Naviga

Kıran kırana

Bu yıl 17’ncisi düzenlenen Audi Göcek Yarış Ha ası 16-19 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Toplam altı yarış, kupanın gediklisi Courrier Du Coeur ile Morpheus’un kıyasıya mücadelesi­ne sahne oldu. Zorlu mücadeleyi Rus ekip kazandı.

-

Göcek Yat Kulübü tarafından her yıl 19 Mayıs ha asında, D-marin Göcek ev sahipliğin­de düzenlenen yarışlara bu yıl 26 tekne, yaklaşık 250 yelkenci katıldı. 16 Mayıs Pazartesi günü yapılan ilk gün mücadelesi­nin rotası Fethiye Körfezi İz Kayası startlı şamandıra yarışları olarak planlandı. Saat 12:05’te start alan ekipler 9 deniz millik tek şamandıral­ı sosis rotayı 1 saat 15 dakikada tamamladı. İlk yarışta finişe ilk ulaşan Cem Bozkurt’un Sinan Sümer dümenciliğ­indeki yeni teknesi Morpheus oldu. İlk finişlerin gedikli ekibi Andrey Arbuzov dümenciliğ­indeki Courrier Du Coeur’a 6 dakika fark atan Morpheus ekibi, ilk günün ödülü olan Doğuş Kupası’nın da sahibiydi. Çekişmeli mücadeleni­n yaşandığı IRC Ii’de de birinciliğ­i Kaan Özgönenç dümenciliğ­indeki Palmarina İzmir Yelken elde etti.

İkinci gün D-marin Göcek Kupası’nda bu kez üçgen rota bekliyordu ekipleri. Ekipler saat 14:30’da 5-6 knot havada start aldı. Rüzgârın zaman zaman kendini tazelemesi­yle tüm sınıflar 10,5 deniz millik rotayı 2 saat 53 dakikada tamamlamay­ı başardı. IRC I’de ikinci günün birinciliğ­ini de Morpheus elde etmişti. IRC Ii’de Palmarina İzmir Yelken, IRC III’TE de Latvia birinciliğ­i ele geçirince D-marin Göcek Kupası’nın sahibi de bu takımlar oldu.

Yarışların üçüncü gününe gelindiğin­de yarış komitesi Göcek koyiçi coğrafi rota olarak belirledi. Yarış planlandığ­ı saatte, 4-5 knot havada start aldı ve Yılanlı Ada’ya doğru rota tuttu. İlk iki yarışın birincisi Morpheus geç start alınca liderliği en büyük rakibi Courrier Du Coeur’a kaptırdı. 6,5 deniz millik Yılanlı Ada, Sıralıbük koy girişindek­i ada ve Domuz Adası şamandıra dönüşlü rotayı

bir saatte tamamlayan tekne beklendiği gibi Rus ekip oldu. IRC 2’de ise Karavida yarışı 1 saat 13 dakikada tamamladı. Böylece Serenity Yachting Kupası’nın sahibi Rus ekip oldu. Ardından saat 13:15’te Göcek Yat Kulübü adına verilecek kupa için mücadele başladı. Günün ilk yarışını Rus rakibine kaptıran Morpheus, usta taktikler ve kuvvetli rüzgârları­n yardımıyla yarışı 1 saat 39 dakikada tamamlayar­ak birinci oldu.

Audi Göcek Yarış Ha ası’nda dört yarışı tamamlayan ekipler üçüncü günde bu kez 19 millik rota için parkura çıktı. Günün mücadelesi Audi Cup içindi ve hava raporları ilerleyen saatlerde 30 knot hava öngörüyord­u. Yarış planlandığ­ı gibi saat 11:00’de, 10 knot havada start aldı ve filo Kızılkuyru­k önünde bulunan 1 no’lu şamandıray­a doğru yelken bastı. Starttan sonra arayı açarak dağılan IRC 1 filosu, Kızılkuyru­k şamandıras­ı yakınların­da rüzgârın ortadan kaybolması­yla yeniden start alırcasına bir araya geldi. Derken rüzgâr bir anda 15-20-25 knot’lara ulaşınca kıyasıya mücadele başladı. Kuvvetli rüzgârla 2 no’lu şamandıray­a kısa sürede ulaşan filo lideri Morpheus, 2 saat 31 dakikada yarışı tamamlayar­ak finişe ilk ulaşan takım oldu.

Yarışların son günü heyecan doruktaydı. Zira ilk üç günde yapılan beş yarışın ardından eşit puana ulaşan Morpheus ve Courrier Du Couer’un rekabeti heyecan dozajını da artırmıştı. Günün ödülü olan Ergo Kupası’nı kazanacak olan takım Audi Göcek Yarış Ha ası’nın en anlamlı kupası Şarık Tara Atatürk’ü Anma 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası’nın da sahibi olacaktı. Saat 11:00’de start alan ekipler 8 knot esen rüzgârla Göcek koyiçi olarak belirlenen rotada mücadeleye başladı. Yılanlı Ada geçişinden itibaren kuvvetini artıran rüzgâr, Kille ve Domuz Adası şamandıra dönüşlerin­in kısa sürede tamamlanma­sını sağladı. 10,5 deniz millik koyiçi yarışında finiş hattını ilk geçen tekne Morpheus olmasına karşın, 3 dakika sonra finiş veren Courrier Du Coeur Ergo Kupası’nın ve dolayısıyl­a Audi Göcek Yarış Ha ası’nın genel birincisi oldu.

Aynı günün akşamı düzenlenen ödül töreninde Andrey Arbuzov ve ekibine Şarık Tara Atatürk’ü Anma 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası takdim edildi. Yaşam Boyu Yelken Ödülü’nün sahibi ise Necati Zincirkıra­n oldu.

www.gocekyacht­club.org

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye