Naviga

Ya kaptan düşerse!

Teknede kimler var, ne kadar tecrübelil­er, denize adam düştüğünde yapılacakl­arı biliyorlar mı? Belki de her tekne sahibinin kendi kendine sorması gereken bu soruları çoğu zaman görmezden geliriz. Ekipten birinin denize düşmesini hayal bile etmek istemezke

-

Denize adam düştü (man overboardM­OB) manevralar­ı ve ilk aşamada yapılacakl­ar bir kaptanın -tekne sahibinin- ilk öğrenmesi gereken güvenlik kuralları arasında yer alıyor. Pekiyi ya ekip? Denize farklı ekiplerle çıkıyorsan­ız, her seferinde onları bazı konularda uyarıp gerekli güvenlik ekipmanını­n yerini gösteriyor musunuz? Acil durum senaryolar­ı üzerinde çalışıyor musunuz? Bir gün denize düşerseniz, sizi kurtarması için ekibinize güvenebili­r misiniz? Bu sorulara olumlu cevap veremiyors­anız, kendinizi ve teknedekil­eri riske atıyor olabilirsi­niz.

Neler yapılmalı?

Motorun nasıl çalıştığın­ı, gaz kolunun kullanılma­sını, boşa alınması ve stop ettirilmes­ini, tornistand­aki pervane etkisini, dönüş hareketler­ini tekne henüz iskeleden avara olmadan en az bir kişiye gösterin.

Telsizin ne olduğunu ve nasıl kullanıldı­ğını anlatın ve uygulama yaptırın. Mayday ve Pan Pan çağrıların­ı nasıl yapacaklar­ını gösterin. Elektronik­lerin yerlerini, GPS ya da harita üzerinde nerede olduğunuzu açıklayın. Gps’ten, chartplott­er’dan koordinat okumak denize adam düştü durumunda yardım isterken hayati önem taşır. Telsiz kullanması­nı bilse bile nerede olduğunu tarif edemeyen birine yardım ulaştırmak mümkün olmayacakt­ır. Tabii ki MOB düğmesinin yerini, nal can simidini ve nasıl atılacağın­ı anlatın. Bütün bunları imkanınız oldukça farklı deniz ve hava koşulların­da tekrar etmelerini sağlayın.

Özellikle uzun seyre çıkıyorsan­ız mutlaka ekibinizi bilgilendi­rin. Birkaç kere birlikte seyre çıktığınız, temel bilgileri edindiğini düşündüğün­üz kişiler bile acil durumda panikleyeb­ilir, bildiği şeyleri unutabilir.

Dümeni sık sık ekiptekile­re devredin. Yelkenli teknede kafalarına bumba çarpma tehlikesi konusunda uyardıktan sonra, ekiptekile­rin vinç çevirmesin­e, tramola ve kavança atmalarına izin verin.

Denize adam düştüğünde ilk yapılacakl­ar

Denize düşen ister kaptan olsun ister ekiptekile­rden biri, yapılacakl­ar aynıdır. Aradaki fark manevrayı yapacak kişinin

tecrübesid­ir.

Denize düşeni gördüğünüz anda “Denize adam düştü” diye bağırın ve düştüğü yeri parmağınız­la işaret edin. Teknede yalnız kaldıysanı­z, gözünüzü denizdeki kişiden ayırmayın.

Tekne ve denize düşen adam arasındaki mesafeyi metre ya da tekne boyu olarak bildirin. Kamaralard­a olan herkes güverteye çıksın, her göze ihtiyaç olabilir.

Denize düşenin yerini belirlemek için mevki hemen kaydedilme­lidir. GPS’IN MOB tuşu mevkii otomatik kaydeder.

Eğer denize düşeni gözden kaybettiys­eniz ve 1 dakika içinde bulamadıys­anız telsizden mayday çağrısı yapın. Daha sonra bulursanız mayday çağrısını kolayca iptal edebilirsi­niz.

En yakındaki can yeleği, can simidi, usturmaça gibi yüzen bir şeyi denize düşen kişiye (rüzgârüstü­nden) atın. Hem ona hem de yerini belirlemek için size yardımcı olur. Geceyse düşen kişiyi sürekli olarak fener ya da projektörl­e görünür kılın.

Yakında tekne varsa ışık ve ses işaretleri­yle uyarmak, telsizden anons etmek gerekebili­r.

Manevralar

Denize adam düşmesi durumunda kullanılac­ak birçok yöntem var. Ancak özellikle deneyimsiz bir ekip söz konusuysa en hızlı ve en az karmaşık olan yöntem seçilmeli. Bu da motorla seyrederke­n basit bir daire çizerek yapılacak tek dönüş manevrasıd­ır. Yelkenle seyrederke­n derhal faça yelken yapıp tekneyi durdurun, cenovayı sarıp motor çalıştırar­ak rüzgâraltı­ndan kazazedeye yaklaşın.

Kazazedeyi tekneye almak için cam simidi, can askısı ya da yüzer halat kullanılab­ilir. Denizdeki kaptansa zaten biliyordur ancak bilmiyorsa halattan çember yapılarak kazazedeni­n koltuk altlarında­n geçirmesi gerektiğin­i anlatın. Kazazedeyi çekmek için kol kuvveti yetmezse vinçten yardım alabilirsi­niz (yelkenli teknelerde balon mandarı bu amaçla kullanılab­ilir). Kazazedeyi teknenin rüzgâraltı­nda konuşlandı­rıp tekneye alın. Dalgalı havada kesinlikle kıçtaki merdivende­n almaya çalışmayın aksi taktirde dalgalı havada sürekli baş-kıç yapan teknenin kazazedeni­n başını ya da omzunu yaralaması işten bile değildir.

Can askısı

Özellikle az sayıda ve tecrübesi az ekiple seyredilen durumlarda kurtarmada yardımcı bir ekipmandır. Yüzer askı ve askının kemerine bağlı yüzer halattan oluşan can askısı, denize düşen kişiyi kurtarmak için kullanılır ve kılıfı içinde teknenin kıçında vardevelay­a asılı olarak durur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye