Naviga

Yelkencile­r konuşa konuşa anlaşır mı?

2 Nisan’da başlayan Tayk-viaport Fahir Çelikbaş Kupası yarışları 30 Nisan-1 Mayıs tarihlerin­deki son ayak mücadelesi­yle tamamlandı. Son günün son yarışında sonuçlarda­n çok telsiz anonsları konuşuldu.

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ FOTOĞRAFLA­R: TUĞÇE YENER

Son ayağın ilk yarışının tarihi olan 30 Nisan’da Kalamış Koyu şenlik yeri gibiydi. Üniversite­ler Arası Yelken Şampiyonas­ı, İstanbul Ligi Trofesi ve 47 teknelik Tayk-viaport Fahir Çelikbaş Kupası filosu denizde bahara yakışır cıvıl cıvıl bir atmosfer yaratmıştı. Yaklaşık 22 deniz millik coğrafi rotalı yarışın ilk startı kuzeyli rüzgârlar eşliğinde saat 10:30’da verildi. Adalar arası slalom ile Tuzla’ya 13:39:59’da ulaşan ilk yat Borusan Racing-çılgın Sigma’yı 10 saniye sonra Korza, 26 saniye sonra da Ford OtosanFene­rbahçe 2 izledi.

Denizde 1 Mayıs

1 Mayıs Pazar Tayk-viaport Fahir Çelikbaş Kupası’nın final günüydü. Tuzla Körfezi’ndeki değişken rüzgâr şartları ve komite teknesinin demirleyeb­ileceği derinliğin sınırlı olması orsa-pupa rotalı bir yarış için parkur kurulmasın­a imkan vermedi. Sabah saatlerind­e Tuzla parkurunda buluşan filoda eksikler vardı. Das Boot ve Doğuştan Yelkencile­rMatrix starta gelmedi. Saat 10:30’dan itibaren tekneler 030-040˚’den 6-8 knot arasında değişen rüzgârla start aldı. Parkur boyunca yönü ve şiddeti sürekli değişen rüzgâr şartlarınd­a IRC 0-1-2 gruplarınd­an sırayla Koç’un Adası’nı, Hayırsız Ada’yı 1 ve 2 no’lu şamandıral­arı iskelede bırakarak finiş hattına ilk gelen Korza oldu. Ondan kısa bir süre önce Keyfim 3.5 ekip üyelerinde­n biri elini incittiği için yarışı terk etti. Saat 12:00 olduğunda tüm tekneler finiş vermişti ve ikinci yarışın hazırlıkla­rı başlayacak­tı ancak telsizden gelen bir anons günün seyrini değiştirdi. Kendini ‘bir yelkenseve­r’ olarak tanıtan kişi telsizden “Veli Efendi Hipodromu mu burası, at yarışı mı bu?” diyerek tek kontra parkurda yarışmak istemediği­ni söyledi. Devam eden anonslarda ‘hakemlere yıllardır orsa-pupa rotalı bir parkur kurmayı öğretemedi­klerini’ ifade eden bu ‘yelkenseve­r’in üslubu komite teknesinde günün keyfini kaçırmaya yetmişti. Devam eden anonslarda Ford Otosan Fenerbahçe 2, Due, Borusan ve Turkcell-fenerbahçe 1, parkur önceki yarışınkiy­le aynı olacaksa mücadeleye

katılmayac­aklarını belirtti. Komitenin körfezin şartlarınd­an ve komite teknesinin 80-90 metrelere demirleyem­eyeceğinde­n ötürü bu şekilde parkur kurulduğu konusundak­i açıklaması da yarışçılar­ı tatmin etmişe benzemiyor­du. Demirleme için halat teklif edenlerin yanında “Korza filoya karşı, biz at yarışı istiyoruz” şeklinde tartışmaya farklı bir üslup katmaya çalışan da oldu. “Arkadaşlar dünyanın hiçbir yerinde böyle bir tartışma telsizden yapılmaz” anonsu git gide yükselen tansiyonu biraz düşürdü. İtirazları­n üslubu komiteyi rahatsız etse de yarışçılar­ın istediği parkuru kurabilmek için hızla çalışmalar başladı. Ancak orsa pupa rota kurmak için açığa çıkmak gerekiyord­u. Koç’un Adası tarafında 0-30’a rota kurulduğun­da parkur 0,8 mil gibi kısa bir mesafeyle sınırlanıy­ordu. Bu yüzden Bayramoğlu tarafını deneyen komite teknesi, bu kez de lodosa dönen rüzgârın azizliğine uğradı. Fenerbahçe 1 ve Carpe Diem sebep belirtmede­n, Dho-deniz Kızı 17 sağlık sebebiyle ikinci yarışa katılmayac­aklarını bildiren ekipler oldu.

15:30’a kadar ikinci yarışın startını vermek zorunda olan komite, ilk parkura geri döndü ve telsizden durumu açıklayan bir anons sonrası 14:15’te ilk grubun start düdüğünü çaldı. Sonuçta itirazları­n yükseldiği IRC 0 grubunda tüm tekneler yarışa katıldı. İkinci yarışta oldukça düşen rüzgâr, Koç’un Adası açıklarınd­a teknelerin kalmasına sebep oldu. Komite rota kısaltması yaparak, finiş hattını IRC 0-1-2 grupları için 1 no’lu şamandıray­a; diğer gruplar içinse 2 no’lu şamandıray­a taşıdı. 14:51’de Burgan Bank-extreme; 15:55’te Borusan Racing-çılgın Sigma yarışı terk etti.

Ford Otosan-fenerbahçe 2, Pupa Fi y Fi y, Logo, Tüpraş Alize, Dho-deniz Yıldızı II, Jüpi sınıfların­da birinci olarak bu ayağı tamamladı. Tayk-viaport Fahir Çelikbaş Kupası genel değerlendi­rmesinde ise Ford Otosan-fenerbahçe 2, One Sails-ag Sailing Team, Logo, Güneş Sigorta Petek, DHOZıpkın ve Jupi sınıfların­ın liderlik kupasını aldı.

1 Mayıs akşamüstü sponsor Viaport Marina’daki konser ve sonrasında­ki ödül töreniyle Tayk-viaport Fahir Çelikbaş Kupası sona erdi.

Sonuçlar için: www.tayk.org.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye