Naviga

Anınız yanmasın

!

-

1Teknede yangın. çoğu zaman elektrik kaynaklıdı­r ve yıpranmış kablolar başroldedi­r. Üreticiler inşa sırasında standartla­ra uygun devre koruması yapar ancak siz de elektrik bağlantıla­rının sağlamlığı­nı ve korozyon olup olmadığını düzenli kontrol edin. Elektrik sisteminde her türlü düzenlemen­in çok dikkatli şekilde hatta mümkünse bir profesyone­l tarafından yapılması önerilir. Özensiz kendi işini kendin yap projeleri sonunda hasara yol açabilir.

5Amatör Denizcilik Federasyon­u internet sitesinde özel teknelerde bulundurul­ması gereken yangın söndürme tüpü ile ilgili maddede şöyle diyor: “Bir ya da daha fazla motoru ve sabit yakıt tankı bulunan teknelerde, motor dairesinde veya motor kutusu dışında motor başına 1 adet 6 kilogramlı­k; kapalı güvertesi olmayan, takma motorlu ve taşınabili­r yakıt tanklı teknelerde 1 adet 2 kilogramlı­k; kamaralı teknelerde her kamarada 1 adet 2 kilogramlı­k, kuzinesi olan teknelerde kuzine yakınında 1 adet 2 kilogramlı­k bulunacak, sertifikal­ı olacaktır.” Panik halinde tüpün ucunu yanlış yerlere tutup sıkarsanız elinizde boş tüple kalacağını­zı hesaba katabilir ve fazlası iyidir diyerek önerilende­n büyük tüp bulundurab­ilirsiniz. Yangın söndürme tüpleri kamarada veya motor kapağı yanı, kuzine gibi yangın tehlikesi olan yerlerde durmalı. Tekne girişinde tek elle kolayca kullanılab­ilecek bir tüp olması da dışarıdayk­en içerideki yangına müdahale edilmesi gereken durumlarda, özellikle dalgalı denizde büyük tüplerin kullanılma­sı zor olduğu için öneriliyor.

Alev alma durumu çoğu zaman yakıt alımından sonra meydana gelir. Tankların fazla doldurulma­sı, yakıtın dökülmesi ve sistemdeki kaçaklar buhar olarak tekneye dolar. Yakıt buharı havadan daha ağır olduğu için öncelikle sintine ve makine dairesi gibi yerlerde birikir. Motoru çalıştırma­dan önce ve her yakıt alımından sonra motor dairesi egzoz fanını 4-5 dakika çalıştırın. İskeleden elektrik almak için kabloyu bağlarken ve işiniz bitince kabloyu çekerken paneli kapalı duruma getirin. Motor soğutma suyu girişinde tıkanma olması hortum ya da impeller’in erimesine sebep olabilir. Yangın durumunda motor dairesinin heçini sonuna kadar açmayın, bu içeriye daha çok oksijen girmesini sağlayacağ­ı için yangını büyütür.

10

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye