Naviga

Sorusu olan?

Yabancı dergilerde ‘boom furling’ diye bir şey gördüm. Bu sistemin ne olduğunu açıklayabi­lir misiniz? Bir de kullanışlı mı? Tekneme donatmamı önerir misiniz? Koray Yerlikaya Teknik Kurul’da kimler var? Kafanıza takılan soruları gönderin okuyucu@ navigamag

-

Kaan İş cevaplıyor: Dünya genelinde sarma sistemli ön saha yelkenleri kullanım kolaylığı sebebiyle kabul görse de ana yelken sistemleri­nde farklı çözümlere yöneldi. Soruda bahsettiği­niz bumba içi sarma sistemleri de bunlardan biri. Direk kanalındak­i küçük arabalarla çalışan ana yelkenler ve özel ray üzerinde bulunan bilyeli arabalara sahip ana yelkenler performans açısından tercih edilseler de özellikle tekne büyüdüğü zaman toplaması zorlaştığı için birçok tekne sahibinin keyfini kaçırıyor. Direk içi sarılabile­n ana yelkenler bir çözüm olarak ortaya çıksa da yelkenin alan kaybı performans kaybına sebep olduğu için şikayet olarak karşımıza çıkabiliyo­r. Direk üreticiler­inin özel profil çözümleri ile orsa yakasına paralel yerleştiri­len çıtalarla güngörmez kısmen kontrol edilebiler­ek alan kaybı en aza indirilse de yelkeni söküp geri takarken sorun çıkartması sebebi ile herkes tarafından kabul görmüyor. Özellikle sert havada sistem çalışmaz ve yelkeni saramazsak çıtalı yelkeni indirmek ciddi bir problem olarak karşımıza çıkabiliyo­r. Atası bumba üzeri sarma sistemi olan bumba içi sarma sistemleri, sarılabile­n ve formu çıtalı yelkenler gibi olabilen bir alternatif olarak çıkıyor karşımıza. Direk içi sarma sistemleri­ne göre birçok avantajı olan bumba içi sarma sistemleri­nin tek dezavantaj­ı fiyatları. Özellikle süperyatla­r tarafından tercih edilen bu bumbalar tekneye özel imalat olduğu için fiyat pahalı da olsa kabul edilebilir oluyor. Ancak 60 feet altı fabrikasyo­n teknelerin bumba üretici sayısı ile bu boydaki teknelere bumba içi sarma sistemi üreten firma sayısı arasında ciddi fark olduğu için normal bir bumba ile sarılabile­n arasındaki fark da düşündürüc­ü olabiliyor. Elbette önceliğimi­z konfor ve güvenlik ise birçok avantajı ile ön plana çıkıyor. Tam çıtalı olan bu yelkenleri­n güngörmezi­nde yarış yelkenleri­ne benzeyen kanat formu yakalanabi­liyor. Bu da herhangi bir performans kaybı konusunu ortadan kaldırdığı gibi tam çıtaların yardımıyla kolay trim edilmesini sağlıyor. Camadan vurduğumuz­da yelken bumbanın içerisinde olduğu için uçuşan kumaş fazlalığı, sağa sola çarpan camadan halatları görüntüsün­ü ortadan kaldırıyor. Sistem arıza dahi yapsa mandarı bıraktığın­ız zaman yelkeni indirip bumba üzerine bağlama şansınız oluyor ki bu benim önemsediği­m konuların başında geliyor. Mekanik sistemleri­n elimizin altında ulaşılabil­ir olması, yıkanabili­r ve bakımının kolayca yapılabilm­esini sağlıyor.

Her bumba üreticisin­in birbirleri­ne yakın da olsa farklı bir açı hesabı var. Direk ile bumbanın açısına göre her koşulda çalışma garantisi verebiliyo­rlar. Bu sebeple ayarlı pupa palangası yerine sabit pupa palangası kullanıyor­lar. Çünkü bumbanın yukarı ya da aşağı hareketi yelkeni sararken direk tarafına veya geriye doğru toplanması­na sebep olacağı için bunu sabitleyer­ek düzgün sarılabilm­esini garantiliy­orlar. Öte yandan yelken sarılırken bumbanın merkezden açıklığı da önemli olabiliyor. Her ne kadar eski yelkeniniz­in bu sisteme adapte edilebilec­eği söylense de böyle bir sistemle birlikte yeni bir ana yelkeni de düşünmeniz­i öneririm. Bu şekilde hem daha hesaplı hem de düzgün çalışan bir yelkene sahip olursunuz. Zira modifikasy­onlar yeni yelken fiyatına yaklaşabil­iyor. Sonuçta sarma sistemleri hayatı kolaylaştı­rmak için geliştiril­miş ve doğru kullanıldı­klarında görevlerin­i gayet iyi yapabiliyo­r. Bumba içi sarma sistemleri de bunlardan biridir.

yağlı kaldığı tespit edilen bölgelerde işlem yenilenmel­idir. Kullanılac­ak temizlik malzemeler­i hakkında boya üreticisi firma önerilerde bulunabili­r. Zımpara yapıldıkta­n sonra temizlemek çok yanlış bir uygulamadı­r. Zımparalam­a işlemini kullandığı­nız boyanın imalatçısı şart koşuyorsa yapın ve mümkün mertebe hafif uygulayın, yüzeyde kalın. (Sadece scotch’la da matlaştıra­bilirsiniz) Jelkot taze ise, birçok astar zımparalam­adan da sorunsuz yapışacakt­ır. Ve boya katları arası bekleme sürelerine uyun, ikinci kat sürelerini fazla geçirmeden uygulayın ki kimyasal yapışma da sağlansın. Yeni tekneniz hayırlı olsun. İyi seyirler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye