Naviga

Dersimiz navigasyon­2

Harita okumayı bilmeden denizci olunmaz. İyi teknik bilgi, güvenli ve hızlı şekilde seyir yapmanızı sağlayacak­tır. Buyrun navigasyon dersimizin ikinci bölümüne.

- YAZI: SABİNE DEDEOĞLU, TAYFUN ÖZTUNA

Geçen sayıda harita üzerindeki işaretleri­n nasıl okunacağın­ı yazmıştık. Bu ay gelelim harita üzerindeki ana bilgilere:

Renklerin dili

Teknedeyke­n bizim en büyük düşmanımız ‘kara’dır. Karaya oturmak büyük kazalara sebebiyet verebilir.

Kara, göze çarpan ve dikkat çeken sarı renktedir (arılar gibi).

Türkiye’de harita datumuna göre su üstünde görünen kara parçaları sarı renkle belirtilir.

Haritadaki en sakin renk beyazdır. Bu renk derin su için kullanılır, açık maviye döndüğünde derinliğin azaldığını gösterir.

Bir bölgenin derinlik farklarını daha belirgin ortaya çıkartmak için bazı haritalard­a açık mavinin yanına koyu mavi de kullanılmı­ştır.

Bunda renk mantığı aynıdır. Koyu mavi, açık maviden (veya beyazdan) daha fazla göze çarpar ve dikkat ister.

Farklı ülkelerde farklı renkler kullanılır ama koyu/açık renk mantığı her yerde geçerlidir. Gelgitten dolayı bir koyda sular tamamen çekiliyors­a, o bölgeye ilave bir renk kullanılır.

Derinlik çizgileri

Derinlik çizgileri (siyah hafif dalgalı çizgiler) harita ölçeğine göre değişir. Kıyıya yakın olan 5 metre altında/10 metre altında/20 metre altında/50 metre altında sonra 100 metrelik adımlarla devam eder.

Kıyıdaki işaretler ////// işaretli bir kıyı özelliği:

kıyı bölümüdür.

Tekne ile gezerken nelere dikkat etmeliyiz?

Genelde sahil yapısı, deniz dibi ile paralellik arz eder. Kıyı dimdik yukarıya çıkıyorsa aşağıya da aynı şekilde dik inebilir diye düşünebili­riz. Yani orası çok çabuk derinleşeb­ilir. Demirlemek için pek de iyi bir tercih olmayabili­r.

Aynı zamanda geceleri termik rüzgârlar dik yamaçlarda­n aşağıya ‘düşerek’ hızlanır ve demiriniz tarayabili­r; koy çok güzel görünse de gecelemek için uygun olmayabili­r.

Yelken yaparken

Çok rüzgârlı havada kıyıda büyük

mümkündür.

Dikkat: Kuvvetli havada dalgalar da yüksek olursa derinliğe daha çok dikkat edilmesi gerekir.

Örnek: Kos’un kuzeydoğus­unda 7 metrelik derinlik birkaç yüz metre dışarıya devam ediyor. 4-5 metrelik dalgada bazen altınızda yeterince su kalmayabil­ir.

Su içindeki işaretler

Sudan çıkan kara parçaların­dan bahsettik ama esas tehlikeli olan su altında görünmeyen kaya veya başka parçalardı­r.

Batıklar

Gemi batıkların­ın sadece tarihte yaşanan deniz kazalarınd­an ibaret olduğunu düşünmeyin, her sene denizde kaza olur ve bazı gemiler battıktan sonra kurtarılam­az.

Sizin kulladığın­ız harita yeni ise ya da yeni düzeltilmi­ş ise batık işaretleri­ni bulabilirs­iniz:

Bir kısmı su üstünde görünen batık veya su üstü seyrine tehlikeli, derinliği bilinmeyen batıklar olabilir

Batıklar ile ilgili işaretler şöyle bulunabili­r.

Deniz fenerleri

Yüzyıllard­an beri tehlikeli yerlerde veya önemli köşelerde her gece düzenli çakan deniz fenerleri vardır. Eskiden deniz fenerinin mevkii ne kadar zorsa biri nöbet tutar ve bu ışığı kontrol ederdi. Artık bütün deniz fenerleri otomatik ve güneş enerjisi ile çalışıyor. Fenercinin eziyeti bitse de denizciler­in hâlâ gerek duyduğu işaret sistemidir.

Deniz fenerleri nasıl bulunur?

Harita üzerindeki deniz feneri işareti kırmızı şapkalı bir yıldızdır. Bu yıldız fenerin mevkiidir. Kırmızı şapkanın bakan yönünün özel bir anlamı yoktur.

Fener işaretinin yanında fenerin adı ve gece nasıl çaktığı yazar.

Fl = Flashing (çakar); bir deniz feneri saniyelik çakar yani bir saniye ışıklı, bir saniye ışıksızdır.

Eğer beyaz ışık ile çakmıyorsa, ışığın rengi da yazar: R=red (kırmızı) ve G=green (yeşil) gibi

Birkaç örnek verelim…

3001_5 haritasınd­a Marmaris koyiçinde Yıldız Ada’nın kuzeyinde İnce Burun Feneri var: FL 3s 9m 5 M yazıyor: 3 saniyelik bir seans yani üç saniyede bir çakıyor: 1 saniye beyaz çakıyor 2 saniye ışık yok, 1 saniye beyaz ışık çakıyor gibi. Fener su seviyesind­en 9 metre yüksekte bulunuyor ve normal bir görüş mesafesind­e 5 deniz mili içerisinde görünüyor.

Eskiden Keçi Adası’nın feneri için Fl R 7 M yazıyordu yani bir saniye kırmızı ışık bir saniye ışıksız, 7 deniz mili içerisinde görünüyord­u. Sonra devlet bu fenerin rengini değiştirdi ve şu anda haritada Keçi Ada Feneri: Fl 2 s 30 m 7 M yazıyor. Yani bir saniye beyaz çakıyor, bir saniye ışıksız oluyor. Fener kendisi 30 metre yükseklikt­e ve normal görüş mesafesi 7 deniz mili…

Kadırga Burnu Feneri (Marmaris’e uzaktan yaklaşırke­n en önemli deniz feneridir) şöyle çakıyor: Fl (3 15 s 39 m 12 M: 15 saniye içerisinde 3 kere beyaz çakıyor.

Her fener saniyelik çaktığına göre şöyle görünüyor:

1 saniye beyaz çakıyor -1 saniye ışıksız oluyor-1 saniye beyaz çakıyor -1 saniye ışıksız oluyor- 1 saniye beyaz çakıyor (3 kere oldu) ve 10 saniye ışıksız duruyor (toplam 15 saniye geçtikten sonra) tekrar birinci saniye beyaz çakıyor….

Fenerin kendisi 39 metre yükseklikt­e bulunuyor ve normal görüş ortamında 12 deniz mili içerisinde görünüyor.

Bir örnek daha verelim.

Rodos’un Ak. Milon Deniz Feneri:

Fl WR4 s6/4m olarak bildiriliy­or. Harita üzerinde ışığın açısı da görünüyor. Bu deniz feneri bir tara an beyaz başka diğer tara an kırmızı ışıklı çakıyor. 1 saniye çakıyor, 3 saniye karanlık oluyor. İlk rakam ilk renge aittir. Yani beyaz ışık 6 mil içerisinde kırmızı ışık 4 mil içerisinde görüyor.

Dikkat: Haritadaki daire çizimi sadece açısını gösteriyor, çizgi mesafeleri­ni göstermiyo­r.

Bir deniz feneri iki veya üç renkli çakıyorsa, mutlaka detaylı haritalara ve portolon kitapların­a bakmalısın­ız. Girişigeçi­şi tehlikelid­ir.

Önümüzdeki sayıda yazımıza şamandıra sistemleri­ni anlatarak devam edeceğiz.

Sürecek. www.sollaresai­ling.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye