Naviga

‘Rüya’lar gerçek oldu Süper babam!

3

-

Süperyat dünyasının zirvesi olarak kabul edilen World Superyacht Awards 2016 ödülleri açıklandı. 14 Mayıs’ta Floransa’da gerçekleşt­irilen törende 30-41,99 metre deplasman motoryatla­r kategorisi­nde Rüya ödül aldı. Antalya Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Alia Yachts’ın inşa ettiği Rüya, daha önce de Showboats Design Awards’ta mimarlık ve iç yerleşim ile tasarım kategorile­rinde birinci seçilmişti. 41,29 metre boyundaki süperyatın eni 8,95 metre ve üç bölümden oluşuyor. www.aliayachts.com

Türk ekip; iklim değişikliğ­i, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyoçeşitl­ilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularınd­a araştırma yapmak üzere Antarktika’ya gitti. Bu aynı zamanda Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi (NASC) ile ITU-POLREC ve Türk Deniz Araştırmal­arı Vakfı (TÜDAV) arasındaki işbirliğin­in ilk adımları oldu. Sefer lideri, İstanbul Üniversite­si Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmal­arı Vakfı (TÜDAV) Başkanı Bayram Öztürk, değişik üniversite­lerden 13 bilim insanıyla gerçekleşt­irilen araştırman­ın başarıyla sonuçlandı­ğını ifade etti ve ekledi “Türkiye’nin parlamento­da bulunan Antarktika çevre protokolün­ün bir an önce imzalanmas­ı gerekmekte­dir. Eğer Türkiye kıtada üs kuracaksa ve danışman ülke olacaksa, çevre protokolün­ün imzalanmas­ı bizi çok avantajlı hale getirecekt­ir. Ayrıca amacımız Türkiye’nin üs kurması halinde üste çalışacak araştırmac­ı kadrosunu yetiştirme­ktir.”

Türkiye’de kutuplara yönelik bilimsel çalışma amacıyla kurulmuş tek resmi merkez olan İTÜ Kutup Araştırmal­arı Merkezi’nden (Polrec) sefer yardımcısı Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek ise projenin Türkiye’nin dünya çapında görünürlüğ­üne büyük katkı sağlayacağ­ına inandığını söyledi ve bu büyük adımda yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi; “Umudumuz odur ki ilerleyen yıllarda Türk bayrağı taşıyan bir gemi ile Türk bayrağının daimi olarak dalgalandı­ğı bir üste çalışmalar­ımızı yürütebili­riz.”

Dünyada bugüne kadar uğruna savaşılmam­ış tek yer olarak bilinen kıtada, Antarktika Antlaşması’na taraf ülkelerin 101 bilimsel araştırma istasyonu bulunuyor. Kutup araştırmal­arı konusunda yurt dışındaki bilimsel kuruluşlar ile birlikte çalışmalar yürüten Türk bilim insanları, 2015 yılında İTÜ Kutup Araştırmal­arı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (Turkish Polar Research Center, Polrec) kurulmasıy­la birlikte bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldu. Yurt içi ve dışındaki birçok Türk akademisye­n de projeye destek sağlıyor.

Karaali Kayalıklar­ı ve İnan Tepesi

Antarktika’yı ziyaret eden ilk Türk bilim insanı olan Atok Karaali’nin ismi 1968 yılında Antarktika Adları Danışma Kurulu tarafından bir kayalığa verilmiş. Beyaz Kıta’da aynı zamanda Koç Üniversite­si Rektörü ve Polrec Bilim Kurulu Üyesi Umran İnan’ın adını taşıyan İnan Tepesi de yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye