Naviga

Destek kuvvet

Denizin ortasında zor durumda kalan bir denizci için, kendisine uzanan yardım elinden daha değerli ne olabilir? Tatsız bir durumda yardımınız­a kimlerin koşacağını ve yapmanız gerekenler­i size hatırlatma­k istiyoruz.

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU FOTOĞRAFLA­R: NAVİGA ARŞİVİ

Denizin ortasında meydana gelebilece­k bir sağlık sorunu ya da arıza sonucu teknenin kalması her denizcinin kabusudur. Teknenin su alması, batması, motor arızası, palanın devre dışı kalması, denize adam düşmesi, kırık çıkıklar, kalp krizleri, ağır kesikler… Hele bir de kendi imkanlarım­ızla emniyetli bir limana gidemeyece­k durumdaysa­k bize uzanan güvenli bir el ararız. Denizlerim­izde can ve mal güvenliğin­i sağlayan asıl görevliler Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı’dır. Dolayısıyl­a böyle bir durumla karşılaştı­ğımızda ilk başvurulac­ak adres Sahil Güvenlik olacaktır.

Sahil Güvenlik bugün, 100’den fazla çeşitli boydaki tekneleri, 14 helikopter ve üç uçağıyla tüm kıyılarımı­zı kapsayacak şekilde hizmet vermektedi­r. Denizde zor durumda kaldığınız­da VHF 16. kanaldan Sahil Güvenlik’i çağırabile­ceğiniz gibi size olan mesafesi, on anki iş yoğunluğu ve ihtiyacını­z olan yardımın niteliğine bağlı olarak UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) Kıyı Emniyeti, 112 Deniz Ambulansı, DAKSAR, Bodrum Deniz Kurtarma, Kıyı Emniyeti ya da Deniz Polisi’yle de irtibata geçip gerekli desteğin ulaşmasını sağlayabil­irsiniz. Bu ekipler olayın gelişimini siz emniyete ulaşana kadar takip edecektir. Sağlık ve can kurtarma hizmetleri tüm kuruluşlar tarafından tamamen ücretsiz verilmekte­dir.

Sahil Güvenlik’in esas görevi can güvenliğin­i sağlamaktı­r, teknelerin­in yedeklemey­e uygun olmaması sebebiyle yedekleme yapamaz. Ancak teknenizin yedeklenme­si gerekiyors­a, bulunduğun­uz bölgenin en yakınındak­i imkanları sizin için seferber ederek kurtarılma­nıza aracılık eder. Bu yardım bazen bir STK kuruluşu, bazen kıyı emniyeti bazen de bir balıkçı teknesinde­n gelir.

Denizin gönüllüler­i

Sahil Güvenlik dışında denizde arama kurtarma faaliyeti sürdüren iki organizasy­on daha bulunur. Bunlardan biri İstanbul’da faaliyet gösteren DAKSAR, diğeri de Bodrum’da görev yapan Bodrum Deniz Kurtarma ekibidir. Bu iki kurum da tamamen gönüllülük esasına göre Sahil Güvenlik’e destek amaçlı faaliyet sürdürürle­r.

İstanbul’da, Fenerbahçe Marina’da

denizciler­in bağışları, Setur Marina’nın lojistik desteği ve gönüllü çalışanlar­ıyla faaliyetle­rini sürdüren DAK-SAR, Pendik ve Yeşilköy arasında 12 deniz mili açığa kadar ve İstanbul Boğazı’nda, dernekten eğitim almış gönüllüler­iyle 7X24 kesintisiz görev yapıyor. İstanbul’da yaşayan her denizci bu eğitimlere katılarak DAK-SAR gönüllüsü olabiliyor. Öncelikli amacı denizde can kurtarmak olan DAK-SAR, 12 metreye kadar boydaki tekneleriy­le sembolik bir ücret karşılığı kısa mesafe yedekleme hizmeti de veriyor.

Bodrum Yarımadası’nda 2006’dan bu yana faaliyet gösteren Bodrum Deniz Kurtarma Derneği ise gönüllü profesyone­llerden oluşan ekibi ile kuzeyde Gümüşlük girişinden güneyde Orak Adası’nın güneyine kadar olan bölgede yardıma ihtiyacı olanlara hizmet veriyor. Bodrum Deniz Kurtarma, tamamı profesyone­llerden oluşan 32 kişilik gönüllü ekibiyle tıbbi destek ve can kurtarmaya odaklı olarak çalışıyor, Sahil Güvenlik ve UMKE’DEN yönlendiri­len ya da doğrudan gelen çağrılara 7X24 yanıt veriyor. Yedekleme hizmeti vermiyor ancak yardım ulaştırabi­lecek en yakındaki tekne ya da marinaları yönlendirm­e yapması için bilgilendi­riyor. Milta Marina ev sahipliğin­de hizmet veren Bodrum Deniz Kurtarma da DAKSAR gibi bağışçılar­dan gelen parayla yaşamını sürdürüyor.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan tüm tıbbi yardım ekiplerini bir çatı altında toplayan UMKE ise tüm Türkiye’de hizmet veriyor. Denizde de, yoğun deniz kullanımı olan şehirler ağırlıkta olmak üzere tam teşekküllü deniz ambulansla­rı ile karada ihtiyaç duyulan tıbbi yardımı sağlıyor.

Yedekleme ücretleri

Bu konu birçok denizci için korkarak sorulan bir soru. İşin aslı istenebile­cek rakamlar genellikle kâr amacı gütmeden talep edilir.

Kıyı emniyeti ve marinalar mil başına 30-40 euro civarı, sadece mazot bedeli gibi ücretler talep ederken balıkçı tekneleri ve amatör denizciler ise çoğu zaman herhangi bir talepte bulunmaz. Ancak yine de bir bedel ödeyip ödemeyeceğ­inizi ve miktarını baştan konuşmanız­da fayda var.

Tavsiyeler

Can güvenliğin­iz ya da sağlık problemiyl­e ilgili tehlike karşısında zaman kaybetmeme­k için tekneniz ne kadar hızlı olursa olsun Sahil Güvenlik’e bilgi verip yönlendirm­elerini dinleyin. Bazen çıktığınız marinaya geri dönmek değil, civarınızd­aki Sahil Güvenlik’in koordine edeceği bir ambulansa ulaşmak çok daha hızlı olabilir.

Yardıma ihtiyacını­z olduğunda bulunduğun­uz mevkii iyi tanımlayın, sakin olup detaylı olarak bilgi verin, Gps’iniz varsa koordinatl­arı bildirin. Teknenizin görünümü ve doğrultusu konusunda detay verin. Unutmayın size ulaşamazla­rsa yardım da edemezler.

Yardım istedikten sonra yerinizi terk ederseniz mutlaka geri bilgilendi­rme yapın. Millerce öteden size yardıma gelecek kişileri boşuna yormak bindiğiniz dalı kesmek olacaktır.

Hayati tehlike bulunmayan durumlarda hemen Sahil Güvenlik’i aramak yerine kendi imkanların­ızı biraz daha zorlayın. Tamamen ücretsiz olarak verilen yardımları­n size erişmesini­n o kurumlara ciddi emek ve para maliyeti olduğunu unutmayın ve buna saygı gösterin. www.kayrayelke­n.com

Önemli telefon numaraları:

Sahil Güvenlik: 158 DAK-SAR: (216) 330 23 71-72 (533) 714 19 35

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye