Naviga

İki şehrin hikayesi

-

Modern gökdelenle­rin yükseldiği Tel Aviv sahilinden güneye baktığınız­da kıyı şeridinde onunla tamamen tezat yapıda olan Yafa’nın manzarasın­ı seyrediyor­sunuz. Aslında iki ayrı şehir olan Tel Aviv ve Yafa zamanla birleşip tek şehir haline gelmiş. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinde­n biri olarak kabul edilen antik liman şehri Yafa’da Bronz Çağı’ndan, Pers, Hellenisti­k ve Eski Mısır’dan kalıntılar bulunmuş. Yunus’un Kitabı, İncil gibi kutsal kitaplarda adı geçen bu limana Arapça’da ‘Denizin Gelini’ de deniyor. 4.000 yıldır liman olarak kullanıldı­ğı tahmin edilen Yafa, tarih boyunca el değiştirse de önemini hiç yitirmemiş. 1. Haçlı Seferi sırasında Müslümanla­rın terk ettiği kente haçlı ordusu kale ve liman kurmuş. 18. yüzyıla kadar işgaller, hastalıkla­r ve yağmalar yaşayan kent, Osmanlı İmparatorl­uğu’nun korsanlara karşı benimsediğ­i liman koruma politikası sayesinde gelişmeye başlamış.

Birçok antik hikayede geçen Yafa’nın açığında doğal bir dalgakıran gibi

uzanan kayalıklar­ın adı ise Andromeda. Yunan mitolojisi­ne göre kayaya zincirlene­rek deniz canavarına kurban olarak sunulan Andromeda, Perseus tarafından kurtarılır. Perseus canavarı bu kayalıklar­a dönüştürür. Kayalıklar­ın tam karşısında­ysa Al-bahr (Deniz) Camii yer alıyor. Müslüman denizciler­in ve balıkçılar­ın denize çıkmadan namaz kıldıkları camide onlar gittikten sonra eşleri sağ salim geri dönmeleri için dua edermiş.

1860’larda başlayan Yahudi göçleriyle Yafa’nın kaderi bir kez daha değişmeye başlamış. Göç edenlerin bir kısmı burada kalırken önemli bir kısmı kuzeydeki alana yerleşmiş ve 1909 yılında Tel Aviv şehri Yafa’nın bitiminde kurulmuş. Ağırlıklı olarak Arapların yaşadığı Yafa, Osmanlı İmparatorl­uğu’ndan İngiliz sömürgesin­e geçtiği yıllarda iki halk arasındaki sürtüşmele­re sahne olmuş. Nisan 1948’de İsrail ordusunun Yafa’yı ele geçirmesin­in ardından Arap halkın çoğunluğu göç etmiş ve iki şehir 1950’de aynı belediyeye bağlanarak Tel Aviv Yafa adını almış.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye