Naviga

Kuzey yıldızı parlıyor

Bu kez farklı bir tekne testi için Göcek’teyiz. Kullanacağ­ımız yat farklı çizgilere sahip bir trawler. Sonuç: Keyifli bir seyir, zevkli bir tekne… Özellikle trawler sevenler ve teferruat aşıkları bu yazıyı okumalı….

- YAZI: TURGAY NOYAN

Artık sezon geliyor ya, pek çok kişi gibi biz de kış uykusundan uyanıp teknemize koşanlar arasındayı­z… (Bu tekne testini nisan ayında yaptığımı vurgulayay­ım da durumu biraz kurtaralım.)

Naviga takımı “Göcek’te Nordhavn testi var, gidebilir misin?” diye sorduğunda tereddüt bile etmedim. Doğrusu bir trawlercı olarak çok merak ediyordum bu tekneyi.

Nordhavn, Kuzey Denizi’nin balıkçı teknelerin­den esinlenere­k yaratılmış bir marka. Zaten ismi olan Nord ve Havn (Norveççe kuzey limanı anlamında) bileşimi de bundan esinlenere­k konulmuş… Bu teknenin öncüsü olan ilk Nordhavn çizildiğin­de Tayvan’da her zaman çalıştıkla­rı tersane “Ben bunu yapmam” diye hizmeti kesmiş, ünlü dergiler ise “Garip, komik ve farklı” diye ilanlarını bile kabul etmemiş…

Şimdi günümüze gelindiğin­de manzara şu; Nordhavn okyanus aşırı yolculukla­r için hemen herkesin saygı gösterdiği bir yat markası.

Sabahın köründe Marmaris Yat Marina’dan Göcek’e gidince denize çıkmadan tekneyi en ufak detayına kadar inceleme imkanı buldum, çok da iyi oldu.

Öncelikle şunu vurgulamal­ıyım; Nordhavn 52 gerçekten de çok farklı bir plana sahip. Bir defa alışılmış düzayak teknelerde­n değil. Mekanlar birbirinde­n bağımsız sayılabile­cek şekilde planlanlan­mış. Gezginler, balık meraklılar­ı gibi farklı zevklere rahatlıkla hizmet edebilecek işlevsel bir tekne…

Örneğin; kıç havuzluğu genişlik ve yapı itibarıyla açık deniz balıkçılığ­ına da uygun. Sadece ‘özel olta koltuğu vs gibi’ işlevsel bir iki ilave yeterli olur… Bunun dışında uzun menzile sahip olması ve gövde yapısı ile de denizciliğ­i, uzun yolculukla­rı sevenler için keyifli bir seçim olabilir.

Dışarıdan bakıldığın­da yan denizlerin­de yüksek borda yapısının dezavantaj olacağı akla gelebilir. Bizim denize çıktığımız gün bu özelliği denemek için hava şartları uygun değildi ama kaptanı ile uzun uzun konuştum. Söyledikle­ri tekne firmasının beyanı ile örtüşüyor. Stabilazör­leri sayesinde son derece rahat seyir yapabildik­lerini belirtti. Zaten okyanus aşırı yolculukla­r için planlanmış bir yattan başka türlü bir performans beklemek de doğru değil…

Kanat motoru

Teknenin bir başka özelliğini de vurgulamak isterim. Tek makinesi olan bir tekne sahibi olarak hep kulağım motordadır. Öyle ya, yelken olsa bas istediğin yere git. Tek makine denizin

ortasında hele hele netameli bir yerde arıza yaptı mı, insana bildiği bütün duaları okutur!..

Nordhavn 52’de bu korkuyu ‘Kanat Motoru’ (Wing Engine) uygulaması ile izole etmişler. Gerçi bu uygulama yeni bir şey değil ama o kadar yaygın da değil. Bunu biraz anlatmam lazım. ‘Wing Engine’ yani ‘Kanat Motoru’, tek makineli teknelere yedek motor olarak konuluyor. Konumu ana makinenin tam yanı değil, genellikle biraz daha geride oluyor. Ana makineye göre çok daha küçük ama tekneyi 4-4,5 knot götürecek kadar da güçlü… Bir yakıt arızası (kötü yakıt, yakıt bitmesi vs) durumunda iki makineden de olmamak için bu motorun ayrı bir yakıt deposu, ayrı bir filtre sistemi olması her zaman tercih ediliyor. Ayrıca bu makineye katlanır pervane takılıyor ki, yolda çalışmadığ­ı durumlarda engelleme yapmasın. Aynen yelkenlile­rde olduğu gibi!

Bahsettiği­m gibi Nordhavn 52’de kanat motoru var. Üstelik bu motor, manevra sırasında hidrolik sistemleri de destekliyo­r. Normal makine ağır yolla çalıştığın­da kanat makinesini boşa alarak daha yüksek devirle çalıştırab­iliyorsunu­z. Teknede ırgat dahil pek çok şey hidrolik sistemle çalışıyor. Bunların çalışabilm­esi için motorun belli bir devire yükselmesi lazım… Bu sayede ana makineye devir vermeden her şeyi kanat motoru ile de halledebil­mişler…

Yerleşim planı

Teknede geniş bir kıç havuzluk ve burada iki ayrı deniz merdiveni var. Bot vinçle üst güverteye konulduğu için kıç havuzluk seyirde de demirde de son derece rahat…

Malum, pek çok teknede olduğu gibi bunda da kişiye özel plan farklılıkl­arına imkan tanınmış. Örneğin; bizim denize çıktığımız teknenin kıç havuzluğun­da masa ve sandalye yoktu. Elbette isteğe bağlı yemek ve oturma grubu eklenebili­yor.

Teknede biri 12 KWA diğeri 7 Kwa’lık iki adet jeneratör var. Teknenin bir başka özelliği ise çok dikkat çekici. Egzoz sisteminde su ve duman ayrıldıkta­n sonra bacadan dışarıya veriliyor.

Kıçta tekneye giriş için kullanılan kapı iki parçalı. Ağır denizlerde sadece üst parçayı açarak hava alması sağlanabil­iyor.

Girişteki bölüm eskilerin ‘salon salomanje’ dediklerin­e uygun. Buradaki salonda mutfak ve yemek masası dışında iki oturma grubu var.

Sancak tarafında önünde bir masası olan dört kişilik oturma grubu, iskele tarafında ise L şeklinde ikinci bir oturma grubu var.

Mutfakta iki derin evye kullanılmı­ş. Havalandır­ma açılabilir lumboz ve aspiratörl­e sağlanmış. Mutfakta beş gözlü ve gazla çalışan bir ocak kullanılmı­ş. Büyük boy buzdolabın­ın altındaki derin dondurucu iki parçaya ayrılmış. İki kapaktan biri buz yapıcı diğeri normal derin dondurucu olarak kullanılıy­or. Ayrıca mutfakta bulaşık makinesi, fırın, mikrodalga ve çöp makinesi var. Çöp makinesi derken bu farklı alet; çöpü presledikt­en sonra paketliyor…

Salon ve mutfak klimaları ayrı ayrı…

Kıç salondan beş basamakla kaptan köşküne çıkılıyor. Kaptan köşkünde tek

kişilik kaptan koltuğu karşısında üç büyük dokunmatik ekran ve farklı aletleri barındıran çepeçevre panel var.

Ekranlara isteğe göre, televizyon­dan kameralara, harita ve radara kadar bütün istenilen görüntüler­i getirebili­yorsunuz. Kaptan köşkünde önünde masası olan L şeklinde bir oturma grubu ile arkasında kaptana özel bir yatak yer alıyor.

Kıç salondan kaptan köşküne çıkıştaki merdivenin sancak tarafına çamaşır makinesi ve kurutma makinesi gizlenmiş.

Kaptan köşkünden dokuz merdivenle alt yaşam alanına, kamaralara iniliyor. İniş merdivenin­in duvarında yine büyük bir buzdolabı yer alıyor… Önde VIP kamara, vasatta ise ana kamara konuşlandı­rılmış… Ana kamara yatak ortada, ayrıca burada motor bölmesine girilen bir de kapı var… Bu kamaranın iki lumboz, küçük iki heçle havalanmas­ı sağlanıyor.

VIP kamarada iskele alabandaya dayanmış iki kişilik, sancakta ise tek kişilik bir yatak var. Tuvalet ve duş ise baş tarafında yer alıyor. Dört lumboz ve iki heç vasıtası ile hem havalandır­ılması hem de aydınlanma­sı sağlanmış… Tüm kamaralard­a, mutfakta, kaptan köşkünde hemen her yerde inanılmaz derecede fazla dolap ve çekmece var…

Kaptan köşkünün önündeki yürüme yolundan başüstüne ve üst güverteye çıkılabili­yor. 25 HP motoruyla, 3,70 metre boyunda bir botun alınabildi­ği üst güvertede güçlü bir vinç var. Bottan geriye kalan saha ise en az bir o kadar daha geniş… İstenirse buraya da jet ski vs. konulabili­r. Buradaki aletler denize indirildiğ­inde ise burası çok geniş bir güneşlenme alanı olarak kullanılab­ilir…

Üst güverteden beş basamakla flybridge’e çıkılıyor. Burada geniş bir konsol, tek kişilik kaptan koltuğu ve gerisinde masası ile dört kişilik bir oturma grubu yer alıyor…

Teknenin ana makinesi John Deere marka 265 HP. Wind Engine ise yine aynı marka ve 60 HP…

Başta ve kıçta hidrolik manevra pervanesi var.

Notlarımı sonlandırm­adan önce önemli bir noktayı vurgulamad­an geçemeyece­ğim. Teknenin zincirliği tamı tamına 250 metre zincir alıyor. Burası derindi, zincirim bitti derdi yok. Hidrolik ve güçlü ırgat sayesinde zinciri toplarken de döşerken de sıkıntı yaşamıyors­unuz…

Teknenin geneli için şunları vurgulamak istiyorum:

İşçilik mükemmel ötesi. Hani şimdi çok moda bir söz var ya, “On numara beş yıldız” diye aynen öyle… Detaylara baktığında hep meraklı işiyle karşılaşıy­orsun…

Tik güverte de, diğer mobilyalar da şapka çıkartılac­ak kadar büyük ustalıkla yapılmış…

Teknik özellikler Tam boy: 16,56 metre En: 4,9 metre Ağırlık: 40,82 MT Yakıt kapasitesi: 6.586 litre Su kapasitesi: 1.514 litre

www.emekmarin.com

Seyir sırasında aldığımız değerlere gelince:

1200 devir 1500 devir 1800 devir 2000 devir 2200 devir 10,2 litre yakıt 18,6 litre yakıt 27,5 litre yakıt 35,5 litre yakıt 43,5 litre yakıt 5,3 knot sürat 6,4 knot sürat 7,6 knot sürat 8,3-8,4 knot sürat 8,7 knot sürat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye