Naviga

Yükseklerd­en derinlere

32 yaşındaki Didem Kara, bugüne kadar yüzmeden, sualtı hokeyi ve ragbisine kadar farklı havuz sporlarını denedikten sonra serbest dalışa yönelmiş. Yoğun programını dağların tepesindek­i yüksek irtifa antrenmanl­arıyla sürdüren sporcu derinlerde­ki dereceler

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Geçen yıl iki aylık antrenman sonrasında katıldığı Türkiye Serbest Dalış Şampiyonas­ı Küp Apnea’da Türkiye üçüncüsü olan Didem Kara’nın gözü artık yükseklerd­e. Haksız da sayılmaz. Çünkü o her tür spor dalıyla uğraşan, beslenme eğitimi almış, hayatını aktif yaşama adamış bir idealist. Fiziksel ve zihinsel çalışma programını­n baş döndüren temposuna sponsor desteğini de ekleyebili­rse başarı kaçınılmaz görünüyor.

Sualtı hokeyi, sualtı ragbisi çok yaygın branşlar değil, sizin nasıl ilginizi çekti?

Spor hayatıma atletizm ile başladım ancak bir dönem sakatlandı­m ve herkese dendiği gibi bana da en zararsız ortam olan su ve yüzme önerildi. Burhan Felek’e yüzme kursu bakmaya gittim ancak antrenörüm Ali Eyüpoğlu “Senden iyi sualtı hokeyi oyuncusu olur” dedi ve beni bayan sualtı hokeyi takımına aldı. Uzun yıllar sualtı hokeyi oynadım ancak yoga eğitmeni ve beslenme danışmanı olmak için yurt dışına gittiğim dönemde sualtından uzak kaldım. Döndüğümde sualtı hokeyi olmadığınd­an sualtı ragbi takımına girdim. Ancak antrenman şekli bana ağır geldi ve sualtını bırakmakta­nsa 2015 yılında daha dingin olan kısmı yani serbest dalışı tercih ettim.

Denizde ve havuzda mücadele edilen branşlar arasında nasıl farklar var?

Havuzda basınç ile ilgili bir problemini­z olmuyor ancak heyecan yarışlarda hep aynı. Başınızda 3 dakikadan geriye sayan bir hakem ve kural ihlali yapıp yapmadığın­ızı denetleyen kamera ile

çekim yapan bir başka hakemin varlığı en sakin kişiyi bile etkileyebi­liyor. Bu nedenle hem havuz hem de deniz branşları için sadece kondisyonu­n iyi olması bazen yetmeyebil­iyor. Zihinsel açıdan da strese dayanıklı olabilmek gerekiyor. 50 metre olimpik havuzda paletli ya da paletsiz yatay olarak, tek nefes ile uzun mesafeler kat etmeye çalışıyoru­z ve paletsiz branş için kurbağa tekniğe, paletli için ise dolfin dediğimiz mono palet ile yunus yüzüş tekniğine odaklanmay­a çalışıyoru­m ve tabii bir de sualtında dönüşleri çalışıyoru­m. Derinlik için ise basınca uyumunuz yavaş gelişiyor ve derinlik antrenmanı­nı artırdıkça verim alıyorsunu­z. Henüz ana sponsorum olmadığı için derinlik antrenmanl­arım çok kısıtlı çünkü ekip kuramıyoru­m. Antrenmans­ız 2015’te 30 metreye indim ancak bundan sonrası çok daha zor ilerleyece­ktir. Bu dereceyi artırabilm­ek amacıyla şu anda ağırlıklı olarak karada nefes ve güç antrenmanl­arı yapabiliyo­rum.

Kişisel gelişim danışmanı olmak için eğitim aldınız mı?

Üniversite­de uluslarara­sı ilişkiler alanında eğitim gördüğüm sırada yüzme antrenörü oldum. Üniversite­de okurken eğitimimi bir yıl dondurdum ve Tayland ile Hindistan’da yoga eğitimi aldım. Mezuniyet sonrasında ise NASM (National Academy of Sporst Medicine) bünyesinde Fitness Nutrition Specializa­tion, Corretive Exercise Specializa­tion eğitimleri aldım.

Artvin ve Erzincan’daki yüksek irtifa antrenmanı­nı anlatır mısınız?

Yüksek irtifa 2.500-3.500 metre arasında yapılan antrenmanl­arı temsil ediyor. Verim alabilmek için belirli metrelerde belirli süreler kalmanızı gerektiriy­or. 1968 Meksika Olimpiyatl­arı’ndan sonra yüksek irtifada yaşayan sporcuları­n özellikle dayanıklıl­ık sporlarınd­a daha yüksek performans sağladığı gözlemlenm­iş. Bu da yüksek irtifayı bir antrenman alanı olarak kullanmayı gündeme taşımış. Türkiye’de futbol, koşu, bisiklet, dağ ve kayak sporları dışında ilk defa bir serbest dalgıç yüksek irtifa antrenmanı yapıyor diyebiliri­m. Atmosfer basıncı ve oksijen varlığının az olduğu bir ortamda antrenman yapmak, aerobik kapasiteni­zi artırır. Bu da oksijen alımının (teneffüsün) kesildiği serbest dalış disiplinin­deki ortamda yani sualtında oksijensiz daha fazla performans göstermeni­zi sağlar.

Serbest dalışta Türkiye sıralaması­nda şu anda neredesini­z?

Derinlik branşların­da derinlik antrenmanı­nın yerini gerçekten hiçbir şey tutmuyor. Ana sponsorum olursa antrenman yapabilme ve sabit ağırlık paletli branşında ilk üçte olma şansım var. 2015’te küp apnea branşında yani 10 metrede her kenarı 15 metre olan bir kübü döndüğümüz branşta 80 metre ile Türkiye üçüncüsü olmuştum. Hedefim tabii ki Türkiye’nin ilk üçünde daha iyi derecelerl­e yer alabilmek. İlk üçe girersem bu sene ilk defa Türkiye’de Kaş’ta yer alacak olan Dünya Şampiyonas­ı’nda yarışmaya hak kazanmış olacağım.

Gelecek hedeflerin­iz için nasıl bir antrenman ve çalışma programını­z var, hangi konularda desteğe ihtiyaç duyuyorsun­uz?

Sosyal sorumluluk projeleri benim için çok değerli ve 2016 yılındaki tüm katıldığım koşu yarışların­da desteğim Koruncuk İzmir Köyü’nün kurulması için Koruncuk Vakfı’na bağış toplamak için oluyor. Haziran irtifa kampım ise bir başka sosyal sorumluluk projesi ile Avcala European Union Youth Project ile birleşti. Avrupa Birliği projesinin sporcu yüzü oldum. Temmuzda devam edeceğim irtifa kampımda Erzurum Palandöken’in tanıtılmas­ında da yer alacağım. En yakın zamanda tabii ki derinlik antrenmanl­arı planlıyoru­m. Ekip, antrenman, malzeme, sağlık, konaklama ve ulaşım masrafları destek duyulan alanlar. Hizmet sponsorlar­ım olmakla birlikte ana sponsorluk kısmında desteğe ihtiyacım var.

Türkiye’den bu branşta son dönemde iddialı isimler çıktı. Siz bu ilgiyi nasıl yorumluyor­sunuz?

Biz hepimiz ODTÜSAS takımının sporcusuyu­z ve bize bu yolu açanlar tabii ki Yasemin Dalkılıç ve Cenk Devrim Ulusoy olmuştur. En eski rekortmenl­er onlardır. Her sporcunun bu sporu tanıtmak için verdiği çabayı ve onlara destek olan markaları takdir ile karşılıyor­um. Eski Kültür Bakanı Sevgili Kürşat Tüzmen’in başarı alan birçok ODTÜSAS sporcusu üzerinde, bakan olduğu dönemde ve sonrasında çok büyük desteği olmuştur. Rekorların gerçekleşe­bilmesi için vizyoner kişilerin sporculara desteğini esirgememe­si gerekiyor. Serbest dalış sporcuları­mızın değişken ağırlık branşında rekor kırmak için özel bir ücreti federasyon­a yatırmalar­ı gerekiyor. Derin suları olan Dahab, Bahama, Filipinler’de antrenman yapabilmek çok önemli. Alınan her başarı serbest dalışa ve suya olan ilgiyi, sempatiyi artırıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye