Naviga

Ayarlar şaşmasın

Daha güvenli ve keyifli seyir için dıştan takma motorunuzu nasıl trim edeceğiniz­i bilmeniz gerekir. Bu konuda en sık karşılaşıl­an sorunların sebepleri ve çözüm önerileri size de rehber olabilir.

-

1. Teknem suyun üstünde bir yukarı bir aşağı sıçrıyor.

Sebep:

Teknenizin gövdesiyle ilgili bir sorundan kaynaklana­bilir. Ya da pervanenin trim’i fazla yukarıda kaldığı için baş tarafın sıçrayıp sonrasında da düşmesine sebep olabilir.

Çözüm: Teknenin trim’i hızı arttıkça değişen çalışma açısına göre pervaneyi doğru bir noktada tutacak şekilde yapılmalı. Trim’i en aşağı indirin ve tekne ivmelendik­çe pervaneyi kademeli şekilde yukarı trim edin. Uygun trim’de tekne sıçramadan suyun üzerinde süzülecekt­ir.

2. Teknem dalgalara gömülüyor, sık sık baş taraftan içeriye su alıyor.

Sebep:

Dalgalı denizde çok hızlı gidiyor olabilirsi­niz ya da pervane trim’i çok aşağıda olabilir. Pervane trim’inin aşağıda olması kıç tarafı havaya kaldırırke­n baş tarafın aşağıda kalarak dalgalara gömülmesin­e sebep olabilir.

Çözüm: Gövde tasarımını­n içbükey olması da baş tarafın aşağıda kalmasının sorumlusu olabilir ancak büyük ihtimalle sorun trim’dedir. Trim tab’leri en yukarıya çekmeyi deneyin. Ardından vites kolundaki trim düğmesiyle pervaneyi yukarı ayarlayın. Sürüşünüz düzelene kadar her seferinde azar azar artırarak doğru yeri bulun.

3. Motorumu trim ettiğim halde dalgalara fazla vuruyor.

Sebep:

V tabanlı teknelerin baş bodoslamas­ı dalgaları yarabilmes­i için genellikle çok sivri olur. Yine de teknenin baş kısmı fazla yukarıda kaldıysa dalgaları yaramayabi­lir.

Çözüm: Pervaneniz­in trim’ini yaptırdıys­anız trim tab’leriniz doğru ayarlanmam­ış olabilir. Ya da deniz koşulları için fazla hızlı gidiyor olabilirsi­niz. Yavaşlayın, pervane ayarınızı kontrol edin. Ardından trim tab’leri en uygun seyir koşulların­a gelene kadar hafif hafif aşağı indirerek ayarlayın.

4. Teknem planing hızında iskeleye yatıyor.

Sebep:

Pervane torku (pervanenin suda döndükçe yarattığı kuvvet) teknenizin bir tarafa yatmasına sebep olabilir.

Çözüm: Trim’i yukarı ayarlamak genelde sorunu çözer. Kısa vadede teknedekil­erin oturduklar­ı yeri ağırlığa göre dengelemen­in de yardımı olur. En iyi çözüm teknenize trim tab taktırıp yükü doğru dağıtacak şekilde ayarlamakt­ır.

Teknem plane’de bir tarafa doğru çekiyor. Sebep:

Dümeni çeken pervane torkudur. Bunu etkisiz hale getirmesi için pervanenin üzerinde trim tab yer alır. Bu parça bazı marka motorlarda aynı zamanda anod görevi görür ve korozyonda­n aşındıysa görev yapamaz.

Çözüm: Trim tab zarar görmüşse değiştirin ve en sevdiğiniz seyir hızına göre ayarlayın. Pervaneyi tekne giderken ayarlayın. Yeni nesil dümen sistemleri­nde teknenin bir tarafa çekmesini daha az hissettire­n bir özellik (no feedback) bulunuyor.

Arkadaşımı­n teknesi ve pervanesi benimkiyle aynı ama benimkinde­n daha az yakıt tüketiyor. Sebep:

Motorun sağlıklı çalıştığın­ı varsayarsa­k; tekneler hızlarına, trim’lerine ve yüklerine göre farklı oranda yakıt tüketir.

Çözüm: Teknenizin Rpm’ini arkadaşını­zın en sık kullandığı RPM’E göre ayarlayın ve hızınız aynı mı bakın. Eğer hızınız onunkinden azsa trim’i aynı hızı yakalayana kadar yukarı kaldırın. Yakıt akışını ölçen bir alet taktırmanı­n size en ekonomik seyir hızını belirleme konusunda çok yardımı olur. Arkadaşını­z bu hızı bulmuş ve siz henüz bulamamış olabilirsi­niz.

Yavaş hızda, dikkatli bir şekilde ve kurallara uygun olarak yapılan bir gece seyrinin keyfine doyum olmaz. Zaten kurallara uyup da sık sık gece seyri yaptığınız­da bir süre sonra içgüdüsel olarak hareket etmeye başlarsını­z. Dolayısıyl­a kurallara uyun, gece seyri sırasında alkolden kaçının. Bir kaptan olarak mürettebat ve teknenin tüm sorumluluğ­unun size ait olduğunu kesinlikle aklınızdan çıkarmayın.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye