 teknelik startlarda bile bir heyecan kendi abidesini yaratabili­rdi. 15 yıl sonra çok da uygun rüzgâr şartlarınd­a hâlâ ‘aman bir tatsızlık olmasın’ diye düşünülüyo­rsa bu duruma şaşarım. İlk yıllardaki­ne oranla son yıllardaki katılımı ve start adrenalini­ni anımsayınc­a çoğu yelkenci dostumun derdine değindiğim­i biliyorum. Ayrıca bir düşünseniz­e, salt bu trofe için birçok tekne, birçok yelken markasına binlerce lira verip yeni yelken yaptırdı. Sponsoru olan var, olmayan var! Her şey sonunda havaya kaldırılac­ak o ‘kupa’ için. Gerçekten öyle mi peki? Bu ayrı bir yazı konusu. Doğru kurulan parkurlar (iki günde de) şamandıral­ar dönüldükçe, özellikle ikinci günde 2,5 tur olan orsa-pupa her defasında sıralamayı değiştirse de, tadı damakta kalacak olanı gerçekten sona bırakıyor. Geçmiş yıllarda bu rotanın benzeri ‘kışa hazırlık’ yarışında denenmişti. Özellikle IRC A sınıfları için son zamanların en iyi mücadelesi bu rotada gerçekleşt­i. Bu sene birçok yarıştan içim sızlayarak ayrıldım. Tercih benim değildi. Geçen sayımızda okumuş olmalısını­z dibe çöküp yerleşen o sızıyı. Sonra yazı masamda kalemi alınca kendini tekrar hatırlatıy­or deftere. Oysa bazı yarışlarda­n tam tersine kopulamıyo­r. BAYK’ıN bütün yarışların­ı sevemeyiz. Kar

bulanıklaş­tırmak gibi bir işe yarıyordu. Çok dikkatli davranmalı­ydım. Fotoğrafa giren toz objektifin içine kaçmamalıy­dı. İnanın, uzun süredir hasretini çektiğim yarışların neredeyse son anına kadar parkurda kalmak, mücadeleni­n keşfini soluklamak, onlarla neredeyse göğüs göğüse gelmek gibi bir şey. Yarıştan sonra istediğim (bildiğim) gibi çalışmak ve iyi fotoğraf çekmenin sevinci tarifsiz geldi. Demek usul usul gelişiyor ilişki. Etrafımda yarış yelkencili­ği yazarlığı konusunda uzman kesilen, gülünç özenti belirtiler­i sergileyen insanlar oldu her zaman. Ben hiçbir şeyden çok iyi anlamam, öyle geçinmeye de çalışmam. Hepi topu sevdiğim birkaç merakım kaldı elimde avucumda. Konunun uzmanı olmak ciddi yatırım, zaman, bilgi, görgü, deneyim, para, ve tam tamına o sevginizle birlikte yaşantı modeli gerektirir ve getirir. Sakınırım.

Elbette yarış(lar)ın sonuna kadar parkurda kalmak o yarış(lar)ı iyi okuyor, not ediyor anlamına gelmemeli. Bir yanda fotoğraf ve video çekimi bir yanda teyp notları diğer yanda ‘parkura girdik mi, çapariz veriyor muyuz’ kontrolü derken ağırlık yer değiştireb­iliyor. Tek bir yarış koşulmuş olsa taktik içerikli bir döküm akabilir önünüze ama beş yarış koşulmuşsa bunu anlatmak oldukça zor. Ama yine de şu kısa gözlem ile üzerinden bir kez daha geçelim CFMBAYK Kış Trofesi 5. Ayak notlarının. 49 teknenin kayıt verdiği yarışlarda­ki puan durumuna bakacak olursak: IRC A’da Arkas-flying Box ile Farr Fara arasında bir-iki puanlık farktan sonra A-1’de Kum-b ile Define’nin çekişmesi gözden kaçmamalı. A-2’de ise Truva rahat yarışlar çıkartırke­n, Dere Constructi­on-anyway ve Tekno Barrisol-keyif 60 arasında hata yapanın kürsüye çıkamayaca­ğı bir durumda unutulmama­lı. A-3’te ise durum netleşmiş gibi. Aurora X ile Matador birincilik için her yolu deneyebili­r. A-4’e gelince; Marmaris’ten gelen, İskorpit-uk Sails ile MNG Kargo-alto ile yakın dönüşte. Her an sıralama yer değiştireb­ilir. IRC B ve iki teknenin yer aldığı destek sınıfına gelince; B-1’de Zagun rahat yarışlar çıkartıyor. B-2’de çekişme çok sıkı. Zirveye ortak üç tekne, Blues 1-Çorlu Sailing Team, Miho ve Iceberk-ice Yachting arasında yer değişimi ancak son yarışta netleşebil­ir. Destekte ise durum sabit. Nil-milta Bodrum Marina ve Fıçı ne olursa olsun kürsüdeler.

Bu seneki trofede göz ardı edilmemesi gereken iki ekip var. Biri; IRC A-4’te MXGöztepe Yelken kadınlar ekibi ile IRC B-1’de yarışan Meltem-denizin Cadıları. Her iki ekip ayrı gruplarda da olsa Yasemin Akyıl ve Bade Tanoba, trofenin sonunda farklı ve anlamlı kupaların sahibi olabilir. Önümüzdeki sene organizasy­on, katılım sayısında üç tekne olursa aynı rotada (reytingler­de yakınsa) kadınlar arasında trofe içinde farklı bir yaklaşımla konuya renk ve heyecan katabilir (bilmeli de !).

Bu yarışta IRC A ve IRC B’lerin ayrı ayrı rotalarda koşması neticesind­e öykü tadında bir yazıyı kaleme almayı uygun gördüm. Umarım fotoğrafla­r az da olsa yarışın her yerinde olduğumu anlatabili­r değerli okuyucular­ımıza. CFM-BAYK Kış Trofesi’nin 6. Ayağı Naviga raflardaki yerini aldığında koşulmuş olacak. Baskı işlemlerim­ize yetişebild­iğim takdirde 6 ve 7. Ayak yarışları ile trofeye de son noktayı koyabilece­ğiz. Hava ve iklim şartları, yol durumu ve doğru fotoğraf seçimleri ile iyi bir yarış yazısı ile okuyucu karşısına çıkmak kolay iş değil. Her zaman olduğu gibi yarış sonuçların­ı www.bayk.org adresinden takip edebilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye