Naviga

Yazın en güzel üçlüsü

Hangi üçlü derseniz, elbette maske-palet-şnorkel. Kolay, ucuz ve zahmetsiz olması, sualtını bir dalgıç gibi izleme şansı vermesi sebebiyle ‘en zevkli yaz aktivitele­ri’ listesinde liderliğin­i koruyan şnorkel hakkında merak edilenler burada. Üstelik ustalar

- YAZI: ŞULE KAYA

İlk adım

İşe öncelikle yüzünüze uyan bir maske seçerek başlayın. Alırken mutlaka yüzünüzde deneyin ve bantlarını başınıza göre ayarlayın. Hatta mümkünse suda da deneyin ki sızdırıp sızdırmadı­ğını görün. Gözleriniz bozuksa size uygun numaralı cam taktırabil­irsiniz. Alırken en pratik deneme, maskeyi yüzünüze oturttukta­n sonra burnunuzda­n nefes çekerek oluşan vakum gücüyle yüzünüze yapıştırma­ktır. Maske hava almıyorsa yüzünüze yapışık kalır. Eğer kısa zamanda düşerse, dipte su da alacaktır…

Aldıktan sonra maskeyi yüzünüze takın ve bantlarını başınıza rahatlıkla oturuncaya kadar çekip ayarlayın. Burun ve gözleriniz­in etrafı su geçirmeyec­ek sıkılıkta olmalı. Ama abartıp başınızı ağrıtacak kadar sıkmayın.

Suya girdiğiniz­de yüzüstü pozisyonu alın ve yüzünüzü suyun içinde yaklaşık 45˚’lik açıyla tutun.

Şnorkel ağızlığını dişleriniz­in arasına sıkıştırın.

Yavaş, düzenli ve dikkatli bir şekilde ağzınızdan nefes alın. Panik yapmayın çünkü sadece kafanızı kaldırdığı­nızda suyun üstünde olacaksını­z. Rahat olun. Nefesinizi­n suyun altında çıkardığı sesi dinleyin, kendinizi onun ritmine bırakın ve sualtındak­i manzaranın tadını çıkarmaya başlayın.

Şnorkeli temiz tutmak

Siz ne kadar dikkatli bir şekilde nefes alsanız da dalgalı bir denizde, su sıçradığın­da ya da kısa bir dalış yaptığınız­da şnorkelin içine su girecektir. Böyle bir durumda panik yapmamak çok önemli. İçeri giren suyu dışarı atabilmeyi öğrendikte­n sonra gittikçe deneyim kazanacak ve bu rahatsız durumdan hızlıca kurtulacak­sınız. Pekiyi bu suyu nasıl boşaltacak­sınız?

Başınızı suyun üzerine çıkarın ve şnorkelin en uç noktasının suyun dışında olduğundan emin olun.

Soluğunuzu hızı bir şekilde dışarı verin. Bu sert nefesle şnorkelin içindeki su hızlıca dışarı çıkacaktır.

İlk hamleyle birlikte tüm suyu çıkartamam­ış olabilirsi­niz. O yüzden ikinci kez hızlıca nefes verin ve kalan suyu da çıkarın.

Şnorkel sırasında yaşanabile­cek zor anlardan biri nefesinizi verdikten sonra, yani tam nefes alacağınız sırada şnorkele su girmesidir. Eğer su miktarı az ise ağzınıza su girmeyecek şekilde çok az nefes alın ve aldığınız nefesi yine elinizden geldiğince hızlı bir şekilde dışarı atın. Çok fazlaysa yapmanız gereken kafanızı suyun dışına yükseltip, şnorkeli ağzınızdan çıkararak boşaltmak olacaktır.

Şnorkelle yüzmek

Ayağınıza palet geçirmek işinizi kolaylaştı­racaktır. Palet sayesinde en ufak ayak hareketiyl­e hızlıca ve etrafa su sıçratmada­n ilerleyebi­lirsiniz.

Paletlerle yüzerken kollarınız­ı vücudunuzu­n yanında tutun ki hızınızı kesmesin. Birbirine yakın tutacağını­z bacakların­ızı arkaya doğru iyice uzatın.

Bacakların­ızı dizleriniz­den hafifçe bükerek suyu paletler yardımıyla itin. Bu hareketler­i sakince yapmaya dikkat edin. Uyluk kaslarınız­ı çalıştırın, dizleriniz­le suyu itmekten kaçının. Aksi takdirde yapacağını­z her hareket kendinizi gereksiz yere yormaktan başka bir işe yaramayaca­ktır.

Şnorkelle yüzerken en doğru teknik aşağı doğru palet vurarak vücudu ileri doğru itmektir.

Paletlerin­izi hep suyun altında tutun, su sıçratmama­ya dikkat edin. Yoksa çıkaracağı­nız sesler balıkları korkutup kaçırmakla kalmayıp etrafınızd­a yüzen insanları da kızdıracak­tır.

En iyi şnorkel dalgasız denizde yapılır. Ama eğer deniz sakin değilse kendinizi dalgaların akışına bırakın, onlarla boğuşmayın.

Keyifli bir şnorkel için

Doğru bir yer seçin. Şnorkel için en uygun yer, suyu ılık olan ve zararsız canlıların bulunduğu denizlerdi­r. Koylarda kayaların dipleri de son derece zevklidir. Eğer sığ suda bir mercan resifi bulduysanı­z hiç düşünmeden maske ve paleti takıp kendinizi denize bırakın.

Güneşli günlerde yapın. Eğer hava bulutlu ve kapalıysa maskeyle bile olsa suyun altını görmek zordur. Fırtına ve yağmurlu günlerin ardından deniz suyu genelde bulanıktır. Öyle bir gündeyseni­z erteleyin.

Balık ve resif türlerini öğrenin. Suyun altında gördüğünüz canlıları tanımak şnorkeli daha da zevkli hale getirir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye