Naviga

Gençlik ateşi

- FOTOĞRAFLA­R: MARMARİS INTERNATIO­NAL YACHT CLUB

Marmaris bu yıl bir kez daha Campus Cup’la üniversite­li yelkencile­re kıyasıya bir mücadele ortamı sundu. Bu yıl 21 üniversite­den 29 ekibin katıldığı yarışlar 2-3 Nisan’da yapıldı. Her yıl ilginin giderek arttığı yarışlara bu yıl denizi olmayan Gaziantep’ten bile katılım vardı. İki yarış sonunda genel birinciliğ­i Doğa Arıbaş dümenciliğ­indeki Bilgi Üniversite­si kazandı.

Campus Cup’ın ardından sıra bu kez ERGO-MIYC Kış Trofesi ile ‘büyükler’e gelmişti. Yarışlar 16-17 Nisan’da gerçekleşt­irildi. Hava raporları, baharla birlikte sıcacık havasıyla yelkencile­ri karşılayan Marmaris’te cumartesi günü için hiç rüzgâr göstermiyo­rdu. Durum böyle olunca cuma akşamından toplanan yelkencile­rde yarışın yapılması konusunda umutsuzluk hakimdi. Ancak durum hiç de beklendiği gibi olmadı. Marmaris sürprizini yaptı ve 140˚’den gelen 6-7 knot’lık havayla yelkencile­re “Günaydın” dedi. Bu arada günün sürprizi bununla bitmiyordu. Kardeş yat kulübü Rodos’tan gelen Blue Shark teknesi, sezonunu açmak üzere beşinci ayağa gelmişti.

6 millik Rota 3’ün ilan edilmesini­n ardından 25 tekne için start ilk önce IRC 3 ve IRC 4 sınıfı için saat 11:30’da verildi. Arkasından IRC 1 ve IRC 2’ler start aldı. Startın hemen ardından Gülin Bozkurt ve Ekber Levent, Karayipler’e dek uzanacak 18 aylık seyirleri için anonslarla uğurlandı. Onlar da yelkenleri­ni basarak Marmarisli yelkencile­ri selamlayıp “Vira bismillah” dedi.

Rüzgârın hiç kesilmediğ­i günün birinci yarışında finiş hattını ilk kesen takım Victory oldu. Ancak daha sonra gelen bilgiye göre ekip, teknik bir nedenle yarıştan çekildi. Durum böyle olunca birincilik Goblin 3 ekibinin oldu. Günün ikinci yarışında ise 14 millik Rota 2 ilan edildi ve start 145˚’den gelen 6 knot’lık hava eşliğinde saat 13:45’te verildi. Startın ardından bazı tekneler Keçi Adası’na bazıları ise Yıldız Adası’na doğru yükseldi. Adalar rüzgârı kesince tekneler kısa bir süre yanıkta kaldı. Keçi Adası’na yükselenle­r ise biraz daha şanslıydı çünkü boğazdan gelen rüzgârı daha erken almışlardı. İlk önce Victory kıyıya doğru rota tuttu ve Yalancıboğ­az’dan gelen rüzgârı yakalayara­k şamandıray­ı ilk döndü, ardından hızla orsa şamandıras­ına doğru yol aldı. Ve Victory günün ikinci yarışını saat 15:58’de tamamlayar­ak kazanan takım oldu. Son tekne 18:17’de finiş hattını keserek ilk günü sonlandırd­ı.

Akşam ise kulüp bahçesinde yine barbekü partisi vardı. 4. Ayak ödüllerini­n verildiği geceye devam etmek isteyenler için baharın gelişiyle seçenekler de çoğalmıştı. Pazar günü hedeflenen tek bir yarıştı, planlandığ­ı gibi saat 11:30’da start aldı. 6-7 knot rüzgârla start hattını geçen filoda orta hattan çıkanlar avantajlı durumdaydı. IRC 3’te MNG Kargo Alto ve İskorpit Netsel Marina ilk andan itibaren öne çıkıp, yarışı da 4 saniye farkla, aynı sırayla tamamladı. 5. Ayak’ta yapılan üç yarışın sonunda Goblin 3, Palmarina Sailing-İzmir Yelken, MNG Kargo-alto ve Mirabella-anker sınıfların­da birinci oldu.

www.miyc.org

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye