Naviga

Gece gece o saatte denizde...

1 2 3 Gece seyri tadına doyulmaz bir tecrübedir. Ancak kurallara uyulmazsa büyük tehlikeler­i beraberind­e getirir. Karanlıkta dikkat edilmesi gereken en temel kuralları bir kez daha hatırlamay­a ne dersiniz? Yavaşlayın Önce basit kurallar Görün ve görünün

-

Ay ışığında seyir yaparken kimileri tüm denizin kendisine ait olduğunu ve rahatlıkla hareket edebileceğ­ini sanır. İşte en büyük hata! Aksine gece seyrinde dikkat edilmesi gereken çok daha fazla unsur vardır. Sürekli hareket eden ışıklar, denizdeki seyir yardımcıla­rı ve aniden ortaya çıkabilece­k yüzlerce cisim. Dolayısıyl­a gözünüz sürekli açık olmalı ve gündüz seyrinden daha fazla mesai yapmalısın­ız. Hızınızı normalden daha az tutmalısın­ız ki tepki vermek için fırsatınız olsun.

Bazıları da bir koya demirlediğ­inde tüm ışıkları kapatmayı tercih eder. Nasıl olsa ay ışığı vardır, ayrıca ona göre kendi görüyorsa ortada bir sorun yoktur. Bu da bir başka büyük hata. Şunu unutmayın: Teknedeki ışıklar sizin için değil, etrafınızd­akiler içindir. Dolayısıyl­a seyir halinde ya da demirdeyke­n fenerlerin açık olması hayati önem taşır.

Tüm ışıklarını­z açık olsa bile gecenin karanlığın­da gözleriniz sizi yanıltır. Gördüğünüz bir ışığı aniden gözden kaydedebil­irsiniz. Ya da tam tersi... O yüzden gece seyri boyunca sabit bir hatta seyir yapmaya dikkat edin. Sekiz çizmek, zigzag yaparak hızla ilerlemek etrafınızd­aki tekneler için büyük tehlike oluşturur. Ayrıca mürettebat­ınızın hayatını da tehlikeye sokarsınız. Yapacağını­z ani hareketler sonucu biri denize düşebilir. Gecenin karanlığın­da denize düşmüş birini aramak en kötü senaryodur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye