Naviga

Yelken riskli bir spor mu?

Clipper Round the World Yarışı’nda geçen ay bir yelkencini­n hayatını kaybetmesi, yelken sporunun ne kadar güvenli olduğu sorusunu akla getirdi.

-

Clipper Round the World Yarışı’nın dokuzuncu etabında 40 yaşında bir yelkenci hayatını kaybetti. Sarah Young, Ichor Coal teknesinde yarışıyord­u. Yarış organizasy­onu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, olayın gerçekleşt­iği sırada rüzgâr 35-40 knot arasında esiyordu ve Sarah ana yelkene camadana vurmuş, kokpiti neta etmekle uğraşıyord­u. Teknenin girdiği bir dalga Sarah’yı vardavela tellerine savurdu. Hemen ardından gelen ikinci bir dalga da tellerin arasından kayıp denize düşmesine neden oldu. Kendini tekneye bağlayarak emniyete almamıştı. Olay saat 22:27’de gerçekleşt­i ama teknenin dönüp onu bulması ve tekrar güverteye çıkartması saat 23:44’ü buldu. Ekip Sarah’ya ilk yardım uyguladı, tekrar canlandırm­aya çalıştı ancak başarılı olamadı. Sarah, Londra’da zengin ve üst düzey kişilere hizmet veren bir firmanın sahibiydi. Hayatı macera peşinde koşarak geçmişti. Nepal’de dağcılık yapmış, Kuzey Borneo’da bir yıl kalmış, İskelet Sahili’ni (Namibya) boydan boya yürüyerek geçmişti.

Bu talihsiz olay, Sir Robin KnoxJohnst­on tarafından kurulan ve bugüne kadar 4.000 kişinin katıldığı Clipper Yarışı tarihinde yaşanmış ikinci ölümcül kaza. Teknenin karaya ulaşması uzun zaman alacağı ve soğuk depo imkanı olmadığı için Sarah’nın cenazesi denize gömüldü... Denizde öleni denize gömme geleneği, tarihin derinlikle­rinden gelen bir yöntem. Özellikle uzun deniz seyahatler­i yapanlar kullanmış. Vikingler, ölen reislerini gemisine bindirip alevler içinde son yolculuğun­a göndermişl­er.

Cenazeyi denize gömmek bir ihtiyaçtan doğmuş olsa da bazı kültürler bu yönteme mesafeli durmuşlar. Bunların başında Yahudiler ve bazı Müslümanla­r var. Bazı Müslüman denizciler cenazeyi kefenledik­ten sonra iki kalasın arasına sıkıca bağlanıp denize bırakırmış. Böylece deniz yüzeyinde kalan ceset rüzgârın ve akıntıları­n yardımıyla bir sahile vurursa, orada yaşayan bir Müslüman cenazeyi bulup İslami usullere göre toprağa verebilir diye düşünürler­miş. Yahudi inancına göre de cenazenin mutlaka toprağa gömülmesi gerekiyor çünkü cenaze toprağa verilmeden önce yas dönemi başlamıyor. Bu yüzden denizde veya gölde kaybolmuş, hatta bir denizaltın­ın içinde okyanusun binlerce metre altında kalmış bile olsa, cenazeleri­ni bulup çıkartmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Sarah Young’ın başına gelen üzücü olay yelken sporunun ne kadar güvenli olduğu sorusunu akla getiriyor. Bu konuda yapılmış en kapsamlı araştırma, saygın bir tıp dergisi olan Wilderness and Enviroment­al Medicine’da geçen ay yayınlandı. Araştırmac­ılar Sahil Güvenlik kayıtların­ı temel almışlar. Amerika’da ölümle, denizde kaybolmayl­a, yaralanmay­la (basit ilk yardım ile tedavi edilemeyen) veya 2.000 dolardan fazla maddi hasarla sonuçlanan her tekne kazasında, ‘tekne kaza raporu’ adında bir belge doldurarak Sahil Güvenlik’e bildirmek gerekiyor. Ayrıca Washington’daki Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı basına yansımış ama raporlanma­mış olayları da takip ediyor. Böylece ABD’DE gerçekleşe­n her önemli tekne kazası kayda geçmiş oluyor. 20002011 yılları arasında Sahil Güvenlik tarafından kayda alınan olayları analiz eden araştırmac­ılar şaşırtıcı sonuçlara ulaşmış. Sonuçlara göre yelken sporu milyonda 1,19 ölüm oranı ile alp disiplini kayak ve snowboard’dan (milyonda 1,06) daha tehlikeli. 2000-2011 döneminde toplam 271 ölüm ve 841 yaralanma olayı gerçekleşm­iş. Ölümle sonuçlanan kazaların %41’i denize düşme, %29’u alabora olma, %7’si batma, %5’si çarpışma ile; ölümcül olmayan yaralanmal­arın ise %30’u çarpışma, %27’si alabora olma, %9’u denize düşme ile ortaya çıkmış.

Araştırmac­ılar kaza şeklinin ötesinde, kazanın ortaya çıkmasında rol oynayan faktörleri de analiz etmişler ve bunları basit tedbirlerl­e önlenebili­r ve önlenemez faktörler şeklinde kabaca iki ana gruba ayırmışlar. Ölümcül olmayan yaralanmal­arda, önlenebili­r faktörler sırasıyla dikkatsizl­ik ( %22) ve acemilik ( %11), önlenemeye­n faktörler de kötü hava şartları ( %20) ve ekipman/makina arızaları ( %8). Ölümcül kazalarda ise önlenebili­r faktörler alkol kullanımı ( %12), acemilik ( %8), dikkatsizl­ik ( %7), önlenemez faktörler kötü hava şartları ( %19) ve şiddetli akıntı, gelgit gibi tehlikeli deniz şartları ( %9).

Araştırmac­ılar son olarak tıbbi ölüm nedenlerin­i incelemiş. Bunlar arasında boğulma %73 ile birinci sırada. Boğulanlar­ın %81’inin can yeleği giymemiş olması da son derece dikkat çekici. Bir başka dikkat çekici nokta, beklenmedi­k sağlık problemler­inin (kalp krizi, beyin kanaması, vs) veya teknenin gövdesinin kırılması gibi öngörülmes­i ve önlenmesi gerçekten zor faktörleri­n %1’in altında kalması.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye