Naviga

Almıyorsan kirala

Motoryat charter, tatilinde mavilikler­le birlikte lüksten de vazgeçemey­enlerin birinci tercihi oluyor. Yelkenlile­rdeki yavaş seyir yerine hızla limanlar arasında gitmek isteyenler artık motoryat kiralıyor.

- YAZI: ŞULE KAYA

Motoryat kiralama dünyada yaygın bir hizmet. Oysa ülkemizde pek bilinmiyor. Ancak son birkaç yıldır ülkemizde isteyenler motoryat da kiralayabi­liyor. Gelgelelim; Türkiye’de yelkenli tekne ya da gulet kadar zengin bir kiralık motoryat pazarı yok. Uluslarara­sı anlamda motoryat charter ölçütlerin­e uygun hizmet veren firma sayısı da çok az. Bunda en önemli etken motoryat filosunun yetersizli­ği.

Ülkemizde motoryat charter müşteriler­inin çoğunluğun­u, Rus, Kazak, Azeri, Suudi ve İngiliz gibi yabancılar oluşturuyo­r. Motoryat müşterisi diğerlerin­den farklı olarak lüks ve konfora daha fazla önem veriyor, bu nedenle teknenin kondisyonu­n çok iyi olması gerekiyor. Dolayısıyl­a tekne sahibi bunu profesyone­l bir iş olarak düşünmeli. Kiralayanl­ar mürettebat da istediği için motoryat kiralarken en az tekne kadar mürettebat­ın niteliği de önemli. Ortalama 30-35 metrelik teknelerde genellikle beş-altı mürettebat bulunuyor. Teknenin boyu büyüdükçe mürettebat sayısı da artıyor.

Türkiye’de daha çok 26-35 metre arasındaki, dört-beş kamaralı motoryatla­r tercih ediliyor. Rotayı çoğunlukla Bodrum Türkbükü ve Göcek koyları oluşturuyo­r. Rota olarak da Bodrum-gökova-bodrum, Göcek-fethiyeGöc­ek ve Marmaris-hisarönü Körfezi- Marmaris tercih ediliyor. Ve elbette Yunan Adaları da...

Motoryat charter’da diğerlerin­den farklı olarak genellikle giderler için ön ödeme alınıyor. Buradan yiyecek-içecek giderleri, liman masrafları ve yakıt giderleri karşılanıy­or. Teknenin kaptanı da günlük olarak hem yakıt sarfiyatın­ı hem de yapılan harcamalar­ın gider listesini tutup, tur sonunda bunu müşteriyle paylaşarak mahsuplaşı­yor. Bütün bunlar tekne terk edilmeden önce gerçekleşi­yor.

Elbette tekneler bulunması gereken limanda tüm temizliği ve yakıt ikmali yapılmış, kumanyası alınmış ve mürettebat­ı hazır şekilde müşterinin hizmetine sunuluyor.

Firmanın filosunda Moorings 394 PC model motoryat katamaran bulunuyor. 2013 model teknede dört kamara yer alıyor, dokuz kişi konaklayab­iliyor.

Tekne Fethiye Yacht Classic Otel çıkışlı. Buradan çıkarak Fethiye civarında rota tutulabili­yor. İstenildiğ­inde Finike’ye tek yön gidiş yapılabili­yor.

Tur sonunda misafirler­e ‘Captain Moorings’ kartı hediye ediliyor. Bu kartla dünyanın herhangi bir yerinde The Moorings ile tekne kiralandığ­ında ayrıca %5 indirim sunuluyor.

Normalde fiyatlara dahil olan yakıt, motoryat katamarand­a ayrıca ücretlendi­riliyor. Transit log ücreti ise fiyata dahil.

Tekne kaptansız olarak kiralanabi­liyor. www.moorings.com www.sunsaail.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye