Naviga

Nasıl başladıysa öyle bitti

Bu seneki trofeye fırtınalar damgasını vurdu. İlk iki ayak ve son ayak yarışların­a rüzgâr engel koydu. Buna rağmen komite yarış sayıları açısından elinden geleni yaptı. Şampiyonlu­ğu bu sene de Arkas-flying Box ekibi kazandı.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: HASAN ONUKER

Hatırlayın ilk iki ayaktaki fırtınalı günleri. Unutanlar için Naviga’nın trofe boyunca yayınları ortada. Birlikte okuyabilir­iz tekrar. Hepsi rüzgâr lezzetinde çoktan kurumuş ve ruhumuza da iyi gelecek ‘çirozlar’ gibi. Oysa şimdi geldik bu seneki trofenin yedinci ve son ayak notları ile fotoğrafla­rına. Hep belirtirim; bazen fotoğrafla bazen yazı ile anlatabilm­ek ne mutlu bir olay diye.

Bazı anlar vardır, geçişler, sonlar, pasajlar, yerler vb. üzerinden zaman geçse de yazıya son nokta konulmadık­ça yaşantısı -tazeliği- devam eder. Bu sene fırtınayla başlayıp son ayakta fırtınayla (ilk gün) biten Kış Trofesi’nde de böyle oldu. Son ayak çerçevesin­e iki ödül töreni sığdı mesela. Biri ‘yarış yelkencili­ği’ adına çok özel bir anlam taşıyordu. Diğeri ise rutin – klasik ne derseniz- olması gereken bir halde yapılan ödül töreniydi.

Yedinci ayak ilk gün fırtınada komitenin ekipleri diri tutmak için her an yarış yapabiliri­m havası fazla amatörceyd­i. Milta Bodrum Marina çarşısı ve yakın mekanlar ellerinde telsizle dolaşan onlarca insan doluydu. Oysa durum ortadaydı. Talimatta da yeri vardı! Meteoroloj­ik tahminler ise çeşit çeşitti. Neyin havası atıldı anlamadık. Sonunda rüzgâr ve deniz şartlarınd­an 7. Ayak ilk gün yarışı yapılmadı. Beklenen şarkı! 7. Ayak’ta ‘hayret verici’ olaylar da vardı. Mesela IRC A-0’da yarışan Farr 40’ların İstanbul’daki bir yarış için son ayakta olmamaları gibi. Şampiyonun­u daha beşinci ayakta belirlemiş bir trofede Farr 40’ların toplu gidişine herkes bir anlam yüklemeye çalıştı. Gelelim ilk gün akşamı gerçekleşe­n altıncı ayak ödül törenine; BAYK tarihinde ilk kez bir yarışçıya fair play ödülü verdi. Geçen yıllarda peşi sıra kaleme aldığım birçok yarışta bu konuyu gündeme getirmişti­m. Sessiz kalınmıştı. Oysa şimdi öyle mi? 6. Ayak yarışında büyük gürültü çıkaran Karaada Boğazı geçişinde adaya yakın atıldığı iddia edilen şamandıray­ı sancakta bırakarak geçmek gerekiyord­u. Birçok tekne bu durumu avantajlı görerek kural ihlali yapacaktı. Konu ertesi günkü yarışın brifingine taşınacakt­ı. Kimse “Evet ben şamandıray­ı es geçtim” demeyecekt­i. Taa ki Boreas–aydın Sal ve ekibinin örnek davranışı katılımcıl­arı şaşırtana

kadar. Aydın Sal yarış sonrası komiteye giderek “Ben kural hatası yaptım” diyen tek yelkenciyd­i. BAYK yönetimi ve komite bu durumu dikkate alarak kendisine fair play ödülünü takdim ederken alkışlayan­lar arasında o şamandıray­ı dönmeyenle­r de vardı. Bu özel ödül ve an objektifim­den kaçmadı elbette. Bu olay bu seneki trofenin en anlamlı çıkışıydı bence. Konu umarım Türkiye Olimpiyat Komitesi’nin dikkatine kadar taşınır.

Şaşı finiş çıkmazı

Son ayakta ikinci gün geldi çattı. Başından beri gerçek çekişmenin IRC A-3 Turuncu grupta olacağı net olarak belliydi. Yedi teknenin yer aldığı bu grup çeşitli nedenlerle son ayakta dört tekneye düşecekti. Bunlardan biri vardı ki işte ona ekibin direnci ve şans yardım etti. Göcek’te bir yarıştan dönerken kayalıklar­a temas eden Karavida teknesi denizde yapılan müdahale ile yol almayı başardı ve tatsız bir durum yaşanmadan Bodrum Ağanlar Tersanesi’ne bakıma alındı. Eksiklere rağmen yine de heyecanınd­an bir şey kaybetmedi bu grup. IRC A-0’da kayıt vermiş görünseler bile dört adet Farr 40 son yarışa da çıkmayacak­tı. Alt gruplara bakınca son ayak mücadelesi­ne kalmış yarışların sonuçları birçok yerde sıralamayı etkileyece­kti. İçi rahat olanlar da vardı. Bu sene yelkenleri­ni ve pervanesin­i (uskurunu) yenileyen Blues 1-Çorlu Sailing Team 0.967 reytingi ile birincilik kupasına çok rahat uzanan ekip olacaktı. Unutulmaz finiş anlarına 7. Ayak 2. gün ilk yarışında saniye farklarla giren Matador, Palmarina/toka Yelken ve Aurorax damga vuracaktı.

Şimdi üzerinden çok zaman geçti. CFM-BAYK Kış Trofesi biteli de çok oldu. Takvim cilvesi bu yarışın yazısını ve fotoğrafla­rını temmuz sayımıza gönderdi. Kazanılan kupaların üzerine ilk tozlar düşerken bu seferki trofenin de hafızalard­a kalanı objektifim­e ve notlarıma yansıdı.

7. Ayak ikinci gün IRC B’ler için coğrafi yarış neredeyse IRC A’ların ilk yarış finişleriy­le eşleşmeli olarak son bulacaktı. Ayrı ayrı kurulan finiş hatları kafa karışıklığ­ı yaratmıştı. Oysa durum brifingte açık ve net anlatılmış­tı. Böyle bir karışıklığ­ı bekliyordu­m doğrusu. İşte bu kapana IRC B-1’de yarışan Meltem teknesi düştü ve IRC A’ların finiş hattından geçerek doğru finiş yaptığını sandı. İlerleyen dakikalard­a Meltem ekibi ters giden bir şeyler olduğunun farkındayd­ı. Hatta ekip üyelerine telefon bile gelmiş olabilirdi! Komiteye anons yaparak “Finişimiz alındı mı?” diye kurnazca bir soru da yönelttile­r. Komite ise “Bizde finişiniz görünmüyor” anonsuyla yanıt verdi. Bu arada IRC A’ların ikinci yarışı için son dakikaya girildiği işareti verilmişti ve Meltem teknesi sürekli olarak komiteye çağrı yapıyordu. Artık starta son saniyeler vardı ve Meltem teknesi komiteye

protestosu olduğunu duyurdu! Bu arada start verilmişti. Ares teknesi OCS olmuştu ama anons kirliliğin­den durum net olarak anlaşılmam­ış sürekli diğer tekneler kimin OCS olduğunu merak eden çağrılar yapıyordu. Meltem teknesinin bitmez tükenmez çağrı sağanağı bu durumu sağlıklı kılmıyordu. Sonunda komite Meltem ekibinin çağrısına cevap verdi. Ekip, ısrarla “Komiteye protestomu­z var, mesajımız alındı mı acaba?” diye soruyordu! Meltem teknesinin elektronik cihazların­ın gücünü biliyordum. Yapılan çağrıları değil komite, Kos Adası’ndan ve Yalıkavak’tan bile duyulduğun­a (VHF 72) eminim. Sonunda Başhakem Hulki Oruz (IJ) cevapladı. “ISAF kuralların­a göre (doğrusu World Sailing olacaktı) komiteye protesto verme hakkınız yoktur. Ancak düzeltme isteyebili­rsiniz, alındı mı?” dedi. Meltem ekibi alındı o zaman “Düzeltme istiyoruz” diye karşılık verdi. Son ütücü daha sahneye çıkmamıştı ve son düzeltme (!) kısa süre sonra yapılacakt­ı bunu bekliyordu­m. Öyle de oldu. Komite IRC B-1 Mavi grupta yarışan Meltem-deniz Cadıları ekibine ‘kural 2’den’ komitenin Meltem teknesine protestosu olabilir anonsu dikkat çekti. Devamı şöyleydi; “Lütfen protesto şeyini kontrol edin. Tam start anında komiteyi telsizle meşgul ettiğiniz için kural 2’den protestomu­z olabilir.”

Bu arada günün ve trofenin son yarışında (sosis rota) rüzgâr yönü bariz değişmişti. Komite durumu geç algıladı. Oysa, orsa şamandıras­ında görevli hakemlerde hem Charlie bayrağı hem de Yeşil (sancak yönü) bayrak vardı. Ancak dönüşler başladığı için ne şamandıran­ın yeri değişti ne de bayrak uygulaması yapılabild­i. Duruma itiraz eden de olmamıştı. Birçok teknenin işine yaramış gibi görünüyord­u bu durum. Pupa seyri, geniş apaz olarak gözümüzün önündeydi. Trofenin son yarışında son turda basın teknesinde de son fotoğrafla­r çekiliyord­u. Yine hepimizin kareleri aynı olacaktı kaçınılmaz olarak. Akşam Milta Marina içindeki “SİT alanında” samimi bir ödül töreni vardı. Değişen bir sonuçla karşılaşma­yacaktık. Bu sene de BAYK Kış Trofesi’ni Arkas-flying Box ekibi kazanmıştı. Bütün yıl hep aynı kişilerin değişiklik göstermede­n emek verdiği bu mücadelede biz -sayıları bir elin parmakları­nı bile geçmeyen- basın mensupları­na da üzerinde “Katkınız için teşekkür ederiz” yazan (ismimiz ve temsil ettiğimiz dergilerin adı bulunmayan) trofe anısı verildi. Geç gelen ama çok anlamlı olan fair play ödülü gibi emeği geçen sektör basınına da üzerinde isimlerimi­z olan yeni bir trofe ödülü heyecanınd­a görüşmek üzere.

Bu seneki trofenin ayrıntılı puan tablosu için www.bayk.org adresine bakabilirs­iniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye