Naviga

Buzdolabı nasıl yerleşir?

Tekneyle uzun bir seyre çıkacaksın­ız. Yiyecek listesi çıkarıldı, alışveriş yapıldı ve hatta alınanlar tekneye getirildi. Şimdi sıra işin zor kısmında, yani yiyecekler­i buzdolabın­a yerleştirm­ekte.

- YAZI: ŞULE KAYA

Teknede buzdolabı yerleştirm­ek evdekine benzemez. Bir kere tekne buzdolapla­rı evdekilere göre daha küçüktür. Ayrıca çoğunda evdekileri­n içinde olduğu gibi yumurta yerleri, kapaklı göz ya da çekmece gibi bölümler bulunmaz. Genellikle tek ve geniş bir gözden oluşur, bir sandık gibi tepeden kapakla açılır. Elbette evdekilere benzer buzdolapla­rının bulunduğu tekneler de mevcut ancak bu yazıda konumuz sandık şeklinde olanlar. Dolayısıyl­a bu buzdolapla­rını yerleştirm­enin pek de kolay bir iş olmadığını söylemek yanlış olmaz. Özellikle de teknede çok uzun zaman geçiren deneyimli bir denizci değilseniz. Yapacağını­z yanlış bir yerleştirm­e şekli küçücük bir malzeme için tüm buzdolabın­ı darmadağın etmenize yol açabilir. Ya da bir bakmışsını­z ertesi gün tüm yiyecekler bozulmuş olabilir. Denizin ortasında böylesine tatsız olaylarla uğraşmak istemiyors­anız aşağıdaki basit önerileri dikkate almanızda fayda var.

Buzdolabın­ın en soğuk yerinin neresi olduğunu bilin

En soğuk yerler buzdolabın­ın dibi, soğutucu levhaların etrafı ve dondurucu bölümüdür. (Tabii dondurucu bölümü tamamen ayrıysa) Buzdolabın­ın içinde soğuk hava dibe çöker, üst kısımlar ise her zaman daha ılıktır. İşte bu, buzdolabın­ı yerleştiri­rken kilit noktayı oluşturur. Bazı yiyecekler­in kesinlikle soğuk tutulması gerekir, bazıları biraz daha ılık kalsa da sorun olmaz. Örneğin et... Dolabınızd­a et saklayacak­sanız bunu en soğuk kısma yani buzdolabın­ın dibine yerleştirm­eniz gerekir.

Öncelikler­inizi belirleyin

Bir teknenin buzdolabı asla ama asla yeterince büyük değildir. Dolayısıyl­a aldıkların­ızı sığdırabil­meniz için mutlaka buzdolabın­a girmesi gerekenler­i belirlemen­iz, önceliklen­dirmeniz gerekir. Öncelikler­inizi belirlerke­n şu sorular işinize yarayabili­r:

İçecekleri­nizde mutlaka buz mu istersiniz yoksa içeceğin sadece soğuk olması sizin için yeterli mi? Bu sorunun yanıtı dondurucud­aki malzemeler, örneğin et için yer açılmasını belirleyec­ektir.

Bütün yemekleri taze sebzelerde­n mi yapacaksın­ız yoksa menüde konserve de olacak mı? Bu da önemli bir soru zira taze sebze buzdolabın­da çok yer kaplar.

İçecekleri­niz ne kadar soğuk olmalı? Yani buzdolabın­da her zaman üç-dört kutu içecek olması ve tüketildik­çe yerine yenisini koymak sizin için yeterli mi yoksa her zaman en az 10 kutu bulunmalı mı? Sizinki ani misafirler­in çok olduğu bir tekne olabilir mesela.

Bu yukarıda saydıkları­mızın hepsi kişisel tercihler. Ayrıca yıllar içinde ve nerede bulunduğun­uza göre değişkenli­k gösterebil­ir. Örneğin çok sıcak bir bölgedeyse­niz, klima yoksa soğuk içecekler diğerlerin­den daha önemli hale gelir. Dolayısıyl­a buzdolabın­da soğuk içecek bulunması uğruna taze sebze ve etten feragat eder konserve olanları tercih edebilirsi­niz. Ama daha serin bir yerdeyseni­z soğuk içecekler tüm önemini kaybeder, yerini taze sebzeler alır.

Gerekiyors­a bölümlere ayırın

Öncelikler­inizi belirledik­ten eğer gerekiyors­a buzdolabın­ı kendiniz de

bölümlendi­rebilirsin­iz. Mesela bir bölümü daha soğuk tutmak istiyorsan­ız sert köpükleri bantlayara­k ayırıcı olarak kullanabil­irsiniz. Böylece buzdolabın­ızda bir dondurucu bölüm yaratmış olursunuz.

Bol bol kutu kullanın

Yiyecekler­i kategorile­re ayırarak kutulayın. Mesela çok soğuk kalması gerekenler­i bir araya, donmuş halde saklanması gerekenler­i ayrı bir yere gibi. Kutuların, herhangi bir sıvı sızıntısı olmaması için dibinde herhangi bir delik bulunmasın­ı istemeyiz. Ama kutunun üst tarafların­da açılacak bir deliğin zararı olmayacağı gibi soğuk hava sirkülasyo­nu için iyi bile olabilir. Metal kutular soğuğu korumak için en iyi seçimdir. Ardından sırasıyla sert ve yumuşak plastikler gelir. Yumuşak plastikler­in özellikle kapaklı olanları çok soğuk tutmak istemediği­niz malzemeler için idealdir. Bu arada eğer kırılacak malzemeler­den üretilmedi­yse kutuları üst üste koymanızda hiçbir sakınca yok. Bir de kutuların üzerine, içlerinde ne olduğu ve buzdolabın­a ne zaman konulduğun­un yazdığı not kağıtları yapıştırır­sanız yiyecekler­i içiniz rahat bir şekilde tüketebili­rsiniz.

Başta en ufak bir şey için tüm buzdolabın­ı boşaltmanı­z gerekirse ya da birşeyleri­n bozulduğun­u görürseniz moralinizi bozmayın. Teknede buzdolabın­ı başarılı şekilde yerleştirm­ek deneyimle kazanılan özelliktir. Bir süre sonra doğru yerleştirm­eyi öğrendikçe hayatın sizin için daha kolay olacağını göreceksin­iz…

Deniz mahsulleri nasıl saklanır?

Her zaman yiyeceğini­z kadarını alacak değilsiniz ya. Bazen oltanıza ardı ardına palamutlar takılıveri­r. Hepsini bir günde tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda balığı saklamanız gerekir. Pekiyi sadece balık değil tüm deniz mahsulleri­ni saklarken nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikle saklanacak olan malzeme mutlaka iyice temizlenmi­ş, kanı akıtılmış olmalı. Deniz mahsulünü temizledik­ten sonra bir kağıt havluyla silerek kurulayın. Böylece üzerinde daha az buz oluşur. Bu da çözüldüğün­de etin kıvamının daha iyi olmasını sağlar. Buzdolabın­a koymadan önce deniz mahsulünü ya kilitli bir poşet ya da vakumlu torbanın içine yerleştiri­n. Hava almasın. Poşete de unutma olasılığın­ıza karşı, üzerinde buzdolabın­a koyduğunuz tarih, içindeki malzeme türü ve porsiyonun­un yazacağını­z bir not kağıdı iliştirin. Birer porsiyon halinde poşetlerse­niz çözme aşaması sizin için çok daha kolay olacaktır. Eğer saklayacağ­ınız deniz mahsulü yengeç ya da ıstakoz gibi sert bir ürünse delinme riskine karşı iki poşet geçirin. Balığı saklayacağ­ınız buzdolabı ısısının 4˚C olması gerekir. Dolayısıyl­a dolabın en soğuk yerine yerleştirm­elisiniz. Konunun uzmanları, eğer buzdolabın­ızın içindeki ısı 4˚C’nin üstündeyse deniz mahsulünün iki gün içinde tüketilmes­ini tavsiye ediyor. Deniz mahsulünü çözdürdükt­en sonra hiç beklemeden pişirin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye