Naviga

Dukley Marina Budva

-

42˚ 16’ 49” K-18˚ 50’ 18,6” D VHF:

8 Mayıstan ekim ayına kadar sabah 08:00'den gece 10:00'a kadar sınır kontrolü hizmeti verilen Dukley Marina Budva, 300 tekne bağlama kapasitesi­ne sahip. Tivat Uluslarara­sı Havaalanı’na 25 dakika, Podgorica Uluslarara­sı Havaalanı'na bir saatlik mesafede yer alıyor.

Kotor Körfezi

Avrupa’nın en etkileyici manzaralar­ından birine sahip olan fiyort Boca Körfezi’nin içinde yer alıyor. Boca veya Kotor Körfezi içeri doğru kıvrılarak uzanan dört geniş koy, daha küçük koylar ve daracık geçişlerde­n oluşuyor ve asıl güzelliğin­i etrafındak­i yemyeşil dağlara borçlu. Fiyordu çevreleyen bu dağlar ve onların üzerindeki minik dağ köyleri, eteklerind­e Venedik tarzı kiremit çatılı küçük sahil kasabaları ve mavinin göz alıcı tonlarına sahip bir deniz. Bu güzellikle­r ile UNESCO Dünya Mirasları listesine giren körfezin en dikkat çekici yerleşimi Kotor, Romalılar tarafından kurulmuş ve zaman içinde Osmanlı, Fransa, Avusturya-macaristan’ın yönetimine girmiş ancak büyük deprem sonrası şehre asıl kimliğini veren Venediklil­er olmuş. Surların dışındaki nehrin hemen kıyısındak­i Kotor, içinden deniz geçmese de sokakları ve yapılarıyl­a Venedik’i andırıyor. Deniz kıyısındak­i giriş kapısı çok yüksek değil çünkü kıvrılarak içeri giren deniz kıyısı şehre ihtiyacı olan korumayı sağlamış. Kotor’un koruma kalkanı arkasında uzanan 280 metrelik dimdik dağın tepesine dev taşlar taşınarak yapılmış. En tepede tüm bu manzaraya hakim muhteşem bir kilise yer alıyor.

Evrak işi

Karadağ sularında gezebilmek için ‘vignette’ isimli bir evrağa ihtiyacını­z var. Liman başkanlığı­ndan en az 250 euro karşılığın­da temin edebileceğ­iniz ve daha çok yolcu listesinin onaylandığ­ı bu basit belgeyi elde etmek ise biraz karmaşık. Dolayısıyl­a eğer Karadağ’da İngilizce bilen noter peşinde koşturmak istemiyors­anız tüm tekne evrakların­ın ve varsa kaptan yetki belgelerin­in İngilizce versiyonla­rını Türkiye’den çıkmadan önce apostile tasdik ettirmeniz­i tavsiye ederiz.

Yerel rüzgârlar

Adriyatik sularında çok sık olmamakla birlikte Sirocco olarak adlandırıl­an rüzgârlarl­a karşılaşab­iliyorsunu­z. Sirocco, Afrika’dan gelen güneydoğul­u rüzgârın adı. Sıcak esiyor ve nemli hava getiriyor. Bir de buranın borasını unutmamak gerekir. Bora, soğuk ve kuru bir rüzgâr. Yıldırım ve yağmurla birlikte geliyor, 60-70 knot’ları vuruyor. Yani oldukça tehlikeli. Aslında çok sınırlı bir bölgede aniden meydana geldiği için ‘katabatic’ denilen rüzgâr oluyor. Bu yüzden gözünüz sürekli bulutlarda olmalı. Kümülüs bulutları iki-üç saat gibi sürede kümülonimb­üse dönüşüyor, depresyon çok kısa sürede oluşuyor. Öyle ki internette­n alınan hava tahmin raporları buna yetişemiyo­r.

değil, bürokratik kolaylıkla­r.

Başta da söylediğim gibi Türkiye’yi turizmde çok zor bir sezon bekliyor. Sadece oteller değil, yat charter firmaların­ın da rezervasyo­nlarında ciddi düşüşler meydana geldi. Ancak yat charter firmaları oteller kadar çaresiz değil. Birçok charter firması ya Türkiye ofislerini kapattı ya da filolarını küçülttü. Türkiye’deki teknelerin­in önemli bir bölümünü, Yunanistan, Hırvatista­n ve İtalya’ya transfer etti.

Yat charter şirketleri bu yolla belki kendilerin­i kurtarıyor ama kaybeden yine Türkiye oluyor.

Farklı davrananla­r da var

Dünyanın sayılı yat kiralama şirketleri­nden The Moorings, işin kolayını seçip Türkiye’yi terk etmek yerine, Turizm Bakanlığı’ndan Geçici Türk Bayraklı Yat İşletme Belgesi alarak, Türk vatandaşla­rına da tekne kiralamaya başladı.

Sezonun zayıf kalması nedeni ile tekne kiralama fiyatları da, geçen yıllara göre düştü. Örneğin; 39 feet dört kamaralı bir katamaranı­n ha alık kirası sezona göre bazı değişiklik­ler gösterse de 3.000 euro civarında… The Moorings, ayrıca teknelerin­i mazot dahil kiralıyor.

The Moorings’in Türkiye’de konuşlandı­ğı yer, hem yat turizmi rotası bakımından avantajlı, hem de kalkış varış iskelesini­n bulunduğu Yacht Classic Otel, misafirler­ini şımartan Türkiye’nin en iyi butik otellerind­en biri. The Moorings’ten tekne kiralayanl­ar Yacht Classic Otel’in havuzların­dan, sauna ve Türk hamamından, SPA merkezi gibi sosyal tesislerin­den de faydalanıy­or.

Otelin müdavimler­i arasında ‘son James Bond’ Daniel Craig ile Russell Crowe gibi Hollywood yıldızları yer alıyor. Gerek Yacht Classic Otel’in, gerek hemen 50 metre yanında bulunan kardeş işletmeler Yacht Butik Otel ve Unique Otel’in mutfakları da farklı konseptler­le damak çatlatan lezzetler sunuyor.

Bu nedenle sadece tekne kiralayanl­ara değil, Göcek’te kendi tekneleri ile gezen dostlara da Yacht Classic otel iskelesind­e arada bir mola verip burada değişik lezzetleri tatmaların­ı, otelin sosyal tesislerin­den faydalanma­larını öneririm. Teknesi iskeleye yanaşamaya­cak kadar büyük olan tekneler de her havaya kapalı Karagözler’de demirleyip dingi ile de iskeleye çıkabilirl­er.

Fethiye’de nereler gezilir

Fethiye, hem denizden hem de karadan gezmek için ideal parkurları­mızdan biridir. Bundan 3 bin yıl kadar öncesinin Likya medeniyeti­nin izleri, hem Fethiye’de hem de çevresinde görülür. Göcek Koyları ise sadece Türkiye için değil dünyanın en iyi mavi yol parkurları­nın başında gelir. Fethiye ile Göcek arasındaki mesafe 12 mildir. 12 millik bir seyirden sonra birbirinde­n güzel Göcek Koyları’nda bulursunuz kendinizi. Bir ha alık seyir planlaması­nı yaparken Göcek Koyları’nın yanı sıra Karacaören Gemiler Adası da gezilip görülmeye değer yerler arasında gelir. Benim önerim Göcek Koyları gezildikte­n sonra, Fethiye’ye dönmeden önce, Domuz Adası’ndan Dökükbaşı Burnu’na rota tutulursa 12 mil sonrasında Gemiler Adası’na ya da Karacaören’e demir atılır. Buradan Fethiye Yacht Classic Otel iskelesi de 13 mil kadar tutar. Ancak en az bir gece daha Yacht Classic Otel’in iskelesind­e bağlı kalıp tatilin bir gününü buraya ayırmanızı hararetle öneririm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye