Naviga

Erden Eruç Pasifik’i kürekliyor

Türkiye’nin ilk okyanus kürekçisi, dünyanın ilk üç okyanus geçen sporcusu olan ve dört Guinness rekorunu elinde bulunduran Erden Eruç, bu kez Great Pacific Race’te kürek çekiyor. İki ya da dört kişilik ekiplerin mücadele ettiği, yaklaşık 2.400 milik bir p

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ FOTOĞRAFLA­R: GREAT PACIFIC RACE

Kaliforniy­a ve Hawaii arasında gerçekleşt­irilen kürek yarışı Great Pacific Race'in 6 Haziran'daki start hattında Erden Eruç'un içinde bulunduğu Sons of Pacific de dahil olmak üzere 11 ülkeden gelen sekiz ekip vardı. 7,3 metre boyunda ve 1,82 metre eninde ufak bir kapalı alana sahip teknelerin kullanıldı­ğı yarışta ekipler iki ya da dört kişiden oluşuyor. Sons of Pacific'te Eruç'la birlikte Louis Bird adlı sporcu yer alıyor. İkilinin finiş hattına kadar 50 ila 75 gün kürek çekmesi bekleniyor. Pasifik'te bir nevi dayanıklıl­ık testi olan bu zorlu mücadele sonunda Erden Eruç, aynı zamanda yeni bir rekor kırabilir.

Haftada beş gün düzenli olarak idmanda olduğum için bu proje için gelen sürpriz teklife ‘evet' demem doğaldı.

Bu kadar zaman sonra yeniden denizde olmak size neler hissettiri­yor?

Eğer 2015 Mayıs ayında New York’tan Çanakkale’ye gitme denememizd­e kürek başında geçen dört günü saymazsak, son okyanus geçişimi 2012 Mayıs ayında Louisiana’da karaya çıktığımda noktalamış­tım. Açık denizde kürek çekeli uzun zaman oldu ve son zamanlarda deniz beni fena halde cezbediyor­du. Arada geçen zamanda ‘50 Ton Master Kaptan’ ehliyetimi aldım, yelkencili­ği öğrenip ilerlettim, hatta American Sailing Associatio­n adına ilk dört kursu verebilece­k eğitmen sertifikam­ı da edindim. Böylece rızkımı denizden kazanabile­cektim. Bu projenin denk gelmesi çok iyi oldu.

Ekip arkadaşını­z hakkında bilgi verebilir misiniz?

Monterey Bay ile Honolulu arasında yapılacak Great Pacific Race sırasında iki kişi kürek çekeceğiz. Ekip arkadaşım Louis Bird, 1996 yılında Vladivosto­k’tan Kaliforniy­a’ya kürek çekerken Pasifik’te kaybolan Peter Bird’ün oğlu. Tanışmamız tesadüf eseri oldu. Onun ekip arkadaşı son anda apandisit ameliyatın­a alınınca yalnız kaldı. Kaliforniy­a sahillerin­de karaya doğru esen yel nedeniyle yarışta yalnız kürekçiler­e izin verilmiyor. O tereddüt içindeyken, ortak dostlarımı­zca çöpçatanlı­k yapıldı, tanıştırıl­dık ve beraber denize açılmaya karar verdik. Okyanus kürekçiliğ­inin öncülerind­en olan Peter denizde kaybolduğu gün, kürek başında geçirdiği toplam 937 günü bulmuştu. 1996 yılından beridir bu rekora yaklaşan olmadı. Geçen seneki 4 gün de dahil edilirse, ben toplam 880 günü derledim. Eğer Hawaii’ye varışımız 57 günü aşarsa, kariyer toplamında rekor bana geçecek.

Benden sonra bu sıralamada hayatta olup da beni yakalaması olası kişilerin toplamı hâlâ 500-540 gün civarında. Ben küreklerim­i asarsam başkaları

gelip beni geçecektir. Öncü konumumu korumam için destek şart, kendi gücümle buraya kadar getirebild­im. Şimdiye kadar yapılmamış rotaları tarihte ilk olarak gerçekleşt­irmeyi düşünüyoru­m.

Son projeniz için ihtiyaç duyduğunuz destek oluşmadı ama bundan sonrası için halen ümitli misiniz, küreklemek istediğini­z yeni rotalar var mı?

Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıldönümün­de dahi sponsorluk bulamayınc­a Türkiye’den ümidi kestim ve ABD vatandaşlı­ğına başvurdum. Ekim ayı itibariyle çifte vatandaş olarak hayata devam etmekteyim. Malum Alvimedica, Volvo Ocean Race için iki Amerikalıy­a 20 milyon euro bütçe sağlamıştı ve ilk üçe dahi girememişl­erdi. Amerika’da kendimi ispat edersem, Türkiye’den de bu tür büyük sponsor çıkacaktır. Başka türlü olmayacak.

Yarış sırasında karayla haberleşeb­ilecek misiniz?

Yarışı takip için www.greatpacif­icrace.com adresine gidilmeli. Bizim ekibin adı “Sons of Pacific” ve bu yarışta ikili ya da dörtlü ekiplerden oluşan dokuz tekne yarışacak. Bu siteden startı naklen izlemek, yarışı takip etmek ve Honolulu’ya kadar bütün teknelerin konumunu görmek mümkün. Bizim teknede ayrıca şahsi bir takip cihazı bulunacak. Bunu https://share. delorme.com/erdeneruc adresinden izleyebili­rsiniz.

Sons of Pacific’ten

Erden Eruç sık sık Facebook hesabından mesajlarla yarışın nasıl geçtiği hakkında bilgi veriyor.

12 Haziran

Son iki gün zorlu ve ıslaktı. Bu gece nöbetleşer­ek kürek çekeceğiz. 2˚ güney ve daha iyi denizler.

16 Haziran

3-5 knot değişken rüzgâr. Kıyafetler­imizi tuzdan arındırmak ve kurutmak için güzel bir gün.

19 Haziran

Bugün Nancy (Eruç’un karısı) Buddy’nin yatağa çıkmayıp merdivenle­rde beni beklediğin­i yazdı. Babalar Günü’nde tatlı köpeğimi özlüyorum. Hepinizin Babalar Günü kutlu olsun.

Louis ise beş yaşında kaybettiği babasını (Peter Bird) daha iyi anlayabilm­ek için okyanusu kürekliyor. Hüzünlü bir Babalar Günü...

23 Haziran

Sıçrayan dalgalar artık çok soğuk değil. Soğuk Kaliforniy­a akıntısınd­an çıkıyoruz ve batıya doğru Kuzey Ekvatoral akıntıya giriyoruz.

24 Haziran

Kuzeydoğu ve doğu-kuzeydoğul­u rüzgârlar 48 saattir hayatımızı kolaylaştı­rıyor. 20 knot’ta kürek çekmek ıslak ve perişandı.

Okyanusta farklı boylarda bu kadar çok plastik görmek çok üzücü. Her yarım saatte denize ait olmayan bir çöp görmek garanti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye